Přeskočit na hlavní obsah

Turecko oficiálně hlásí 31x víc COVID pozitivních za 6 týdnů

Situace v Turecku se... nelepší. Opět je mezitýdenní nárůst na dvojnásobek nově COVID-19 pozitivních. Oficiální média uvádějí, že každý třetí test vychází pozitivní. Mezitýdenní nárůst není poprvé více než dvojnásobný, ale jen na 1,93násobek předchozího týdne neboli o 93,5 %. Za 6 týdnů je ale nárůst na 31násobek.


Proč až teď?

Toto hlášení je za období od pondělí do neděle 17. červenci, dnes je ale čtvrtek 21. července. Proč takové zpoždění?

Minulý týden se zpoždění nechalo omluvit svátky. Tento týden ale žádné svátky nejsou. Týdenní hlášení se na začátku tohoto formátu (tedy červen 2022) začalo zveřejňovat hned první den poté, tedy v pondělí. Tento týden nebyla čísla za minulý týden uveřejněna ani včera, ale v noci na dnešek.



Co z toho vyvodit? Začínají být čísla (tedy čísla oficiálně uváděná) taková, že začínají dělat některým vrásky na čele? Zpoždění i čas zveřejnění by tomu odpovídalo. Některá média mohou informaci nezveřejnit, protože:

  • novinářská pravidla: moc staré (protože od neděle a dnes je čtvrtek)
  • novinářská pravidla: od noci do hlavních večerních zpráv dnes v podvečer je příliš dlouhá doba
  • časové důvody: v noci se již informace do tištěných médií nedostala
  • politické důvody: vlastní tábor (zametat pod koberec)
  • politické důvody: opozice (strach)

Toto je teoretický výčet a je otázka co z toho může být reálné.


Turecká čísla

Zde je oficiální tabulka:


zdroj: covid19.saglik.gov.tr


Jak to vypadá při porovnání mezi týdny?



...a obdoba s denními čísly (a týdenními průměry):



Týdenní průměry mohou na první pohled mylně vystrašit tím, že každý další skok je větší až výrazně větší než předchozí. Jedná se ale o přibližně dvojnásobky přechozího (vychází se z týdenního součtu nově COVID-19 pozitivních):

  • 7323: výchozí stav (23. týden, tedy od 30.5. až 5.6. 2022)
  • 7553: mezitýdenní nárůst na 1,03násobek předchozího týdne (tedy o 3,1 %)
  • 10955: mezitýdenní nárůst na 1,45násobek předchozího týdne (tedy o 45,0 %)
  • 26635: mezitýdenní nárůst na 2,43násobek předchozího týdne (tedy o 143,1 %)
  • 57113: mezitýdenní nárůst na 2,14násobek předchozího týdne (tedy o 114,4 %)
  • 117095: mezitýdenní nárůst na 2,05násobek předchozího týdne (tedy o 105,0 %)
  • 226532: mezitýdenní nárůst na 1,93násobek předchozího týdne (tedy o 93,5 %)

Není to zatím žádný viditelný zlom, ale přesto nárůst lehce zpomaluje. Je otázka kdy nastane kulminace.

Jaký je nárůst oproti týdnu s nejnižšími hodnotami?

  • 24. vs. 23. týden: nárůst na 1,03násobek (tedy o 3 %) za 1 týden
  • 25. vs. 23. týden: nárůst na 1,50násobek (tedy o 50 %) za 2 týdny
  • 26. vs. 23. týden: nárůst na 3,64násobek (tedy o 264 %) za 3 týdny
  • 27. vs. 23. týden: nárůst na 7,80násobek (tedy o 680 %) za 4 týdny
  • 28. vs. 23. týden: nárůst na 15,99násobek (tedy o 1499 %) za 5 týdnů
  • 29. vs. 23. týden: nárůst na 30,93násobek (tedy o 2993 %) za 6 týdnů


Některá média uvádění, že třetina testovaných je COVID-19 pozitivní. To je znepokojivé číslo. Co vlastně znamená? Součet řady okolností:

  • turecký šéf nevidí rád, když jsou podřízení nemocní (mohl by je i vyhodit)
  • státní nemocnice zrovna kvalitou neoplývají (částečně hrazené státem), soukromé jsou velmi drahé
  • cena za nemocnici i léky (hlavně ty nehrazené pojišťovnou) jsou vzhledem k velké inflaci drahé a stále dražší
  • součet: Turci neradi chodí k lékaři (raději chodí se zápalem plic do práce)

Jsou tací (osobně ověřeno), že ačkoli jsou COVID-19 pozitivní a mají být doma, tak jdou do práce, protože se doma nudí (a chodí z oddělení na oddělení, aby si popovídali). Na druhou stranu jsou lékaři, kteří i přes pozitivní nález a zdravotní problémy nechají pacienta bez léků a nechají ho pracovat, protože je na home office, jen se má vyhýbat kontaktu se staršími.

Prostě "časy jsou zlé, Kamile."


Proč takto?

Když se čísla snížila na minimum, byl poměrně pochopitelný posun z denních na týdenní hlášení. To je ale spíš omezení pro média, oficiální zdroje (ministerstvo) by mělo přece jen mít hlášení denní bez ohledu na velikost čísel.

Nyní jsou ale čísla nepříjemně vysoko a turecká média si toho pomalu ale jistě začínají všímat. Opět začínají být rozhovory s lékaři, opět se začíná hovořit o očkování, rouškách, rozestupech mezi lidmi a jinými opatřeními.

Turecko ale stále používá týdenní hlášení. Přechodem na týdenní si totiž připravila nemilou situaci. Přechod zpět z týdenního na denní hlášení se totiž rovná odjištěnému granátu, protože to je veřejné přiznání závažného stavu. Tento problém státy s nepřetržitým denním hlášením nemají.

Turecko má navíc další problém. Také vzhledem k aktuálnímu stavu ekonomiky a měny je turistický průmysl ještě důležitější než v minulých letech. Přechod na denní hlášení by mohl být nemilý signál pro turisty, kteří by mohli na poslední chvíli změnit destinaci (otázkou je, zda by to nebylo nejen z bláta do louže, ale výrazné zhoršení nebezpečí).


Co vlastně ta čísla znamenají?

Statistika jsou jen čísla. Ta dávají víc otázek než odpovědí, jako:

  • byl výchozí stav tak skvělý (tak nízká čísla)?
  • je současný stav tak strašný?
  • jak je na tom Turecko v porovnání s jinými státy, například s Německem?

Odpověď na poslední otázku si můžeme hned předvést:


zdroj německých dat: berlinspectator.com


Ještě před několika týdny byla turecká čísla (červeně) směšně nízká. Nyní již jsou bez problémů viditelná, ačkoli jsou ta německá (černá) stále několikanásobně vyšší. Německá ale spíš stagnují, zatímco turecká (zatím) výrazně rostou.

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,