Přeskočit na hlavní obsah

Turecko mění COVID informace, něco nezveřejnilo

[aktualizováno 4.10. v 00:57] Původní mapa očkování včerejškem zmizela (údaj o první dávce). Zůstala jen nová mapa o procentu osob s alespoň dvěma dávkami, která se zveřejňuje od 20. září 2021. Každotýdenní čekání na údaje o  COVID-19 pozitivních za provincie nabírá opět velké zpoždění (poslední je za 11.-17.9.). Přestože je prvního října, týdenní statistiku o nemocných vydalo turecké Ministerstvo zdravotnictví naposledy pro 4.-10. září (tedy roku 2021).


(k)očkování

Mapa očkování alespoň jednou dávkou postupem času témeř celá zmodrala (75 % a více dospělého obyvatelstva), takže beze změny vyhodnocování pomalu ztrácela význam (pokud si budeme všímat jen barviček). Ale když odhlédneme od omalovánek, samotná čísla jsou přece jen zajímavá. Již několikrát bylo zmíněno, že největší procento proočkování alespoň jednou dávkou má jihozápadní provincie Muğla [múla], centrum turistického ruchu. Dlouhou dobu zůstala hodnota na neuvěřitelných 94,3 % (například právě 20.9.). Přestože to číslo nemá v Turecku konkurenci, začalo se viditelně měnit, prakticky každý den. Poslední údaj ze včerejška by 95,2 %. Co je hybnou pákou na zbylých řekněme 5 % doposud neočkovaného obyvatelstva, to není známo, ale zhruba co jeden pracovní den, to desetina procentního bodu (tedy 0,1 %). Škoda, že turecké Ministerstvo zdravotnictví tuto mapu stáhlo. Bylo by zajímavé sledovat kam až se tato provincie dostane.


poslední dostupná mapa očkování (1+) pro 18+ v Turecku z 29.9.2021


poslední dostupná mapa očkování (2+) pro 18+ v Turecku z 1.10.2021

Tato mapa procenta proočkovanosti dvěma dávkami (pro starší 18 let) je barevnější a lépe zobrazuje rozdíly mezi jednotlivými provinciemi.


Opět je nutné zdůraznit, že statistiky o proočkovanosti se týkají pouze dospělých (tedy 18+) a nikoli všech obyvatel. Tato hranice je poněkud ošemetná, protože se mění stát od státu podle demografického rozložení obyvatel. Turecko má velké procento mladých, proto není radno brát absenci mladých příliš na lehkou váhu. Jak bylo oficiálně zveřejněno letos v dubnu, v Turecku bylo 22.750.657 lidí pod 18 let. Jedná se aktuálně o 27,2 % obyvatelstva Turecka. Když to vezmeme obráceně, statistika očkování se týká pouze 72,8 % obyvatelstva Turecka. Očkování je možné pro všechny nad 15 let, takže věková skupina 15 až 18 let se sice očkovat může nechat, není ale zařazena do oficiálních map proočkovanosti. Další otázka je posun věkové hranice pod 15 let. Již zde byl pokus na 12 let, ale hned zmizel. Jestli se někdo přepsal nebo se Ministerstvo rozhodlo změnit vůli, to není známo. Lékaři i část veřejnosti po onom snížení očkovací věkové hranice volá, Ministerstvo zatím nereaguje.

Zatímco Turecko jasně uvádí podíl obyvatel pod 18 let, Česká republika používá jinou logiku (a hned několik). Podle jedné se uvádí rozložení po desítkách let (tedy 0-9, 10-19, 20-29 atd.), nebo s proměnnou velikostí (0-4, 5-14, 15-34, 35-49, 50-64, 65-79, 80+), nebo "práce-centrismus" (0-14, 15-64, 65+). Za počet či procento nezletilých se asi Český statistický úřad stydí. Kde se ale s nezletilými pravidelně a často operuje, to je rozhodnutí soudů v řízení o nezletilých dětech.


Co den, to jeden týden

Ministerstvo Zdravotnictví vydalo za poslední dva dny týdenní statistiku o nemocných za dva týdny:

  • včera (1.10.) za 11. až.17. září
  • dnes (2.10.) za 18. až 24. září

To je nový trik (nebo jsme ho doposud nezaregistrovali). Nejdřív se informace zdržují, pak se vydají v rychlém sledu za sebou. Břemeno se tedy elegantně přenáší na druhou stranu ve stylu "my to zveřejnili - že jste to propásli, vaše vina, máte nás sledovat častěji".

Tu jsou čtyři po sobě následující týdny:






Sledované parametry nevykazují velké výkyvy až na zaplněnost lůžek. Zatímco první tři týdny se pohybuje kolem 50 %, poslední týden se zvýšila hodnota o 4 procentní body (rozdíl za jediný týden). Zajímavostí je, že obsazenost plicních ventilátorů zůstává beze změny.


Hledej, Šmudlo*

Tým Ministerstva zdravotnictví zodpovědná na zveřejňování dat si začal se svými čtenáři hrát na schovávanou. Po dlouhé měsíce se na hlavní stránce (kromě jiného) covid19.saglik.gov.tr zveřejňují data za jednotlivé provincie.

Data se ale přesto na veřejnost dostala, ale jen jako snímek na Twitteru ministra zdravotnictví Fahrettina Koci. Kdo chce data zpracovat, je nutno je z bitmapy opsat. To řadu novinářů a redakcí odradí.

*věta z divadelní hry Vražda v salonním coupé




Dospělost

Turecko, Česko i Slovensko jsou si v otázce zletilosti rovny, je to 18 let (stejně jako většina světa). Hranice 18 let vychází z židovského Talmudu (a kdo ví, jestli ten nevychází z ještě staršího zdroje; odkud vychází římsko-katolická větev křesťanství, jiné uznávají dospělost od jiného věku). Různá náboženství si drží své dlouhá století platné hranice, které neodpovídají modernímu světu (viz judaismus chlapci + dívky 13 + 12 let, islám 15 + 9 let apod.).

Ale pokud se budeme řídit světskými a nikoli náboženskými zákony, je to 18 let. Některé státy uznávají nižší hranici (extrémem je Írán), jiné naopak vyšší (viz 21 let pro část USA, Singapur, Eswatini, Čad, Spojené arabské emiráty atd.). Od věku dospělosti se v Turecku, Česku i Slovensku váže například řízení auta (některé jiné státy uznávají jinou věkovou hranici). Ještě jiná je otázka možnosti volit (v minulosti hodně divoká).


Jak se nahlíželo na zletilost v minulosti v Čechách / Česku / Československu?

Nejstarší záznamy vycházejí z Knihy Tovačovské (1481–1490), ovšem jiné údaje jsou v Knihy Drnovské (odlišnost v Čechách a na Moravě).

Do roku 1549:

  • měšťané 18 let, rytířský stav 17 let, ostatní muži 16 let
  • měšťanky 16 let, rytířský stav 15 let, ostatní ženy 14 let

Od roku 1549:

  • šlechta 20 let, měšťané 18 let, ostatní muži 16 let
  • ženy 15 let

Od 1.1.1812 (viz Císařský patent č. 946/1811 z 1.7.1811):

  • všichni 24 let
  • používá se zkratka AGBG (Allgemeines bürgerliches Gesetzbuch), neplést s ADHD
  • zajímavost: Císařským patentem č. 946/1811 se inspirovala i Osmanská říše

Od 1.10.1919 (zákon 447/1919 Sb. přijat 23.7.1919):

  • všichni 21 let
  • do tohoto zákona se Slovensko řídilo Uherským právem, odlišným od Rakouska (potažmo českých zemí)

Od roku 1.1.1951 (zákon č. 141/1950 Sb.):

  • všichni 18 let

Poznámka: Pro další zkoumání doporučuji například diplomovou práci Tomáše Kovárika "Vývoj právní úpravy zletilosti" Právnická fakulta Masarykovy univerzity, 2014/15, viz PDF.

Jak že říkají v Turecku dávce? Doz?
Dávce? Jako myslíš podle 'Rozkaz ten zněl jasně: Nesmí projet za žádnou cenu! No... dvě dávky!'
Jé, Pelíšky! Ne, takovou dávku nemyslím. Myslím očkovací dávku.
Aha! Ano, turecky je to 'doz'.
To by se líbilo Frantovi Kocourkovi.
Proč?
Však si vzpomeň co říkal v Romeovi a Julii: 'Ešivá na tebe někdo šáhne, tak mu dám takovó do dózny, že se z teho nikdá nespamatuje.'
Aha, takže teď to chápu! Dát mu takovó do dózny tedy znamená podle tebe praštit někoho do místa, kde byl očkován!

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

ZDROJ: covid19.saglik.gov.tr

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,