Přeskočit na hlavní obsah

Istanbulský pes týdne: hrdina dopravních prostředků

Pro mnohé milovníky zvířat se zdá Istanbul jako zaslíbené místo. Pouličních koček jsou tu miliony, skoro u každého domu miska s vodou a jednou za čas i se žrádlem. Je plno dobrovolníků, kteří ještě denně chodí sypat granule na určitá vytipovaná místa, někteří dokonce vaří. A někteří to dělají pro pouliční psy. O zimním pouštění pouličních psů do obchodních domů či prostor metra už jsme psali (Pouliční psi v Istanbulu: Zima, že by psa nevyhnal). Další případ, který hýbal Tureckem, byl příběh štěněte "oříšek" (psali jsme).

Tento týden je hitem po Istanbulu snímek z místní tramvaje, kterou použil pouliční pes.

Twitter zpráva získala 140 tisíc lajků (možná i od Lajky), skoro pět tisíc přesdílení.



Neví se, jestli se opravdu potřeboval dostat z místa na místo, jestli se nudil, jestli se chtěl ochladit v klimatizovaném prostoru, nebo jestli chtěl být prostě lidem blíž. Po zveřejnění se objevili další svědci a fotky (předměty doličné), kdy i v jiné dny byl zřejmě stejný pes vyfocený při jízdě tramvají. Dokonce bylo natočené video, jak nastupoval na loď z evropské na asijskou stranu města.



Dokonce několik svědků vidělo a vyfotilo (snad) stejného psa v Marmarayi.



Další přidal snímek dokonce tří stejně vypadajících psů z příchodu do stanice Marmaraye ve čtvrti Kadıköy na asijské straně města.



Pes a snímek se stali natolik populárními, že se vyrojili také vtipálkové. Tu je snímek, kdy se kombinuje fotka onoho psa s čajovou plantáží v 1000 kilometrů vzdálené turecké provincii Rize.


autor @cibilicib, zdroj: Twitter


Další přidal stejného psa na naleziště Göbeklitepe na opačné straně Turecka.


autor @aliikurt1999, zdroj: Twitter


Prostě asi jak by řekli bratři Parmové a Radek Velechovský (neboli Rave Model): Hlavně že je sranda.



(snad si to tentokrát u voleb voliči neřeknou...)

Jo o tom mi povídej. V Česku pokud chceš se psem do veřejné dopravy, to je někdy unikum.
S čím se setkal ty? Mě vynadalo už několik taxikářů, že psa musím hlásit dopředu, protože by mě právě oni odmítli.
Já zas s klasikou typu jeden pes už v autobuse je, počkejte si na další.
A kdy jel další?
Za 40 minut. Tak jsme to vzali jako dlouhou procházku a šli jsme to pěšky. Ale pokaždé se to tak dělat nedá.
A teď si vezmi, že jednoduché mozky si vytvoří rovnici "muslim nemá rád psy" + "Turecko je muslimská země" = "Turci nemají rádi psy". Měli rádi, navíc pandemie je naučila je mít rádi ještě víc.
To je fakt. Tuhle jsem zase viděl muslimku v šátku, jak venčila psa.
Jednoduché mozky asi netuší, že i jeden pes se za svou věrnost dostal do muslimského nebe. Takže až tak dramatické to s "hříšným" psem opravdu není.
Vzpomínáš na tu "demonstraci", kdy v Teplicích venčili psy v parku a mysleli si, že tím odradí muslimy? 
Holt někteří jsou opravdu odborníci.
To jsou asi ti, co přepínali z role nejlepšího poradce v hokeji na světě přes nejlepšího odborníka na korán a islámský svět vůbec po nejlepšího poradce ve fotbale na světě.
A vidím ze všech těch fotek samozřejmost a toleranci, s jakou istanbulská veřejnost přijímá přítomnost psů v dopravních prostředcích?

A tak je to v Istanbulu se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

  1. Jedna z nejsladších zpráv, až jednomu vhání slzu do oka. Pejskové u vás mohou volně jezdit dopravními prostředky a BEZ náhubků! Možná takto mohou cestovat proto, že žijí stále na ulici a umí ovládat své emoce, být ke svému okolí tolerantní až lhostejní. Tento druh pejsků mívá vysokou sociální inteligenci tento jí má na rozdávání. Jednoho takového jsme měli a dodnes na holčičku vzpomínám s láskou a obdivem.
    A taxikáři? Loni mne (tady u nás, v ČR) taxík s pejskem nevzal. Beruška byla právě po operaci a krátce po probuzení z anestézie. Letos už tu máme službu, která pejsky vozí. Jen ho musím předem hlásit, někteří řidiči prý mohou mít na psy alergii. Je to možné. No, nevím, občas mne "chytne" alergie na některé lidi. V případě, že pejsánek marodí, ráda těch 50,- za jeho svezení dám. Dalo by se v závěru říct, že vám a vašim pejskům malilinko závidím, i když to těm vašim chlupáčkům ze srdce přeji. Když nemají svůj domov, mističku a pelíšek, alespoň mají péči a lásku okolí obecně. Hodně zdraví a spokojenosti, chlupáčci!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,