Přeskočit na hlavní obsah

Kouzlo tureckých příjmení: Jak poznat jméno a příjmení?

Velmi neznámé jazyky dovedou zamotat hlavu. Co je jméno, co je příjmení? Jak oslovovat danou osobu? Sice se říká "neber jméno Boží nadarmo", ale toto pravidlo dnes porušíme tím, že použijeme všem známé jméno tureckého prezidenta i jména jeho konkurenta v boji o prezidentský post.


Jméno + příjmení

Turečtina sice patří s maďarštinou mezi turkické jazyky, ale přece jen jsou mezi nimi opravdu velké odlišnosti. Turečtina na rozdíl od maďarštiny používá stejné pořadí, jaké máme také my, tedy jméno + příjmení (maďarština má příjmení + jméno, například Orbán Viktor). Ale zatímco z maďarštiny přece jen řadu křestních jmen známe a rozpoznáme tedy co je jméno a co příjmení, u turečtiny selháváme. Naštěstí ale příjmení bývá na konci.

MIMOCHODEM: Protože je řada příjmení příliš častých, volí někteří rodiče pro své děti dvě jména pro lepší rozpoznání. Například turecký prezident se jmenuje Recep Tayyip Erdoğan.


Odlišení příjmení

Aby se ale přece jen neudělala chyba, používají Turci často nápovědu. Příjmení se v Turecku někdy píše velkými písmeny, aby se dalo na vědomí, že jde o příjmení. Jako příklad použijme jméno někdejšího předsedy nejsilnější opoziční strany. Jeho příjmení je Kılıçdaroğlu, takže velkými písmeny to je KILIÇDAROĞLU, celé jméno (tedy jméno a příjmení) je potom Kemal KILIÇDAROĞLU.




Odlišení oslovujícího jména

Dvě a více jmen dovede vytvořit problém při oslovování. Zatímco v Evropě jsme zvyklí na to, že se při větším množství jmen oslovuje tím prvním, v Turecku je to jinak. Oslovuje se druhým jménem. Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan tak není familiárně svými fanoušky oslovován Recep, ale Tayyip. To také potvrzuje jeho vizitka.


vizitka z let 1994 až 1998, kdy byl starostou Istanbulu



Příjmení

Příjmení jsou ale v Turecku relativně krátce, necelé jedno století. Proto je zvykem oslovovat osoby křestním jménem s doplněním pohlaví (pan, paní). Jestliže jsme použili jméno prezidenta, tak v tom budeme pokračovat. Při oslovování jménem se tedy může použít Tayyip bey (pane Tayyipe). Jestliže ale má osoba funkci (nemusí jít zrovna o prezidenta, ale třeba o lékaře, učitele a další), použije se oslovení adekvátní profesi. Nepoužití příjmení tedy není neslušnost či snaha o vtíravější kontakt, ale prostý způsob daný historií.


Dvě příjmení

Tureckou novinkou jsou dvě příjmení. To je povoleno jen dámám při sňatku, pokud chtějí si k manželovu příjmení nechat také svoje. Je to ale stále velmi výjimečné.

Příkladem je İlknur KOVAÇ BAYRAKTAR (psáno přesně podle webu), kandidátka na post starostky istanbulského městského obvodu Bayrampaša. Roku 2006 se provdala za Fatiha Bayraktara, za její rodné příjmení Kovač si přidala příjmení Bayraktar. Ona sama se narodila v makedonském městě Skopje, odkud se přestěhovala i s rodinou do Istanbulu.



MIMOCHODEM: Grafici při představování kandidátů oddělili jména a příjmení barevně. Zatímco jména jsou bíle, příjmení jsou žluto-oranžově (barva politické strany AKP).

Turecko ale na dvě příjmení není zvyklé, takže ji přejmenovávají dle libosti. Pravdou je, že v polovině ledna byla při představování kandidátů za AKP představena jako İlknur Kovač. Je otázkou zda to byl nezvyk dvou příjmení, nebo jestli v tom byl záměr vypíchnout neturecké příjmení (v obvodě s velkým procentem přistěhovalců z bývalé Jugoslávie může být jugoslávské příjmení bráno jako plus). Média v tom mají takový zmatek, že i v jediném článku použijí hned první příjmení, hned první i druhé příjmení. Turci si myslí, že lze dvě příjmení zkrátit na jediné podobně, jak to dělají se jmény.

Seriál KOUZLO TURECKÝCH PŘÍJMENÍ:

Kouzlo tureckých příjmení: Kaya

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

  1. Dobrý den, děkuji za vhled do tureckých jmen. Jenom nevím, i maďarština je tedy turkicky jazyk, ne ugrofinský? Turečtinu studuji, maďarština se mi líbí, ale kde vzít čas...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maďarština je na okraji, ale přesto podle názoru některých tam patří (na druhou stranu jiní podotýkají, že uralská skupina, kam maďarština patří, má sice podobnosti s turkickou skupinou, ale nepatří do ní; jiní říkají, že obě patří do skupiny altajských jazyků).

      Také z toho důvodu je Maďarsko spolu s Turkmenistánem a Severním Kyprem (zatím) pozorovatelem Organizace turkických států.

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,