Přeskočit na hlavní obsah

Kolik moří je v Egejském moři a kde jsou jeho hranice?

Pro Evropana průměrně znalého zeměpisu je tato otázka přibližně snadná. Je to moře na východ od Řecka, zhruba řečeno. Ale česká média poslední dobou překvapují svými znalostmi, takže je zřejmě zapotřebí si zeměpis poněkud osvěžit. Některé detaily překvapí i slušně znalé, jako dvě další skrytá moře.

Egejské moře se nachází mezi Balkánským poloostrovem (severní a západní hranice), ostrovem Krétou  (jižní hranice) a Malou Asií neboli Anatolií (východní hranice). Je to spolu s Marmarským mořem a Černým mořem dělítko mezi Evropou a Asií.


Egejské moře


Vnitřní moře v Egejském moři

Někdy se stává, že se část moře pojmenuje nějak, i když leží uvnitř jiného moře. To je případ také Egejského moře. Samo je součástí Středozemního moře, ale ještě má svá vlastní moříčka. Jsou to vlastně tři úrovně moří (velké Středozemní má v sobě středně velké Egejské moře, které má v sobě malá moře).

Severní část Egejského moře se někdy nazývá Thrácké moře. Je to vlastně další moře, které omývá Řecko (Θρακικό Πέλαγος = Thrakiko Pelagos) i Turecko (Trakya Denizi).

Na jihu Egejského moře na sever od ostrova Kréta je pro změnu Krétské moře, které ale až k tureckým břehům nezasahuje.


Thrácké moře (zdroj: worldatlas.com)


Kde jsou hranice Egejského moře?

Jiné hraniční body jsou poměrně jasné, tento je nutno si přiblížit. Hranice Egejského moře se nachází na souřadnicích 36°43'12.66"N 28°17'24.358"E. Nelze vlastně říct, že jde o hranice se Středozemním mořem, když je Egejské moře součástí toho Středozemního, ovšem pro zjednodušení to udělat lze pro snadnější dělení.



Ve vodách Egejského moře se koupou návštěvníci letovisek jako Bodrum nebo Datča, zatímco vody Středozemního moře omývají Marmaris, Dalaman, Fethiye a dál na východ. Do Antalye je to vzdušnou čarou přes 200 kilometrů, do Alanye přes 300 km (tedy dál než z Prahy za Berlín, za Bratislavu, takže vlastně z Prahy do Maďarska, nebo od hranic Česka k Jaderskému moři).



MIMOCHODEM: Egejské moře má i v lidské historii dlouhý seznam přírodních katastrof včetně výbuchů sopek, rozmetání ostrovů nebo obřích tsunami (viz Santorini mezi lety 1610 př. n. l. ± 14 let). Navíc toto moře v novodobé historii existuje jen krátce, resp. se začalo obnovovat do současné podoby po skončení poslední doby ledové (což bylo asi před 10 tisíc lety). Do té doby šlo o záliv Středozemního jezera, izolovaného jak od Atlantského oceánu, tak od Černého moře (resp. Černého jezera). Ale to je jiný příběh.


Turecké dělení na regiony

Turecko se rádo dělí na regiony, jeden z nich je egejský. Tady to nekopíruje zcela přesně hranice mezi Egejským a Středozemním mořem (i když je to blízko). Tento způsob dělení ignoruje hranice provincií.


Dělení Turecka: Egejský region (zdroj: wikimedia.org)


členění Egejského regionu podle provincií (zdroj: cografyaharita.com)


Jak je vidět, egejský region zcela ignoruje hranice provincií, které je vlastně politicko-historické. Dělení je ovšem možné také právě podle provincií. Je to právě provincie Muğla, která sice patří právě do egejského regionu, ale polovina z něj patří do Středozemního moře.


turecké provincie Egejského regionu (zdroj: wikimedia.org)


Dělení Turecka na regiony je evidentně motivováno meteorologií. Přesto je částečně podobné mapě povodí (viz níže uvedená mapa).


povodí na území Turecka (zdroj: cografyaharita.com)


A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,