Přeskočit na hlavní obsah

V Praze hic? Přijeďte se ochladit do Istanbulu

Je časté, že počasí v tak vzdálených místech je spojeno svými výkyvy. Když je v jednom z nich mimořádně chladno, v druhém mimořádně teplo. Tento víkend je toho důkazem. Zatímco v Istanbulu je místním doporučeno přes den zapomenout na trička a v noci mít i péřovou bundu, část Evropy atakuje 40 stupňů.

Jaké jsou aktuální teploty napříč Evropou? Zapomeňte na severojižní dělení (sever zima, jih teplo). Istanbul a na černomořské pobřeží na východ od něj má asi tak chladné počasí, jako mají vysoké polohy Alp švýcarsko-italských, Tatry na Slovensku, v Rumunsku, nebo hory v Bulharsku. Naopak ze severu afrického Tunisu se mohou letět ohřát třeba do Berlína nebo západního Polska. Naopak z Berlína se mohou letět ochladit prakticky kamkoli do evropského Středomoří, například jih Itálie je dost chladný (včetně českého oblíbeného synonyma pro nesnesitelné vedro, město Palermo).

MIMOCHODEM: Nejvyšší teplota, která byla doposud naměřena v Istanbulu v období leden až květen, bylo 34,3 °C letos 29. května (psali jsme). A v květnu bývá v Istanbulu podle dlouhodobé statistiky chladněji, než v Praze či Bratislavě (psali jsme).


Evropa 19. června 2022 ve 12:00 (zdroj: meteocentrale.ch)


Naopak největší vedra v Evropě připomínají politické klima Evropské unie, protože je nejžhavější ve Francii a Německu, pomalu se přelévá do Polska, ale Balkán je chladný. Vypadá to nakonec až tak extrémně, že je tepleji například v Plzni než v letoviscích na jihu Turecka v Antalyjském zálivu, tedy Antalya, Alanya, Side, Manavgat, Olimpos a další. Nejteplejší v západním Turecku je v jižní části Egejského moře.



Český turista má v Istanbulu těchto dnů typický problém. Sleduje ranní teploty a podle toho příliš často odvozuje, že bude opravdu, ale opravdu hic. A protože celý den běhá po ulicích a na slunci, tak jeho spálená pokožka ho v tom utvrzuje, takže další dny může trávit kdekoli, kde je stín a chladný vzduch a klimatizace mu spálenou kůži příjemně chladí.

MIMOCHODEM: Proč se místní v Istanbulu nemažou (tedy opalovacím krémem), ale turisté ze severu musí? Jsou na to dvě odpovědi. První je využití času. Zatímco místní jsou přes den zavřeni v práci, turisté běhají v největším slunečním palu po ulicích (a první den bez krému), aby si mohli přivolat spáleniny (asi kvůli Instagramu s příhodám pro známé). Další rozdíl je v pleti. Místní (tedy ze severozápadu Turecka, kteří vypadají na první pohled stejně "bíle" jako Středoevropané) říkají, že mají pšeničnou kůži, která je notně před sluncem chrání.

Istanbulské počasí je ale přímořské a chladné. Ranní teploty jsou tlačeny k vyšším číslům jednoduše proto, protože už oteplující se okolní moře nedovolí velký pokles. Ale odpolední teploty se od nich moc neliší, protože jsou drženy silným větrem, typicky právě od stejného moře (tedy Černého). A mořská voda se nijak teplotou v rámci 24 hodin nijak výrazně neodlišuje, proto v noci a ráno ohřívá a přes den chladí.

A tak je to v Istanbulu se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,