Přeskočit na hlavní obsah

Istanbul obnovuje slavné nevěstince

Centrum před sto lety nového Istanbulu (tedy oblast městské čtvrti Beyoğlu) má své slavné roky již za sebou. Dodnes se na některých místech nejstarší řemeslo světa provozuje i nadále. A nejde jen o dámské služby pro pány, ale také pánské služby (rovněž pro pány). Nevěstince byly ovšem oficiálně uzavřeny s počátkem pandemie koronaviru v březnu 2020.

Tři slavné ulice v istanbulské čtvrti Beyoğlu, kde se více než sto let nacházely nevěstince, se po dvouleté rekonstrukci promění v "kulturní a uměleckou zónu" metropole.

"Jako městská část Beyoğlu přinášíme ulicím Zürafa [Žirafa], Alageyik [Daněk] a Kadem [Noha] novou funkci," řekl starosta čtvrti Haydar Ali Yıldız na tiskové konferenci, která se konala 20. prosince v ruinách ulic.

Mimochodem: Kadem je také zkratka organizace Sdružení ženy a demokracie (Kadın ve Demokrasi Derneği).



První nevěstinec v ulici Zürafa byl otevřen za osmanského sultána Abdülhamita II., aby "sloužil Evropanům žijícím v Beyoğlu" na konci 19. století. V polovině 20. století pracovalo v 18 domech nacházejících se v Zürafa a v okolních ulicích asi 120 společnic.

"Civilizace se dají určit lidmi, časem a místem. Je naší odpovědností utvářet budoucnost analýzou duše doby," řekl starosta. "Dnes oznamuji, že všechny domy v ulici Zürafa se promění v umělecká a kulturní centra. Ode dneška budou ulice Zürafa, Alageyik a Kadem vnímány jako kulturní zóna," dodal. Zvláště poděkoval třem dědicům turecko-arménské podnikatelky Matild Manukyanové, kteří vlastní většinu ze 42 nemovitostí v ulicích, za pomoc obci.

Kde to vlastně je? Nedaleko Galatské věže nebo mostu přes Halič (Zlatý roh). Ony ulice se rozprostírají mezi arménským katolickým kostelem Surp Pırgiç, zříceninou synagogy Or Hadaš, Aškenázskou istanbulskou synagogou a prodejnou loveckých potřeb Meydan Av. Je to čtvrť Müeyyedzade, PSČ 34425, městský obvod Beyoğlu.


Žirafí ulice (červeně) s navazující Dančí ulicí = Alageyik Sk. (zdroj: Mapy.cz)


Manukyanová, která se narodila v roce 1914 a zemřela 17. února 2001, byla známá jako "šéfka nevěstinců" a vlastnila asi 37 nevěstinců. Byla také majitelkou asi 500 nemovitostí, více než 200 taxikářských registračních značek (dříve se říkalo SPZ) a desítek budov v Istanbulu. V 90. letech se stala pět let po sobě nejlepším daňovým poplatníkem v Istanbulu.


poloha včetně mostů přes Halič, Galatské věže a počátku Istiklal Cd.


Mimochodem: jestliže šlo o dámu, tak se spíš říká „bordel mamá“ (Genelev patronu), v případě pána se spíš používá „pasák“. Nemusí jít nutně o přímý příměr k pastevectví ovcí, ale zkomolenina slova, které se používá i v turečtině. Turecky se pasák (ze světa prostituce) řekne „pezevenk“, což pochází z perštiny, kde se totéž řekne „pāzenek“.

Během pandemie kontaktovali úředníci obce tři Manukyanovy dědice, Doru, İldu a Edvina Çilingira, a sdělili jim plán. "V rámci projektu Beyoğlu Culture Road se tyto ulice stanou kulturními dominantami města," zdůraznil starosta. Podle projektu bude zřízena rada s odborníky a vlastníky nemovitostí v těchto ulicích. Tato rada provede globální analýzu kulturních a uměleckých zón a vytvoří archeologický plán.

Slovníček:

prostituce = fuhuş [fuhuš]

prostitutka = fahişe [fáhiše]

Mimochodem: Turecko patří k těm málo zemím na světě, kde je prostituce i její organizace legální. Turecko je výjimkou jak v muslimském světě (tedy spolu s Tuniskem), tak i ve středomoří (spolu s Tuniskem a Řeckem), tak v Asii (spolu s Libanonem a Bangladéší). V Evropě je doménou spíš středozápadní Evropa (od Nizozemska po Maďarsko). Zajímavostí je, že pobaltské státy se na tomto tématu nemohou shodnout (každý má jiný postoj).


Prostituce: červená = ilegální; zelená = legální a regulovaná (zdroj: wikimedia.org)

Pokud jde o celé země, pak je prostituce povolena v následujícím seznamu: Bangladéš, Bolívie, Ekvádor, Kolumbie, Lotyšsko, Libanon, Maďarsko, Mexiko, Německo, Nizozemsko, Nový Zéland, Panama, Paraguay, Peru, Rakousko, Řecko, Senegal, Švýcarsko, Turecko, Uruguay a Venezuela. V rámci USA je regulována místními zákony jen v Nevadě (tam jim to asi nevadí).


stav k září 2021


O náklady na obnovu města se postarají Manukyanovi dědicové a další majitelé nemovitostí. Podle úředníků tři dědicové "ochotně přijali úhradu nákladů na obnovu".

Nejdříve se budou vybírat odpadky a čistit ulice. Oficiální plán obnovy zatím neexistuje, ale starosta zdůraznil, že v zóně budou kavárny, knihkupectví a centra kulturních aktivit.

Ono se říká nevěstinec, jako od nevěstka, což vzniklo od nevěsta, myslím si to dobře?
Řekl bych, že ano.
No a když tedy ten řetězec nevěsta > nevěstka > nevěstinec převedeme do mužské formy, tak je to ženich > ženichinec?
Nojo, jak se vlastně jmenuje bordel pro dámy? Pracovník takového bordelu je gigolo.
O tom jsem neslyšel. Ale nemyslím, že to existuje. Tenhle business, si myslím, pracuje na jiném principu a není ve formě jedné budovy, kde se to odehrává.
Tedy pokud tou budovou není běžný hotel.
Tak nějak.
No je v tom prostě bordel, když vidím tu fotku.
Ano. A v těch ulicích, kde bývaly ty bordely, tam je teď ale bordel!

A tak je to v Istanbulu se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,