Přeskočit na hlavní obsah

Turecké velvyslanectví v Praze se přestěhovalo těsně před volbami, české i turecké zmatky

Změna lokality velvyslanectví není jako když se člověk přestěhuje na nové místo. Když se přesune firma na nové místo, je to spojeno s ještě větší řadou úkonů a nepříjemností. Velvyslanectví je neporovnatelně náročnější. Turecké velvyslanectví v Praze tuto proceduru podstoupilo, přestěhovalo své sídlo ze Střešovic do Bubenče (stále v rámci Prahy 6).


Jak na to? Teorie...

Existují určitá pravidla při změně lokality velvyslanectví. Zde je několik základních pravidel:

Souhlas hostitelské země: Před tím, než bude nová lokalita velvyslanectví zřízena, musí hostitelská země poskytnout svůj souhlas. To obvykle vyžaduje diplomatické jednání mezi dvěma zeměmi.

Změna v diplomatickém zastoupení: Změna lokality velvyslanectví se musí také promítnout do diplomatického zastoupení v hostitelské zemi. To může zahrnovat změnu konzulátů nebo jiných zahraničních zastoupení.

Upozornění na změnu adresy: Velvyslanectví musí informovat hostitelskou zemi o změně adresy a současně musí informovat své vlastní občany, kteří mohou být v té zemi registrováni. Velvyslanectví by také mělo poskytnout novou adresu a kontaktní informace na svých webových stránkách.

Zabezpečení nové budovy: Pokud se jedná o novou budovu, ve které bude velvyslanectví umístěno, musí být zabezpečena tak, aby splňovala diplomatické bezpečnostní požadavky.

Přesun personálu: V neposlední řadě musí být personál velvyslanectví přesunut na novou lokalitu a zabezpečena jejich bezpečnost během tohoto přesunu.

Je důležité si uvědomit, že každá změna lokalizace velvyslanectví se může lišit v závislosti na konkrétní situaci a zemích, které jsou zúčastněny.

MIMOCHODEM: Přesun velvyslanectví může někdy být terčem kritiky. Nejslavnější v poslední době je hromadné stěhování velvyslanectví řady států z Tel Avivu do Jeruzaléma v Izraeli.


...a turecká praxe

Velvyslanectví 6. dubna na sociálních médiích oznámilo přestěhování (viz Twitter) včetně snímku nového a výrazně většího sídla:



Velvyslanectví 7. dubna na webu oznámilo:

Výsledkem našeho dlouhého úsilí a úsilí jsme se k 6. dubnu přestěhovali z budovy našeho velvyslanectví na adrese Na Ořechovce 733/69, 162 00 Praha-6, kde sloužíme již více než 30 let.

Rádi vás přivítáme na naší nové adrese uvedené níže, a to od středy 12. dubna s koncem oficiálních prázdnin v Česku.

Adresa: Sibiřské náměstí 730/1, 160 00 Bubeneč, Praha 6

MIMOCHODEM: Nová adresa není v diplomatických kruzích neznámá. Do konce roku 2021 zde totiž sídlilo Velvyslanectví Spojených arabských emirátů. To ale podle informací českého Ministerstva zahraničí  v Praze uzavřelo ke dni 31. prosince 2021 svoji misi v České republice (jen Mapy.cz to ještě nevzaly na vědomí). Superlegalizaci českých veřejných listin pro použití v SAE provádělo dočasně konzulární oddělení Velvyslanectví SAE ve Vídni.


zdroj: Mapy.cz (adresa je správně, fotka pochází ze starého sídla)

Pracovní doba naší konzulární pobočky, e-mailové adresy a telefonní čísla se nemění. Naše nová adresa je také aktualizována na našich webových stránkách.

Doufáme, že to bude přínosem pro náš stát, cenné členy turecké komunity žijící v Česku a všechny naše zaměstnance pracující na naší ambasádě a přidružených složkách.

Velvyslanectví Turecké republiky současně s vyhlášením pravidel voleb 14. dubna také uvedlo svou novou adresu (viz Twitter, připnutý tweet).

MIMOCHODEM: Nová adresa je těsně u Stromovky a jen několik set metrů od Ruského velvyslanectví (které se nachází v prostoru mezi náměstím Borise Němcova, ulice Ukrajinských hrdinů a promenádou Anny Politkovské). Tento seznam ulic a zároveň osobností připomíná Cimrmanovy kriminalistické metody, kdy delikvent měl tak před očima podrobný popis vlastních činů a přitom se nemohl zbavit pocitu, že mu teče do bot.

Informace se znovu objevila při oznámení, že se při příležitosti Dne dětí 23. dubna bude na zahradě velvyslanectví konat oslava.

Na stránkách tureckého Ministerstva zahraničí ale stále svítí stará adresa Na Ořechovce 69, také přímo na webu Velvyslanectví Turecka v části o velvyslanci.

Podobné je to také s veřejně dostupnými databázemi, viz Zlaté stránky, EDB, Kompass.com, PragueHints.com, Ambasady.cz, Velvyslanectvi.eu (to je ale tak neaktuální, že je tam jako velvyslanec J. E. Ahmet Necati BIGALI), cestovky jako Alexandria.cz či stránky o cestování jako oCestovani.cz, stránky o Česku a Turecku jako CeskoTurecko.cz a další stránky.

MIMOCHODEM: Na nové místo vedou autobusové linky 108 (Dejvická-Hodčina, třikrát za hodinu) nebo 131 (Bořislavka-Hradčanská, jednu stanici od metra, až 15x za hodinu).


Mapové zmatky

Jak již bylo výše uvedeno, český systém Mapy.cz již sice mají pro Velvyslanectví Turecka vlaječku na novém místě, hned vedle je ale také vlaječka již skoro rok a půl neplatné informace o Spojených arabských emirátech. Dalším problémem Mapy.cz je, že na nové adrese má vložené fotografie staré lokality.


Jak se od starého sídla Velvyslanectví Turecka dostat o tomu současnému?


Zato Maps.google.com v tom má jasno. Jediným sídlem Velvyslanectví Turecka je na staré adrese, tedy Na Ořechovce 733/69, 162 00 Praha 6, Česko. Odkaz na web je vložený.... ale je jím mzv.cz, tedy odkaz sice na správné ministerstvo (tedy Ministerstvo zahraničních věcí), ale špatného státu (Česka). Smutné je, že jediné fotky, které se na Google mapách objevily, vložili čeští občané.

OSOBNÍ POZNÁMKA: Děkuji touto formou Lucii Tungul, která si změny adresy všimla. Mě adresa Sibiřské náměstí nic neříkala, ale Google mapy mi nacházely stále adresu, kterou jsem z doby před 11 lety znal.

Také Bing Mapy tvrdí, že Turecké velvyslanectví stále sídlí na původní adrese.

OpenStreetMap.org pro jistotu tvrdí nejenže Turecké velvyslanectví stále sídlí na původní adrese, ale že na Sibiřském náměstí stále sídlí velvyslanectví SAE.

Samotné velvyslanectví má přímo na stránkách s kontakty mapku.

Hledání sídla Velvyslanectví Turecka tedy může připomínat cimrmanovské "hledej, Šmudlo", pokud hledáme alternativními cestami.


...s českou nadstavbou

Česká republika dopředu o přestěhování věděla, adresu zná a zveřejňuje. Dělá to ale po svém. Na českých stránkách Ministerstva zahraničí se nachází adresa nová, zatímco na anglické mutaci je adresa stará.


nahoře anglická verze, dole česká


A tak je to ohledně Turecka se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,