Přeskočit na hlavní obsah

Doporučení Slovenska pro cesty do Turecka

Slovenské velvyslanectví v Ankaře přináší občanům Slovenska rady a doporučení na cestách do Turecka. Řada z nich se týká nejen Slováků, ale všech cizinců, něco dokonce i místních. Některé uvedené informace se obvykle neuvádějí.

Co tedy doporučuje slovenské Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí prostřednictvím Velvyslanectví v Ankaře?

Tu je neupravený text z Facebooku:



Cestujete do #Turecka? 🇹🇷
🛂 Na vstup potrebujete cestovný #pas, v ktorom treba mať voľné minimálne 2 strany a jeho platnosť musí byť o 150 dní dlhšia, ako je dátum príchodu do Turecka. V opačnom prípade vám vstup neumožnia a v tranzitnej zóne letiska budete musieť počkať na spiatočný let, spravidla tými aerolíniami, s ktorými ste prileteli.
🪪 #Víza na vstup do Turecka za účelom turistiky NIE sú potrebné. Ak však cestujete do krajiny za iným účelom, napr. študovať, zamestnať sa v oblasti vedy, výskumu, kultúry, športu, alebo pracovne ako vodič (autobusu, auta), je nevyhnutné si vopred zabezpečiť víza. Požiadate o ne prostredníctvom tureckého veľvyslanectva v Bratislave T.C. Bratislava Büyükelçiliği.
⚠️ V prípade #krádeže alebo #straty dokladov kontaktujte delegáta vašej cestovnej kancelárie alebo sa obráťte na miestnu políciu.
🚗 Pri ceste autom treba mať medzinárodný #vodičský preukaz. Na hraničnom vstupe vyžadujú zelenú kartu aj doklady o vlastníctve auta, pri požičanom vozidle je nutné mať úradne overené splnomocnenie majiteľa. Pozor tiež na rozsiahle dopravné zápchy v tureckých mestách (najmä v Istanbule, Ankare, Antalyi, Izmire). Použiť môžete aj taxíky, železničnú i autobusovú dopravu. V Turecku sa alkohol pri riadení dopravného prostriedku netoleruje.
🛣️ #Diaľnice sú v Turecku #spoplatnené. Miesto na úhradu diaľničného poplatku si zistite už na hraničnom priechode, cez ktorý prichádzate do krajiny.
😷 #COVID Pass od apríla 2022 NIE je potrebný. Ak by ste však boli v Turecku pozitívne testovaní na COVID-19, musíte sa podrobiť 7-dňovej samo-izolácii, ktorá automaticky končí, ak sa u vás neprejavia príznaky ochorenia.
❗ Turecko je známe aj rizikom zemetrasení, záplav či lesných požiarov. Venujte preto pozornosť aktuálnym informáciám v médiách a na sociálnych sieťach. Odporúča sa necestovať do juhovýchodných provincií, ktoré vo februári 2023 postihlo ničivé zemetrasenie.
☪️ Treba rešpektovať, že väčšina obyvateľov Turecka sú moslimovia. Preto sa od návštevníkov môže, najmä na miestach slúžiacich na náboženské účely, vyžadovať #zahalenie nôh, ramien i hlavy. Mimo pláží, zábavných parkov či diskoték, môžu neželané prejavy náklonnosti vyvolať konflikt.
💧 Piť #vodu z verejného vodovodu sa neodporúča. Bezpečná balená voda je štandardom vo väčšine ubytovacích zariadení. Dbajte na pitný režim, no kombinácia priveľa alkoholu s vysokými horúčavami a vlhkosťou býva každý rok osudnou pre desiatky turistov.
🐈 V Turecku je veľa voľne žijúcich #mačiek a #psov, ktorí vás môžu ohroziť nielen pri behu či cyklistike, ale aj na rýchlostných cestách, najmä pri zníženej viditeľnosti.
🗣️ Pri cestách počítajte s tým, že miestne obyvateľstvo spravidla neovláda iný, než turecký #jazyk.
V prípade núdze kontaktujte:
☎️ Tiesňová linka +90 112
☎️ Polícia +90 155
☎️ Zdravotnícka pomoc +90 112
☎️ Hasiči +90 110
☎️ Stála diplomatická služba Slovenské veľvyslanectvo / Slovakya Büyükelçiliği / Slovak Embassy - Ankara +90 5337600384 alebo Slovenský generálny konzulát v Istanbule +90 5322630598
Pred každou cestou do zahraničia zároveň odporúčame:
✅ #uzavrieť cestovné poistenie pre prípad, ak by ste potrebovali lekársku starostlivosť alebo repatriáciu na #Slovensko. Odporúčame preveriť si podmienky cestovného poistenia aj pre prípad ochorenia na COVID-19.
✅ #zaregistrovať sa, aby sme vás v prípade predvídateľných udalostí vedeli kontaktovať - kont.ly/registracia 🔗
✅ #stiahnuť si aplikáciu #Svetobežka. Všetky dôležité informácie a kontakty tak budete mať vždy pri sebe - bit.ly/Svetobezka 🔗


A tak je to při cestách do Turecka se vším.

ODKAZ: mzv.sk/ankara

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,