Přeskočit na hlavní obsah

Turecká centrální banka snížila úrokovou sazbu z 9,0 na 8,5 %

Turecká národní banka TCMB včera rozhodla k opětovnému snížení úrokové sazby o půl procentního bodu z 9,0 na 8,5 % (psali jsme). Stejně jako v minulém roce na podzim se kolem 20. dne měsíce snižuje úroková sazba, což letošní únor vyšlo na čtvrtek (opět), 23. února 2023.

Roku 2021 Turecko snižovalo nejbližší pátek po 16. dnu v měsíci, od roku 2021 se jedná o nejbližší čtvrtek po 17. dni v měsíci. Turecko se snaží ekonomicky vrtět psem, kdy napříč všemi poučkami i při velmi vysoké inflaci neustále snižuje úrokovou sazbu. Zatímco poslední snížení 24. listopadu 2022 bylo o 1,5 procentního bodu (předtím šlo o jeden bod s výjimkou 22.10.2021, kdy skočilo o dva body), tentokrát jde jen o půl bodu.




Zdůvodnění centrální banky

Níže uvedeným textem banka zdůvodňuje snížení:

Výbor pro měnovou politiku rozhodl o snížení základní sazby (jednotýdenní repo aukční sazba) z 9 procent na 8,5 procenta.

Přestože nedávno zveřejněné údaje naznačují silnější ekonomickou aktivitu, než se očekávalo, obavy z recese ve vyspělých ekonomikách v důsledku pokračujících geopolitických rizik a zvyšování úrokových sazeb pokračují. Zatímco negativní důsledky omezení dodávek v některých odvětvích, zejména základních potravin, byly zmírněny strategickými řešeními, která Türkiye usnadnila, vysoká míra inflace výrobců a spotřebitelů v mezinárodním měřítku pokračuje. Dopady vysoké globální inflace na inflační očekávání a mezinárodní finanční trhy jsou pečlivě sledovány. Rozdíly v krocích měnové politiky a komunikaci centrálních bank ve vyspělých ekonomikách se nadále prohlubují kvůli jejich odlišným ekonomickým výhledům. Je pozorováno, že centrální banky pokračují ve svém úsilí vyvíjet nová podpůrná opatření a nástroje, aby se vyrovnaly s rostoucí nejistotou na finančních trzích. Finanční trhy navíc upravují svá očekávání, že centrální banky v blízké době ukončí cykly zvyšování sazeb na pozadí rizik recese.

Před nejhorší přírodní katastrofou minulého století předstihové ukazatele ukazovaly na silnější domácí poptávku ve srovnání se zahraniční poptávkou a také na zvýšení trendu růstu v prvním čtvrtletí roku 2023. Dopad zemětřesení na produkci, spotřebu, zaměstnání a očekávání se rozsáhle hodnotí. I když se očekává, že zemětřesení v blízké době ovlivní ekonomickou aktivitu, očekává se, že nebude mít trvalý dopad na výkonnost turecké ekonomiky ve střednědobém horizontu. Zatímco podíl udržitelných složek ekonomického růstu se zvyšuje, po celý rok pokračuje silnější než očekávaný příspěvek příjmů z cestovního ruchu k saldu běžného účtu. Na druhé straně domácí spotřební poptávka, vysoká úroveň cen energií a slabá ekonomická aktivita u hlavních obchodních partnerů udržují rizika bilance běžného účtu při životě. Pro cenovou stabilitu je důležitá udržitelná rovnováha běžného účtu. Míra růstu úvěrů a alokace zdrojů pro účely reálné ekonomické aktivity jsou pečlivě sledovány. Jak bylo oznámeno v dokumentu Strategie měnové politiky a liraizace 2023, bude Výbor nadále rozhodným způsobem využívat nástroje podporující účinnost mechanismu měnové transmise a celá sada nástrojů politiky, zejména kanály financování, bude sladěna s cíli liraizace. Výbor bude upřednostňovat vytvoření podpůrných finančních podmínek s cílem minimalizovat dopady katastrofy a podpořit nezbytnou obnovu.

Zatímco úroveň a základní trend inflace byly zlepšeny s podporou implementovaného integrovaného politického přístupu, vliv zemětřesení vyvolané nerovnováhy mezi nabídkou a poptávkou na inflaci je pečlivě sledován. Stalo se ještě důležitějším udržovat příznivé finanční podmínky pro zachování dynamiky růstu průmyslové výroby a pozitivního trendu zaměstnanosti po zemětřesení. V souladu s tím se výbor rozhodl snížit základní úrokovou sazbu o 50 základů. Výbor vyhodnotil, že současné nastavení měnové politiky po naměřeném snížení je adekvátní k podpoře nezbytného zotavení po zemětřesení udržením cenové stability a finanční stability. Důsledky zemětřesení v první polovině roku 2023 budou pečlivě sledovány.

TCMB bude nadále rozhodným způsobem využívat všechny dostupné nástroje, dokud silné indikátory neukazují na trvalý pokles inflace a nedosáhne se střednědobého 5procentního cíle v rámci sledování primárního cíle cenové stability. TCMB zavede strategii liraizace s cílem vytvořit institucionální základ pro trvalou a udržitelnou cenovou stabilitu. Stabilita obecné cenové hladiny přispěje k makroekonomické stabilitě a finanční stabilitě prostřednictvím poklesu rizikové prémie země, pokračování obratu v substituci měny a vzestupného trendu devizových rezerv a trvalého poklesu nákladů na financování. To by vytvořilo životaschopný základ pro investice, výrobu a zaměstnanost, aby nadále rostly zdravým a udržitelným způsobem.

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

ZDROJ: https://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/connect/en/tcmb+en/main+menu/announcements/press+releases/2023/ano2023-10

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,