Přeskočit na hlavní obsah

Kdy vyřídíme novou občanku ze zahraničí?

Žít dlouhodobě v zahraničí pro české občany znamená, že jednou za čas musí absolvovat byrokratickou mašinérii a požádat o nový doklad totožnosti. Bude moci žádat i získávat občanský průkaz na velvyslanectvích ČR? A co generální konzuláty, budou zařazeny, nebo vynechány, nebo jak který?


Jak to vypadá nyní?

Na portálu státní správy je hrdá informace, že "Službu nelze vyřídit elektronicky." Takže je jasné, že občan pilný musí na jít na úřad, za úředníkem v jeho / její pracovní dobu. Nad vším dbá zákon č. 269/2021 Sb. Zákon o občanských průkazech §9 - 23, 25 - 32. O nový občanský průkaz je možné zdarma požádat nejdříve půl roku před skončením platnosti průkazu aktuálního.


český občanský průkaz, vzor 2021 (zdroj: wikipedia.org)


Přechod do 21. století znamená, že již není nutné vyplňovat formulář (k nalezení na chodbě dotyčného úřadu), není nutné kupovat kolek (neboli speciální "známku" dokládající zaplacení poplatku) ani není nutné předtím navštívit fotografický ateliér (a to dvakrát - nejdřív nafotit, pak vyzvednout hotové snímky).

Změna je také v místě požádání / vyzvednutí. Podle portálu gov.cz tak lze učinit u kteréhokoliv obecního úřadu obce s rozšířenou působností, v hlavním městě Praze u kteréhokoliv úřadu městské části Prahy 1 až 22, tj. bez ohledu na váš trvalý pobyt. Vydávajícím úřadem bude ten obecní úřad obce s rozšířenou působností, u něhož je žádost o vydání občanského průkazu podána.

Pokrok to zcela jistě je.


...a nejde to zrychleně?

Ano, to jde. Ovšem podmínky nejdou zrovna příjemné a pro mnohé jsou i nesplnitelné. Požádat lze sice kdekoli stejně jako v případě běžné rychlosti, problém je ale s vyzvednutím. V případě vydání občanského průkazu ve zkrácené lhůtě (v pracovních dnech do 5 pracovních dnů = blesk, do 24 hodin = superblesk) je vydávajícím orgánem rovněž Ministerstvo vnitra. Z toho vyplývá, že obvyklá doba k od příjmu žádosti k vydání průkazu je delší než jeden týden.

MIMOCHODEM: Zvýšenou byrokracii to znamená nejen pro občana samotného, ale také pro úředníky a úřednice v místě bydliště, kteří musí danou žádost vyřídit (cestovní pas, občanský průkaz). Podle jejich vyjádření je s tím výrazně víc práce a plno poměrně zbytečných úkonů. Takhle ten kapitalismus nevybudujeme, soudruzi...

Přesněji řečeno se jedná o Pracoviště vydávání občanských průkazů a cestovních dokladů občanům ČR ve zkrácených lhůtách, Na Pankráci 1623/72, Praha 4 (metro C = červená, stanice Pražského povstání). Aktuální pracovní doba je ve všech všedních dnech od 8 do 11:00, v pondělí a středu také odpoledne od 13 do 17:00, v úterý a čtvrtek také od 13 do 16:00, v pátek také od 12 do 14:00. Možné dotazy jsou na e-mailu osc@mvcr.cz nebo telefonu +420 974 849 788 (viz mvcr.cz/clanek/dotazy.aspx).

Toto řešení je schůdné při trvalém bydlišti v Čechách a s odletem z Česka z Prahy, ale pro Moravu a Slezsko s obvyklým odletem z Vídně či z Polska je to krajně nevyhovující.


...a nejde to pomaleji?

Tak moment, co vlastně chceme? Rychleji, nebo pomaleji? Existuje totiž alternativní cesta, kterou řada českých občanů žijících v zahraničí praktikuje. Při jedné návštěvě své drahé vlasti si o nový doklad požádá, při další návštěvě jej vyzvedne. Doklad na občana čeká na úřadě po celou dobu jeho platnosti, tedy například deset let. Občan si samozřejmě musí dát pozor na to, aby se nedostal do křížku s nějakým nařízením či zákonem té či oné země.


Kde tedy bude možné požádat v zahraničí?

Tato informace zatím není známa. Lze předpokládat, že půjde o velvyslanectví České republiky v daných státech. Již zmíněný zákon č. 269/2021 Sb. (zákon o občanských průkazech) uvádí (kromě jiného) následující:


zdroj: https://www.ZakonyProLidi.cz/cs/2021-269


Zařazením také Ministerstva zahraničních věcí jsou uvolněny ruce pro příjem žádosti i výdej občanského průkazu i mimo území České republiky. Ale kde konkrétně? Na to má stejný zákon odpověď / neodpověď:

Ministerstvo zahraničních věcí zveřejní na svých internetových stránkách seznam pověřených zastupitelských úřadů.

Právě toto ustanovení (§ 41 odst. 2) nabývá účinnosti dnem 1. ledna 2025.

Tím se tedy říká, že od roku 2025 by se mohlo rozeběhnout vydávání českých občanských průkazů i mimo území republiky. V čem je háček? V tom, že Ministerstvo zahraničních věcí zřejmě neplánuje, že by každý zastupitelský úřad tento úkon mohl vykonat (tedy jak velvyslanectví, tak generální konzuláty). A že opravdu nepůjde o všechny zastupitelské úřady, potvrzuje například Městský úřad Česká Lípa.


...a co Istanbul, New York nebo Sydney?

Drtivá většina zemí má hlavní město zároveň největší město v zemi, kde je obvykle i nejvíc cizinců. Ale jsou i výjimky, kde hlavní město není ani město s největším počtem obyvatel, ani s největším objemem obchodu, ani s největším podílem cizinců. Hlavní město je tedy sídlem velvyslanectví, zatímco v největších sídlech a centrech obchodu je pouze Generální konzulát. V takových státech hrozí, že většina českých občanů bude muset absolvovat cestu do vzdáleného hlavního města namísto toho, aby byla služba poskytována také na Generálním konzulátu ve velkoměstě, kde žijí (či ke kterému to mají nejblíž).

LÍBÍ SE VÁM ČLÁNEK? PODPOŘTE AUTORY TÍM, ŽE BUDETE ČLÁNEK SDÍLET DÁL A ŽE BUDETE NAVŠTĚVOVAT STRÁNKY https://zitistanbul.blogspot.com/ či Twitter https://twitter.com/ZitIstanbul


Jak dlouho to bude trvat?

Metodická příručka k OP ze září 2021 (viz PDF) uvádí v bodě 4.3. Jaké správní orgány vydávají občanský průkaz a v jakých lhůtách:

S účinností od 1. 1. 2025 se občanský průkaz vydá ve lhůtě 30 dnů ode dne podání žádosti, byla-li žádost podána pověřenému zastupitelskému úřadu a jako správní orgán příslušný k předání občanského průkazu je v žádosti uveden místně příslušný pověřený úřad.

Následující odstavec popisuje situaci, kdy i podání i vyzvednutí bude mimo Českou republiku:

Občanský průkaz se vydá ve lhůtě do 120 dnů ode dne podání žádosti, byla-li žádost podána pověřenému úřadu a jako správní orgán příslušný k předání občanského průkazu je v žádosti uveden pověřený zastupitelský úřad. Stejná lhůta platí v případě podání žádosti na pověřeném zastupitelském úřadu, kdy je jako správní orgán příslušný k předání občanského průkazu v žádosti uveden tentýž pověřený zastupitelský úřad.

Lhůta je tedy obdobná, jakou známe při žádosti a vydání cestovního pasu prostřednictvím zastupitelských úřadů (tato možnost již existuje).


...a kolik to bude stát?

Jestliže se občanský průkaz mění na území ČR, je to zdarma. Jestliže se pro podání žádosti a/nebo vyzvednutí použije zastupitelský úřad, žadatel o takovou službu musí za ni také zaplatit.

1. Přijetí žádosti o vydání občanského průkazu u zastupitelského úřadu s převzetím u stejného zastupitelského úřadu

    a) u osob, které dosáhly věku 15 let 500 Kč

    b) u osob mladších 15 let 300 Kč

2. Přijetí žádosti o vydání občanského průkazu u zastupitelského úřadu s převzetím u obecního úřadu obce s rozšířenou působností

    a) u osob, které dosáhly věku 15 let 300 Kč

    b) u osob mladších 15 let 200 Kč

3. Umožnění převzetí občanského průkazu u zastupitelského úřadu, pokud byla žádost podána u obecního úřadu obce s rozšířenou působností

    a) u osob, které dosáhly věku 15 let 200 Kč

    b) u osob mladších 15 let 100 Kč

4. Poskytnutí součinnosti při správě státních dat pro elektronické využití občanského průkazu zastupitelským úřadem 100 Kč

Jak je ale zvykem, platí se v ekvivalentu místní měny podle státu, kde státní zastupitelství ČR sídlí.


Jak je na tom Slovensko?

Aktuální situace je taková, že "O občiansky preukaz môžete požiadať konzulárny úsek ktoréhokoľvek zastupiteľského úradu SR (slovenské veľvyslanectvo alebo generálny konzulát)". To je podloženo zákonem č. 395/2019 Z. z. (Zákon o občianskych preukazoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov) viz ZakonyPreLudi.sk/zz/2019-395:

§ 7 Podanie žiadosti o vydanie občianskeho preukazu

(1) Žiadosť o vydanie občianskeho preukazu sa podáva na ktoromkoľvek príslušnom útvare alebo zastupiteľskom úrade.

MIMOCHODEM: Ani Slovensko ani Česko neplánuje pro občanské průkazy i jiné doklady (cestovní pas) zařadit honorární konzuláty. Honorární konzul je totiž čestná funkce zahraničního zástupce, nikoli diplomatická. Není ani zaměstnancem Ministerstva vnitra, ani nemusí být občanem státu, který zastupuje. Podle Wikipedie v nizozemštině se také pravomoci honorárních konzulů liší od jejich „placených“ protějšků na ambasádách či konzulátech. Někdy jejich úkol spočívá pouze v poskytování informací o zemi, propagaci země v četných aktivitách a předávání většiny žádostí příslušnému konzulárnímu úřadu, respektive zastupitelskému úřadu v hlavních městech nebo konzulátu ve vedlejších městech . Někdy může vízum vydávat i honorární konzul. Honorární konzul se podílí především na propagaci obchodu a kultury země, která jej jmenovala.


slovenský občanský průkaz; vzor 2022 (zdroj: minv.sk)


Pro vyzvednutí je následující část:

§ 10 Prevzatie občianskeho preukazu

(1) Občiansky preukaz si občan môže prevziať na príslušnom útvare, na ktorom podal žiadosť o vydanie občianskeho preukazu, alebo na príslušnom útvare, ktorý uviedol pri podaní žiadosti; občan pri podaní žiadosti môže tiež požiadať o doručenie občianskeho preukazu na adresu na území Slovenskej republiky.

Slovensko tedy má již nyní podmínky lepší, než se plánuje pro Česko od roku 2025. Slovenský občan může využít nejen všechna velvyslanectví, ale také všechny generální konzuláty.

Správne poplatky (zdroj: mzv.sk):

    • podanie žiadosti o vydanie občianskeho preukazu: 15 eur
    • podanie žiadosti o vydanie občianskeho preukazu z dôvodu straty, odcudzenia alebo poškodenia občianskeho preukazu vydaného s platnosťou na menej ako 10 rokov: 30 eur
    • podanie žiadosti o vydanie občianskeho preukazu z dôvodu straty, odcudzenia alebo poškodenia občianskeho preukazu vydaného s platnosťou na 10 rokov: 50 eur

Zde je Česko i Slovensko za jedno: pokud je občan mimo svůj stát, musí za tuto službu zaplatit.


...a jak je na tom Turecko?

To vydávání svých občanských průkazů provádělo v zahraničí bez problémů, dokonce to bylo možné prakticky na počkání. Ale časy papírových a zalaminovaných průkazek jsou pryč, dnes se i v Turecku vydávají plastové karty (a navíc s čipem), to si na zastupitelských úřadech již nevyrobí, takže to trvá dnes paradoxně delší dobu, než jak bylo zvykem dřív.


turecký občanský průkaz, vzor 2016 (zdroj: nvi.gov.tr)


Turecko vydá v zahraničí pas za 60 dnů od žádosti.

...a nyní několik básní z jistého Občanského průkazu s natrženou stranou 15 (na jaře 1976 se totiž konaly 15. sjezd ÚV KSČ a 25. sjezd ÚV KSSS, takže někteří si i v reálu natrhli strany 15 i 25):


Spolužačce

Nosit pětky denně domů

nemusí být zlozvykem,

zvláště přihlédnem-li k tomu,

že je nosíš pod trikem.


Frotérismus

V přeplněné tramvaji

frotéři se mačkají.

Ke štěstí jim totiž stačí,

když se na ně někdo tlačí.

Výhradně z těch důvodů

nechybí v májovém průvodu.


Pederastie

Už to šusti, už to chrastí,

z křoví lezou pederasti.

Znásilnili za lesem

tajemníka SSM


Zpráva o návštěvě mongolské delegace

Máme tu furt

stranické návštěvy.

A teď jste z jurt

vylezli ještě vy.


Konec prázdnin

Prázdniny se nachylují,

ostružniny černají.

Dva caparti u kolejí

sladké plody sbírají.


Ze strnišť už vítr fouká

Slyšíš? V dáli vláček houká.

Přejel děti ve chvíli,

prázdniny jim skončily.


Smutno hledět na koleje,

neříkej, že nikoli.

Vždy však dobrém na všem zlém je,

už nemusej do školy.


A protože dnešní občanský průkaz není knížečkou, je obtížné si natrhnout stranu 15.

(film Občanský průkaz, 2010)


A tak je to ohledně české byrokracie se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,