Přeskočit na hlavní obsah

Kokainové déjà vu: zabaveno 840 kg mezi banány pro Turecko

Dvakrát nevstoupíš do stejné řeky. Ale dvakrát zabavíš stejné množství kokainu z jižní Ameriky do Evropy ve dvou týdnech. Ve východních Čechách se 10. června se už v supermarketech našlo 840 kg kokainu v balících banánů z Kolumbie. A 21. června se při kontrole zásilky do Turecka v Ekvádoru opět mezi banány našlo 847,5 kg kokainu.

Drogu odhalili v ekvádorském přístavu Guayaquil, přičemž loď mířila do tureckého přístavu Mersin. Již v květnu se v panamském přístavu Balboa podařilo zachytit 616 balíčků kokainu ve dvou kontejnerech, celkové hmotnosti 1,15 tuny drogy (někde se píše 1,3 tuny). Cílem měl být opět přístav Mersin. A přímo v Mersinu loni v polovině listopadu zabavili 1,3 tuny kokainu, nebo v polovině dubna zabavili 258 kg kokainu.


zabavení kokainu v Mersinu 17. června 2021 (zdroj: hurriyetdailynews.com)


Ve zprávě o této zásilce bylo konstatováno, že jen letos se od ledna do poloviny dubna podařilo jen v Ekvádoru zabavit 70 tun drog, roku 2021 to bylo 190 tun (někdo uvádí dokonce 202 či 210 tun, o rok předtím 120 tun). Skoro na den před rokem se jedné zásilce podařilo doputovat až do Mersinu, kde 1 tunu kokainu zabavila turecká policie. Ve stejném ekvádorském přístavu v polovině dubna letošního roku odhalili 2,4 tuny (podle některých zdrojů 2,5 tuny) kokainu rozděleného do 2461 balíčků. Zásilka mířila do Belgie. Posledního dubna 2020 v Nizozemsku odhalili 4,5 tuny kokainu (samozřejmě v banánech, tentokrát z Kostariky). Ani se nejedná o největší množství najednou zabaveného kokainu. Loni na přelomu června a července to bylo 7 tun, v polovině srpna dokonce 9,6 tuny. Na straně příjemce například v belgickém přístavu v Antverpách roku 2021 zadrželi 89,5 tuny kokainu. Vedle toho všeho je český či aktuální ekvádorsko-turecký úlovek spíš menší rybou. Malé rybičky se také objevují. Například loni v červenci objevili v chorvatském městě Ploča v prodejně Lidl 18,2 kg kokainu (opět mezi banány).


kokain zabavený Tureckem (zdroj: hstoday.us)


Přístav Guayaquil (správně Santiago de Guayaquil) je jeden z největších v jižní Americe. Pro přepravu drog do Evropy jej používá mexický kartel Sinaloa poté, co v konkurenčním boji zlikvidoval kartel Los Choneros, který pro pašování používal přístav Manta (také v Ekvádoru).

MIMOCHODEM: Věděli jste, že "déjà vu" se správně čte dežavu a dežavy?

Drogy ale nemíří jen do Evropy (a blízkého okolí). Například australská federální policie spolu s pohraničníky zabavila v polovině října 2020 více než půl tuny kokainu (v banánech z Brazílie).

Co se týče českého případu, není zcela jasné odkud droga přišla. Prvotní informace novinářů sice zmiňují Kolumbii, pozdější vyjádření policie ČR ale tak jasně nehovoří, protože uvádějí obecněji jižní Ameriku s možností Kolumbie, Bolívie nebo Peru.

MIMOCHODEM: Víte, že Coca-Cola vděčí za své jméno právě kokainu (anglicky cocaine)? Kokain typicky pochází z rostliny zvané rudodřev koka (také kokainovník pravý). Také design typické lahve je odvozen od listu a ořechu koky. Veřejnost v USA ale byla proti kokainu v stále oblíbenějším nápoji, a tak byl roku 1903 (někdo tvrdí 1904) kokain nahrazen kofeinem. Slovní odkaz na kokain v názvu ale zůstal dodnes. Nápoj je kromě potravinářského použití někdy využitý pro svůj vysoký obsah kyseliny fosforečné pro amatérské pokusy s kovy, které kyselina rozloží.

Distributoři kokainu asi používají přibližně stejné množství kokainu na množství banánů. Dodávka v Česku byla odhadnuta na více než 2 miliardy českých korun, zásilka mířící do Turecka bude mít tedy při stejné hmotnosti stejnou hodnotu.

Jak vidím, pořád se jedná o pašování kokainu v bednách spolu s banány, že!
Taky jsem si všimnul.
Tak si říkám co by se stalo, kdyby se přestaly dovážet banány z Ameriky do Evropy. To by muselo trh s kokainem slušně zruinovat.
Takže nejen ekologie, dovoz banánů přes půl zeměkoule, ale i boj proti drogám! Vidíš, to je motivace.
Další důvod proč propagovat místní evropské či středomořské zdroje banánů, včetně těch tureckých.

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,