Přeskočit na hlavní obsah

Mezinárodní den linky 112. A co Turecko?

Dne 11. 2. se slaví den tísňové linky 112, která je povinností napříč Evropskou unií, ale používá se i v řadě dalších států bez ohledu na kontinent. Evropský parlament, Rada Evropské unie a Evropská komise pak v témže roce podepsaly dohodu o zavedení každoročního Evropského dne linky 112.

Linka 112 vznikla na základě rozhodnutí Rady Evropských společenství č. 91/396/EEC ze dne 29. července 1991 o zavedení jednotného evropského čísla tísňového volání, do praxe se dostávala v EU v průběhu 90. let. K tomu se přidávají také některé okolní státy včetně kandidátských, jako je Turecko.


Turecko a 112

Počátek lze samozřejmě svázat s tanečky kolem vstupu Turecka do Evropské unie (podobně jako evropský modrý pruh na značkách aut). V Úředním věstníku ze dne 16. května 2014 pod číslem 29002 byla zveřejněna a vstoupila v platnost „Zřízení, povinnosti a pracovní předpisy center tísňového volání 112“.

Postupně byly nahrazovány dosavadní linky:

  • 110 Hasičský sbor
  • 112 Hygienická pohotovost (nyní slučuje vše)
  • 122 AFAD
  • 155 Policie
  • 156 Četnictvo
  • 158 Pobřežní hlídka
  • 177 Lesní požár

Postupně se linka zaváděla do všech provincií, až se vše završilo v červenci 2021, od kdy je všech 81 provincií pokryto službou 112.

Mimochodem: ve spojitosti s centry tísňového volání lze narazit na zkratku AÇM = AČM (Acil Çağrı Merkezi ).

V Turecku linka 112 slučuje zdravotnictví, hasiči, četnictvo, policie a další jednotky považované za nezbytné provinciemi, jako pobřežní stráž atd.

Telefonní linka 112 za rok 2021 přijala více než 104 milionů hovorů, o rok dřív to bylo více než 89 milionů. Roku 2019 přijalo 44 center přes 43,6 milionů hovorů. Jasnou strategii potvrzuje také jméno Twitter účtu této linky @112teknumara (tedy 112 jednotné číslo).

Turecko nyní provozuje web 112.gov.tr.

Jak se Turecko brání zneužití linky 112 (a jejích předchůdců)? Podle zákona o přestupcích č. 5326 ze dne 30. března 2005 platí, že těm, u kterých se zjistí, že zatížili centrum podáváním falešných zpráv, budou provinční guvernéři účtovat správní pokutu ve výši 250 tureckých lir (tedy původně, od ledna 2022 to je 561 TL). V případě opakování se tento postih zdvojnásobuje.


Další projekty spojené s tureckou linkou 112

Aplikace Panic Button byla vyvinuta pro použití zdravotnickým personálem, který během své služby cítí jakékoli ohrožení. Účelem aplikace je zvýšit odstrašení od jakéhokoli ohrožení zdravotníků a nasměrovat příslušné instituce na místo incidentu rychle a efektivně dříve, než k jakémukoli incidentu dojde.

Engelsiz112 (a web engelsiz112.gov.tr) je mobilní aplikace pro Android a iOS, která zprostředkuje videohovor, který pomůže neslyšícím se domluvit znakovou řečí s linkou 112. Aplikace podporuje také textový režim (chat).

Nouzová mobilní aplikace AFAD (AFAD Acil Mobil Uygulama) je mobilní aplikace, která umožňuje lince 112 přijímat informace o poloze a stavu lidí postižených přírodními katastrofami prostřednictvím hlasu a zpráv přes datovou linku a předávat je do center tísňového volání 112.

Mimochodem: od 1. prosince 2020 má linka 112 nové logo.


Turecký seriál

Turecko se rozhodlo pojmout problematiku komplexně, takže dokonce vznikl seriál 112 Acil Çağrı (112 tísňové volání), který aktuálně běží ve své premiéře. První díl diváci viděli 22. prosince 2021 na TRT 1 s přispěním tureckého Ministerstva vnitra a od té doby každou středu ve 20:00 s délkou 60 minut. Kromě webu TRT1 je k dispozici také na Youtubu. Nejde o vysloveně hraný seriál, nýbrž o dokument s reálnými případy. Diváci se seznamují s problematikou centra tísňového volání včetně toho co vlastně sdělit a jak s nimi budou pracovníci centra komunikovat. V neposlední řadě si už díky jménu seriálu zapamatují, že tísňová linka má i v Turecku číslo 112.



Zde je na ukázku první díl (https://www.youtube.com/watch?v=suOFjq6ktJ0).



Česko a 112

Ministerstvo vnitra ČR podává o lince 112 následující informace:

Pomocí tísňové linky 112 se dovoláte pomoci záchranářů ve všech členských státech EU. Je dostupná jak z pevných linek, tak z mobilních telefonů. Je zdarma na celém území EU. Umožňuje určení polohy volajícího.

Linka 112 je určena pro jakéhokoliv člověka, který se na území Evropské unie a některých dalších států ocitne v nouzové situaci a potřebuje urgentní pomoc záchranných či bezpečnostních složek (hasiči, policie, zdravotníci).

MIMOCHODEM: Víte o tom, že od Nového roku (tedy od 1. ledna 2022) je možné na české tísňové linky 112, 150 a 158 posílat SMS?

Linku 112 můžete využít, i když nehovoříte česky, díky operátorům, kteří hovoří různými jazyky. Můžete volat z jakéhokoliv telefonu, i když nemáte kredit nebo SIM kartu nebo je v daném místě omezený signál.

Pokud budete řešit pouze zdravotní obtíže, trestný čin atd., obracejte se přímo na národní čísla tísňového volání

  • 150 hasiči (podrobné informace naleznete na webových stránkách Hasičského záchranného sboru ČR, zde)
  • 155 zdravotnická záchranná služba
  • 158 policie
  • 156 městská policie

 

Tato čísla jsou v současné době rovnocenná číslu 112. Od 11. února 2020 má Praha systém AML (Advanced mobile location; psali jsme), který má zjistit polohu volajícího s přesností na 30 až 50 metrů.


Seriál "Linka 112"

Česká televizní stanice FTV Prima měla v prosinci 2018 svůj patnáctidílný pořad Tísňová linka 112. Ten si ale vysloužil silnou vlnu kritiky jak od veřejnosti, tak od jednotlivých záchranných složek:

Zdravotnická záchranná služba hlavního města Prahy preferuje volání přímo jednotlivým složkám před linkou 112:



Přístup k lince 112 je tedy vlažnější než v Turecku, které ji preferuje před ostatními.

Generální ředitelství hasičského záchranného sboru ČR: Na základě velkého ohlasu laické i odborné veřejnosti Hasičský záchranný sbor ČR prohlašuje, že na uvedeném pořadu nespolupracuje s TV Prima. Nejedná se o pořad, který by Hasičský záchranný sbor ČR spoluvytvářel či garantoval. 

Faktické informace o lince 112 a rady jak správně na tuto linku telefonovat naleznete na webových stránkách Hasičského záchranného sboru ČR. https://www.hzscr.cz/clanek/tisnova-volani-v-ceske-republice.aspx

Policie ČR: Stejně jako kolegové z HZS ČR jsme se ani my nijak nepodíleli na tvorbě pořadu FTV Prima s názvem Linka 112. Obdobně tomu bylo i v případě pořadu s názvem Policie v akci.


Jak volat na linku 112?

Pravidla jsou vlastně stejná napříč státy. Jak postupovat, když voláte na tísňovou linku? 

  • Sdělte operátorovi 
    • co se stalo,
    • jestli je někdo zraněný,
    • kde se to stalo, v jakém městě a v jaké ulici,
    • své jméno a číslo telefonu, ze kterého voláte.
  • Nezavěšujte, odpovězte operátorovi na jeho otázky.
  • Postupujte dále podle pokynů operátora.

Nikdy nezavěšujte jako první. Buďte připraveni odpovědět operátorovi tísňové linky na jeho případné doplňující dotazy. Po ukončení hovoru vyčkejte na zpětný telefonát, který ověří pravdivost nahlášené zprávy a sníží riziko, že se jedná o „planý poplach“. Po ukončení hovoru si nechejte telefonní přístroj u sebe pro případný další zpětný hovor operátora.

Od roku 2003 umožňují bezplatné volání na linku 112 do všech členských států z jakékoli pevné linky, mobilního telefonu (bez zadání PINu či dokonce i bez SIM karty) nebo veřejného telefonní automat (ty již v Česku nejsou od roku 2021, na Slovensku od konce 2017). Telefonní budky jsou také zrušeny ve Finsku, Dánsku, Belgii, Norsku či Jordánsku (tam dokonce jako první na světě).

A tak je to ohledně linky 112 se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,