Přeskočit na hlavní obsah

Turecká státní televize spouští trojjazyčný kanál pro Balkán

TRT je v posledních několika letech velmi aktivní v rozšiřování svého zprávařského portfolia o další jazyky. Nyní je to v jednom balíku dokonce trojice, která míří do západní části Balkánského poloostrova. Nový informační kanál se jmenuje TRT Balkan s počátkem 15. června 2022.

Sama TRT komentuje situaci následovně:

Kromě geografické blízkosti je Balkán jedním z regionů, kterému Turecko věnuje velkou pozornost a mimořádný zájem kvůli sociokulturním a historickým vazbám. Od roku 2002 došlo k viditelnému pokroku v zahraniční politice Turecka vůči Balkánu. Mechanismy spolupráce v oblasti politiky, ekonomiky a sociokulturní sféry mezi zeměmi regionu a Tureckem se výrazně zvýšily. Stabilní a silná přítomnost Turecka na Balkáně a jeho aktivní zahraniční politika byly klíčem k vytvoření balkánského projektu TRT v rámci tureckého rozhlasu a televize (TRT).

Principy inkluzivity a regionální inkluzivity jako součást zahraniční politiky Turecka vůči Balkánu jsou také základním základem jejich vysílací politiky. Vzhledem k tomu, že TRT Balkan bude bez váhání řešit problémy všech národů žijících v regionu, převezme také roli odstraňování „špinavých“ informací, které způsobují rostoucí napětí v regionu.

TRT Balkan má vizi vysílání, která přitahuje místní i globální publikum, přičemž bere v úvahu rozmanitost jazyků mezi různými národy. Jako nejdůležitější digitální platforma v regionu bude TRT Balkan kromě turečtiny a angličtiny vysílat také v albánštině, makedonštině, bosenštině / chorvatštině / srbštině (B / C / S) a přenese tak lokální problémy na globální úroveň, a globální témata budou správně a snadno přenesena na místní obyvatelstvo. Vícejazyčné vysílání bude nejdůležitějším prvkem, který oddělí TRT Balkan od ostatních mediálních institucí.



Trojjediný TRT Balkan

Primárně existuje televizní stanice TRT Balkan, vysílaná přes satelit:

  • Satelit: Türksat 3A
  • Pozice: 42° E
  • Frekvence: 12634 MHz
  • Polarizace: V
  • SR: 2220
  • FEC: 5/6



Vedle toho existuje také webová forma trtbalkan.com. V angličtině je výběr jazyka (a adekvátně na dalších kanálech) - komu nepomůže slovní popis, tomu pomohou vlajky:

MIMOCHODEM: Co to vlastně znamená BHS? Je to zkratka z bosensky / chorvatsky / srbsky. Turecko využívá podobnosti až téměř shodnosti daných jazyků, takže oslovuje všechna etnika hovořící těmito jazyky. Pro tuto trojici se používá latinka (s čímž mohou mít příznivci srbštiny v azbuce problém). Jazyky mají stejný základ, kdy bosenština používá více převzatých slov z turečtiny nebo arabštiny, zatímco původně jednotná srbochorvatština se po rozpadu Jugoslávie a následné válce spíš uměle rozdělují na chorvatštinu a srbštinu pod také politickým a nacionalistickým vlivem než aby byly skutečně natolik rozdílné. Hraje zde rozdíl také náboženství. Zatímco chorvatština pod vlivem katolického světa má sklon přebírat z latiny a příbuzných jazyků, srbština zase pod vlivem pravoslaví zase z řečtiny (případně turečtiny). Rozdíl je tam malý, že se to podobá americké versus britské angličtině, německé versus rakouské němčině apod. Rozdíl mezi češtinou a slovenštinou je výrazně větší.

Kromě tohoto webu je TRT Balkan podle tvrzení také na YouTube, Facebook, Twitter, Instagram a TikTok.


TRT o Balkánu

TRT se ale nespokojuje pouze s informačními kanály. Na téma Balkánu se právě v těchto dnech objevuje reklama na nový televizní seriál Balkan Ninnisi (ze Skopje v Severní Makedonii), který bude mít premiéru za týden, tedy 21. června 2022 (v plánu je každé úterý ve 20:00). Zde ukázka prvního dílu:



Kromě toho již měsíc existuje půlhodinový dokumentární pořad Balkan Saati (balkánské hodiny), vysílaný na TRT Türk. Zde je ukázka prvního dílu, který se natáčel ve Skopje v Severní Makedonii, druhý díl makedonské město Radoviš, třetí díl Priština v Kosovu (ovšem nečekejte příliš vysokou kvalitu: reportér potkává tamní Turky, kupuje u nich, jí u nich a zpovídá je co si myslí o Turecku).


MIMOCHODEM: TRT má na Balkáně silnou konkurenci. Například Al Jazeera má kanál zvaný Al Jazeera Balkans (balkans.aljazeera.net)., dříve také MTV Adria (od 1. září 2005 do konce roku 2017), dále Minimax (Balkans), Fox Movies (Balkans), Nicktoons (Balkans), Nova Sport (Balkans), AXN Spin (Balkans) atd.


Další mezinárodní kanály TRT

Jsou to zhruba 2 měsíce, co TRT uvedla informační kanál ve francouzštině pod názvem TRT Français (psali jsme). Již předtím TRT spustila následující cizojazyčné kanály:

Pro vnitroturecké účely ještě existuje TRT Kurdî od 1. ledna 2009 (kurdsky), který vysílá jak v kurdském nářečí Kurmanji, tak v Zazaki. Pro turkické národy žijících v Turecku slouží kanál TRT Avaz, vysílající od ázerbájdžánštiny přes turkmenštinu či uzbečtinu až po bosenštinu. Právě tyto diváky přebírá nový informační kanál.

Ne všechny kanály jsou šířeny v podobě klasického televizního vysílání. To zahrnuje TRT World, TRT Arabi, TRT Kurdî a TRT Avaz.

Je nutné podotknout, že TRT je státní televize, takže jejími kanály (obvykle) promlouvá vůle a názorový směr aktuální turecké vlády.

Připomnělo mi to jednoho poněkud svérázného kamaráda ze Slovenska, toho by to pobavilo.
Co je na tom k bavení?
No toho název turecké státní televize strašně dráždil.
A jak prosím tě? Co je na tom divného?
Jde o tu zkratku. Navrhoval, aby se další kanál jmenoval TRT kať.
Co je Kať? Té er té kať? Nebo s tureckou výslovností te re te kať? Nebo jako Kaťuša? Moc mi to smysl nedává. A proč to skoro šeptáš?
Jak ti to... nedívej se na to jako na zkratku a spoj to dohromady.
Trtka... jo ahá! Ale no tak... to by musel být nějaký erotický kanál pro Slováky v Turecku, maximálně.
A ani by nemohl, protože tady se erotika a porno blokuje aktivně jak na obrazovkách, tak na internetu. Takže z myšlenky asi (a radši) nic nebude.

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,