Přeskočit na hlavní obsah

Turecko - podmienky vstupu a opatrenia proti šíreniu COVID-19

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Ankare spolu s Generálnym konzulátom SR v Istanbule spoločne zverejnili nasledujúce informácie o súčasnej situácii:

Aktualizované: 17/01/2022

Najnovšie zmeny

Aktualizované podmienky vstupu do krajiny.

 

Prehľad podmienok vstupu do Turecka a informácie o aktuálnych opatreniach v krajine:

Upozornenie na vysoký rast počtu ochorení COVID-19

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Ankare upozorňuje na vysoký rast počtu ochorení COVID-19 v Turecku, pričom už došlo aj k nakazeniu viacerých turistov zo Slovenska, ktorí sa museli v Turecku podrobiť karanténe. 

 

Všetkým cestujúcim zo Slovenska odporúčame, aby si pred cestou skontrolovali termín platnosti svojho cestovného pasu a mali uzavreté cestovné poistenie, ktoré pokrýva aj prípadné liečebné náklady súvisiace s ochorením COVID-19 (karanténa, hospitalizácia, liečba, prevoz do SR a pod.).

 

Podmienky vstupu do krajiny

Aké sú podmienky pre cestujúcich zo Slovenska?

Občanom SR je umožnený vstup do krajiny za podmienky splnenia epidemiologických opatrení a preukázaním sa dokladom spĺňajúcim podmienky vstupu do krajiny.

 

Občania SR, ktorí nenavštívili za posledných 14 dní Botswanu, Mozambik, Namíbiu, Zimbabwe, Brazíliu, Nepál, Srí lanku, Indiu, Pakistan, Bangladéš, Južnú Afriku, sa môžu pri vstupe do Turecka preukázať platným certifikátom o úplnom zaočkovaní (dátum očkovania musí byť najmenej 14 dní pred vstupom do krajiny), alebo certifikátom potvrdzujúci prekonanie COVID-19 v posledných 6 mesiacoch.

 

Osoby, ktoré nebudú disponovať vyššie uvedenými dokladmi, sa musia preukázať negatívnym PCR testom nie starším ako 72 hodín od vstupu do krajiny alebo negatívnym antigénovým testom nie starším ako 48 hodín od vstupu do krajiny. Výnimka z testovania platí pre deti do 12 rokov.

 

Vyžaduje sa registrácia pred vstupom?

Občania SR cestujúci leteckou dopravou sú povinní vyplniť vstupný registračný formulár pred cestou do Turecka. Úspešná registrácia vygeneruje cestujúcemu aj tzv. Hayat Eve Sığar kód (individuálny QR kód), ktorý vyhodnocuje potencionálne nakazenie držiteľa kódu. Individuálny kód je taktiež vyžadovaný pri vstupe do obchodných domov, reštaurácií, úradov a pod.

 

Aké sú podmienky pre deti?

Výnimka z predloženia potvrdenia o očkovaní a PCR/antigénového testu platí pre deti do 12 rokov.

 

V akom prípade je povinná karanténa po príchode do krajiny?

Všetci cestujúci, ktorí pricestujú do Turecka z iných krajín a navštívili za posledných 14 dní Afganistan majú povinnosť sa preukázať negatívnym PCR testom nie starším ako 72 hodín od vstupu do krajiny a po prílete absolvovať 10-dennú karanténu v miestach určených tureckými úradnými orgánmi. V siedmy deň karanténneho obdobia sú cestujúci povinní podstúpiť ďalší PCR test, a ak je výsledok testu negatívny, izolačné obdobie sa skončí.

 

Cestujúci, ktorí pricestujú do Turecka z Iránu a Egypta, majú povinnosť sa preukázať negatívnym PCR testom nie starším ako 72 hodín od vstupu do krajiny alebo preukázať platným certifikátom o úplnom zaočkovaní (dátum očkovania musí byť najmenej 14 dní pred vstupom do krajiny).

 

Podmienky vstupu pre očkované osoby

Občania SR, ktorí nenavštívili za posledných 14 dní Botswanu, Mozambik, Namíbiu, Zimbabwe, Brazíliu, Nepál, Srí lanku, Indiu, Pakistan, Bangladéš, Južnú Afriku, sa môžu pri vstupe do Turecka preukázať platným certifikátom o úplnom zaočkovaní (dátum očkovania musí byť najmenej 14 dní pred vstupom do krajiny), alebo certifikátom potvrdzujúci prekonanie COVID-19 v posledných 6 mesiacoch.

 

Osoby, ktoré nebudú disponovať vyššie uvedenými dokladmi, sa musia preukázať negatívnym PCR testom nie starším ako 72 hodín od vstupu do krajiny alebo negatívnym antigénovým testom nie starším ako 48 hodín od vstupu do krajiny. Výnimka z testovania platí pre deti do 12 rokov.

 

Podmienky vstupu pre osoby, ktoré prekonali COVID-19

Občania SR, ktorí nenavštívili za posledných 14 dní Botswanu, Mozambik, Namíbiu, Zimbabwe, Brazíliu, Nepál, Srí lanku, Indiu, Pakistan, Bangladéš, Južnú Afriku sa môžu pri vstupe do Turecka preukázať platným certifikátom o úplnom zaočkovaní (dátum očkovania musí byť najmenej 14 dní pred vstupom do krajiny), alebo certifikátom potvrdzujúci prekonanie COVID-19 v posledných 6 mesiacoch.

 

Osoby, ktoré nebudú disponovať vyššie uvedenými dokladmi sa musia preukázať negatívnym PCR testom nie starším ako 72 hodín od vstupu do krajiny alebo negatívnym antigénovým testom nie starším ako 48 hodín od vstupu do krajiny. Výnimka z testovania platí pre deti do 12 rokov.


Hraničné priechody

Cez krajinu je možné tranzitovať. Výnimkou sú iránske pozemné hraničné priechody, na ktorých dochádza k častým organizačným zmenám. Cestujúcim odporúčame overiť si priechodnosť týchto hraničných priechodov pred vycestovaním.

 

Podmienky tranzitu

Cez krajinu je možné tranzitovať pozemnými cestami, ako aj letecky. Výnimka z predloženia PCR/antigénového testu platí pre osoby, ktoré tranzitujú leteckými spoločnosťami cez Turecko.

 

Opatrenia v krajine

Od 6. septembra 2021 je v Turecku vyžadovaný negatívny PCR test od nezaočkovaných cestujúcich v prípade medzimestských ciest lietadlami, autobusmi, vlakmi alebo inými prostriedkami verejnej dopravy (výnimku predstavujú prepravované osoby v súkromných vozidlách).

 

V tejto súvislosti odporúčame cestujúcim preukázať sa potvrdením o zaočkovaní alebo uzdravení z COVID-19. Nezaočkovaním občanom SR odporúčame disponovať platným negatívnym PCR testom nie starším ako 48 hodín.

 

Naďalej zostáva v platnosti povinné nosenia tvárovej masky (exteriér a interiér) a pravidlo sociálneho odstupu na celom území Turecka.

 

V Turecku sa nachádza viac ako 10 000 prevádzok s certifikátmi bezpečného cestovného ruchu (tzv. Safe Tourism Certificate), ktoré zahŕňajú nie len hotely, ale aj podniky, letecké spoločnosti, reštaurácie, kaviarne, dopravné prostriedky (autobusy, lode), zábavné parky a historické pamiatky. Hotely s certifikátmi sú kontrolórmi osobne kontrolované štyrikrát mesačne, aby sa uistilo, že tieto miesta spĺňajú potrebné hygienické kritéria.

 

Ako postupovať v prípade podozrenia na COVID-19

Bližšie informácie k aktuálnym opatreniam sú dostupné na webovej stránke Ministerstva zdravotníctva Tureckej republiky. V prípade podozrenia na ochorenie COVID-19 je potrebné kontaktovať najbližšie nemocničné zariadenie resp. prevádzku hotela.

 

Odkazy na oficiálne zdroje informácií o COVID-19 krajine

Ministerstvo zdravotníctva Tureckej republiky (lokálne štatistiky)

Ministerstvo kultúry a turizmu Tureckej republiky (bezpečný turizmus)

Letecká spoločnosť Turkish Airlines

Zoznam testovacích zariadení COVID-19 v Turecku

 

Podmienky návratu do SR

Informácie o postupe pri návrate do SR

 

V prípade návratu do SR pozemnými komunikáciami odporúčame cestujúcim, aby si pred cestou overili podmienky vstupu pri každej krajine, cez ktorú plánujú tranzitovať.

ZDROJE:

Veľvyslanectvo SR v Ankare

GK Istanbul

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,