Přeskočit na hlavní obsah

Psí megastar Istanbulu se jmenuje "Boží"

[aktualizováno 14.3.2022] Minulý týden se z velmi známého pouličního psa cestujícího městskou dopravou v Istanbulu stala mediální hvězda. Tento pes se již stal mediální hvězdou asi před měsícem (psali jsme). Ale to nikdo netušil, že příběh bude pokračovat a do jaké šířky.

Případu se totiž ujala istanbulská radnice. Pes byl odchycen, vyšetřen veterinářem, byl naočkován a umyt suchým šamponem. Poté byl opět propuštěn, aby se mohl i nadále vozit městskou dopravou Istanbulu. Dali mu obojek se jménem a GPS čip, díky kterému mohou příslušní pracovníci města sledovat pohyb psa. Ke všeobecnému překvapení zjistili, že za den projel 29 stanic (tedy řadu tras dopravy), celkově minimálně 30 kilometrů. Zjistili, že nejraději má tramvajovou trasu T1 Kabataş – Bağcılar (evropská strana), ale také používá trasu metra M4 Kadıköy – Tavşantepe (asijská strana).

Elektronika v obojku ale podle Metro Istanbul také sděluje, jestli má Boji dostatek jídla a pití.



Jmenuje se BOJI [boži], je to čtyřletý pes, "pouliční směs".


Boji v autobuse ve čtvrti Ataşehir (asijská strana)


Předtím nebylo jasné, jestli je to opravdu stejný pes, nebo jiný a stejně vypadající. Nyní je to jasné, protože má obojek s BOJI na krku. Lidé z asijské i evropské strany Istanbulu hlásí, že ho viděli a podle obojku poznali. Byl viděn na různých trasách metra, tramvaje, dokonce v minibusu (dolmuš).

Pro představu vztahu místních v Istanbulu ke psům, čtěte prosím článek Pouliční psi v Istanbulu: Zima, že by psa nevyhnal


Boji v historické tramvaji T3 (asijská strana)


Někdo z jeho fanoušků mu vytvořit Twitter účet "İstanbul’u Turlayan Köpek" @boji_ist, kde shromažďuje informace zveřejněné jinými.


Boji na přívozu přes Bospor


Tento čtyřnohý nejlepší přítel člověka vyvolal napříč Istanbulem obrovskou vlnu sympatií, kterou vyjadřují všichni bez ohledu na víru (podle islámu je pes nečistý tvor, ovšem jeden byl za věrnost přijat do islámského nebe). Je to další důkaz toho, že v Turecku ani věřící neberou svou víru až tak přísně a vážně.


Boji v metru M3 (evropská strana)


Reportáž přinesla například turecká státní televize nejen na celostátních kanálech, ale také na mezinárodní TRT World (anglicky), je k dispozici i na Youtube (video bohužel smazáno).

Mezi dalšími je DHA, FOXCNN Türk, Anadolu Ajansi, Haber TürkCumhuriyet TVHaber Global, TakvimGerçek TV , DW (anglicky s maďarskými titulky) a další, dokonce i v zahraničí (viz čínská vládní agentura Xinhua, Nová Čína). Článek vyšel dokonce i v Indii, nebo jinde v Indii. Na záběrech je vidět, že Boji je velmi klidný, zvyklý na lidskou pozornost. Mnohé zaujal i správný způsob nastupování do metra (počkat na straně, až lidé vystoupí, nastupuje až poté).

Mezi myšlenky fanoušků patří:

  • chci se s ním setkat
  • má jídlo, krmí ho někdo
  • kde je mapa, na které je Boji? (zřejmě nedostupná veřejnosti)
  • snad mu nikdo neublíží


zveřejněno přímo společností Metro Istanbul (zdroj: twitter.com/metroistanbul)


Dokonce někteří (přitom nevěřící) vyslovují myšlenky, že do pejska snad vstoupil duch nějakého člověka.


Boji vyhlíží přijíždějící metro + mapa s jeho výskytem


Negativní reakce

Spousta pozitivních reakcí a nečekaný příliv přímého kontaktu s lidmi může změnit chování psa Boji. Přemíra přítulnosti lidí přemíra tolerance jeho chování právě k tomuto psovi může z jeho strany vést k jeho přílišné vtíravosti až drzosti.

Celý Istanbul unisono láskou k onomu pejskovi nevzdychá, jsou i odlišné postoje. Příkladem je video, kdy se pes velmi zajímá o batůžek. Není ale vidět co situaci předcházelo, ani reakce vlastníka.



"Zde je Boji, který je již několik dní zdoben fenomény sociálních médií, zpravodajskými kanály a samotným IETT (MHD města Istanbul, pozn. red.). Jsou lidé povinni nechat toulavého psa žvýkat ve veřejné dopravě své tašky? V žádné rozvinuté, civilizované zemi na světě neexistují žádní toulaví psi."

Na dalším videu sdíleném o den později jinou osobou je Boji zřejmě si hrající s cestujícím v metru (chování psa připomíná psy z útulků, kteří si vyhlédli jejich nového páníčka). Pasažér ale nevnímá chování psa jako útočné, což je možno poznat z toho, že psa hladí. Opět je vidět jen samotná hra a nikoli to, co tomu předcházelo.



Tu je zmíněné video (Youtube):



Poněkud jiný úhel pohledu přináší video jiné osoby:



Negativní vztah vlastníka Twitterového účtu "profesör" ke psům je jasný na konci onoho videa:



Až od chvíle, kdy byl anonymní pouliční pest používající dopravu pojmenován a stal se slavným, se na jeho hlavu začaly snášet oprávněné i neoprávněné výtky až cíl osobní frustrace.

Že obava o populárního psa nemusí být zbytečná, to se začíná projevovat na sociálních médiích. Twitter přinesl například toto:


Překlad: Ve kterém metru je teď Boji?


Bob Saint-Clare: Ty se mi moc líbíš, hochu! (Muž z Acapulca, 1973)


Jako on se fakt jmenuje Boží?
No píše se to "boji", ale čte se to "boži". Není to boží?
To se fakt vyzná v dopravě tak dobře?
Vypadá to tak. Jezdí denně, takže se musí vyznat. Řekl bych, že istanbulskou městskou dopravu zná jako málo kdo.
To je neuvěřitelný příběh. Myslel jsem, že lidi tu jsou spíš na kočky než na psy.
Řekl bych, že tak masivní přijetí nečekal málokdo z místních.
Takže namísto Istanbul mám říkat Psistanbul?

A tak je to v Istanbulu se vším.

Patrik Veselík

ZDROJ: DHA

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,