Přeskočit na hlavní obsah

Turecké volby 2023: Od včerejška plyn zdarma, nové ropné pole. Opět.

Nemožné na počkání zázraky do tří dnů. Turecko je v posledních týdnech trumfuje i to. Snad není dne, kdy by nebyla představena nějaká rekordně velká stavba, přelomový vojenský produkt nebo zlomový zdroj energie. Nejnovější informace vyčíslily účet za plyn zdarma.


Dárek od prezidenta za 40 miliard

Prezident Recep Tayyip Erdoğan při slavnostním spuštění plynového vrtu v Černém moři 20. dubna prohlásil, že první měsíc plyn zdarma a 25 kubických metrů zdarma pro domácnosti po dobu jednoho roku. Prezident již v srpnu loňského roku oznámil zdroje plynu o objemu 540 mililard kubíků, a to v Černém moři 165 km od tureckých břehů.



MIMOCHODEM: Je vůbec k něčemu zemní plyn zdarma, když jde o horké Turecko v květnu? Ano, je. Turecko není jen tenký pás turistických letovisek na středomořském pobřeží, ale také chladný sever. Dodnes jsou některá lyžařská střediska v provozu. Také nezapomínejme, že se plyn používá také pro vaření. Další věcí je co to udělá se spotřebiteli když budou vědět, že nebudou muset nic platit.

Kolik to vlastně je? Například istanbulský distributor plynu IGDAŠ v ceníku pro duben 2023 nabízí jeden kubický metr za 4,638696 liry (před 10 lety to bylo 0,914990 TL, před pěti lety 0,967046). Zmíněných 25 m3 tedy přijde koncového zákazníka na 115,9674 TL.


Odkud Turecko onen plyn těží?


MIMOCHODEM: V nedalekých rumunských vodách se nachází naleziště Neptun, kde má své zájmy například společnost OMV Petrom.

V noci na dnešek byl zveřejněn odhad ceny. Rozhodnutí Rady pro regulaci trhu s energií (EMRA), které určuje zásady bezplatného využívání zemního plynu, bylo zveřejněno v Úředním věstníku. Předseda EMRA Mustafa Yılmaz k nněmu prohlásil: "Náklady na používání zemního plynu zdarma byly vypočítány jako 40 miliard TL" (dnes asi jako korun českých). Vyúčtování zemního plynu vybrané od účastníků bude zrušeno. Vrácení peněz bude provedeno do 3 dnů.

MIMOCHODEM: Kolik je 40 miliard korun? To je cena všech zbraní a zbrojních dodávek z Česka na Ukrajinu za jeden rok. Zhruba stejně má český stát letos vybrat na dani z neočekávaných zisků a odvodu z nadměrného zisku při výrobě elektřiny. V rámci operačního programu Spravedlivá transformace směřuje do Česka 40 miliard korun na transformaci z uhlí na čisté zdroje ve třech krajích.  ČEZ loni měl 40 miliard proinvestovat. Rozhodně to tedy nejsou malé peníze.


zdroj: AA


Měsíc plynu zdarma začal včera. Jaká náhoda, zrovna když jsou volby...


Nové ropné pole v Turecku. Opět.

Prezident Erdoğan jako zvěstovatel dobrých zpráva oznámil, že na hoře Cudi [džudy] a na blízké hoře Gabar (obě měří přes 2 tisíce metrů) se nacházejí zdroje ropy. Ministr energetiky a přírodních zdrojů Fatih Dönmez včera uvedl, že turecká denní produkce ropy byla před 5 lety 40 až 50 tisíc barelů a loni 80 000 barelů, řekl: "S tímto posledním polem (hora Gabar) bude dalších 100 tisíc barelů vyrobeno za pár let. Naše roční produkce tak bude schopna pokrýt téměř 20 procent naší spotřeby, možná o něco více."



Podobnou zprávu si turečtí občané vyslechli loni v létě. Koncem loňského prosince ministr energetiky a přírodních zdrojů Fatih Dönmez připomněl, že v Adana Čukurova bylo objeveno 8 milionů barelů ropy a 150 milionů barelů v Šırnaku na hoře Gabar a řekl: „Naše domácí produkce ropy dosáhla celkem přibližně 80 000 barelů, soukromých i veřejných, Doufejme, že náš cíl do roku 2023 je produkovat 100 tisíc barelů domácí ropy denně."

Sám ministr tedy dokazuje, že ropné naleziště na hoře Gabar není žádná žhavá novinka, jen se využívá toho, že lidé zapomněli, že tuto informaci už před časem slyšeli.


zdroj: AA


Obě hory se nacházejí v turecké provincii Šırnak (konkrétně v okrese Silopi), což je region s divokou přírodou, divokými boji turecké armády s teroristy a zároveň místo, kde se stýká hranice tří států (Turecko ze severu, Sýrie z jihozápadu, Irák z jihovýchodu).

MIMOCHODEM: Hora Cudi není jen tak nějaký kopec. Jedná se o částečně posvátnou horu, na které měla po potopě světa přistát Noemova archa, a to jak podle Bible, tak podle Koránu. Protože Arméni se v průběhu tisíciletí velmi stěhovali, vzali si svou legendu s sebou, proto údajně od 11. století začali jako místo přistání Noemovy archy označovat nově horu Ararat.

Ropa je pro Turecko jedním z bolavých míst, protože za ni musejí platit v amerických dolarech, což pro zemi s hyperinflací je obzvlášť bolavé (dolar již útočí na hranici 20 lir). Turečtí řidiči by mohli potvrdit, zemědělci už vůbec. Turecko má totiž jedny z nejvyšších cen nafty a benzínu na světě, a to při přímém porovnání cen. Jestliže se ceny porovnají se mzdou v daných zemích, Turecko může vyjít ještě hůře. Dokud občané nepocítí vliv při placení, nebude jim místní ropné pole nic platné. Ovšem pokud za to chtějí poděkovat prezidentovi (který bude asi těžko osobně hledat potenciální místa pro ropné vrty), což mohou v brzké době ve formě hlasu v prezidentských volbách (a s tím také vláda počítá).


Turecko tranzitem plynu do Evropy

Transanatolský plynovod neboli Transanatolian Natural Gas Pipeline neboli TANAP (shoda s Tatranským národním parkem je náhodná) spojuje Turecko s nalezišti zemního plynu v Ázerbájdžánu byl zprovozněn roku 2018.

Od roku 2020 proudí do Turecka z Ruska plyn po dně Černého moře plynovodem TurkStream, který posílil plynovod Bluestream z roku 2005. Vše se plánovalo ještě v době, kdy otevřený vojenský útok Ruska proti Ukrajině byl tehdy jen teoretickou možností. Rusko a Putin chtěl využít (či zneužít?) Turecko, aby byla Ukrajina vyřazena coby nespolehlivý prvek (z ruského úhlu pohledu). Podobně na tom bylo Německo a plynovody Nord Stream.

Od roku 2021 se na plynovod TANAP (napříč Tureckem) připojilo jeho prodloužení zvané TAP (Trans Adriatic Pipeline), které pokračuje přes Řecko do Itálie s jednou odbočkou do Bulharska zvanou ICGB nebo IGB podle Interconnector Greece-Bulgaria (z řeckého Komotini do bulharského Stara Zagora).

Rusko chce, aby se Turecko stalo plynovým uzlem pro Evropu. "Pokud bude mít Turecko a naši případní kupci v jiných zemích zájem, mohli bychom uvažovat o vybudování dalšího plynovodního systému a vytvoření plynárenského uzlu v Turecku pro prodej do třetích zemí, zejména samozřejmě těch evropských, pokud o to budou mít zájem. samozřejmě," řekl ruský prezident Vladimir Putin během regionálního setkání v Kazachstánu 13. října 2022.

Turecko je na dodávkách zemního plynu nepříjemně závislé na Rusku. Jednak je to ten stát, který napadl ze svých sousedů na příklad Ukrajinu, jednak je to import ze zahraničí a tudíž placený v západních měnách. Roku 2021 byl import plynu podle TRT World následující:

  • 44,87 % Rusko
  • 16,07 % Írán
  • 13,60 % Ázerbájdžán
  • 13,60 % Alžírsko
  • 2,13 % Nigérie
  • 13,13 % ostatní

Turecko se na jedné straně snaží zbavit závislosti na Rusku coby dodavatele necelé poloviny zemního plynu, aby na druhé straně povolil stejnému Rusku postavit na tureckém území Ruskem provozovanou jadernou elektrárnu, ze které bude Turecko nakupovat elektřinu opět za americké dolary (psali jsme).

Nově rozehrálo "plynové" karty naleziště Leviathan na východě Středozemního moře, odkud těží Izrael, Jordánsko nebo Egypt. Právě z Izraele má vést do Turecka plynovod, ze kterého může proudit plyn nejen do této země, ale také dál do Evropy. Tomu konkuruje plán na plynovod EastMed, který Turecko obchází před Kypr, Krétu a pevninské Řecko dál do Evropy. Tuto variantu vítá "řecký svět" a vnější odpůrci prezidenta Erdogana či Turecka vůbec.

Takže abych to pochopil. Všechny domácnosti v Turecku mají mít teď plyn na měsíc zadarmo?
Tak jsem to taky pochopil.
A každý měsíc po následujících 11 měsíců 25 kubíků plynu zadarmo?
Zdá se.
A tohle je týdny před volbami?
Ano.
A to máme věřit, že tohle a záplava dalších novinek a zázraků turecké ekonomiky nemá s volbami nic společného?
No samozřejmě, to je jen náhoda, že se s tím roztrhl pytel zrovna před volbami, no ne?
Samozřejmě! Vždyť to je jako vyhrát první ve Sportce, to je běžná věc přece, no ne?

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,