Přeskočit na hlavní obsah

Také v Turecku se losuje házením mincí

Česko používá při losování házení mincí "panna nebo orel" (někdy hlava nebo orel) s tím, že si skoro nikdo neuvědomí původ, protože současné české mince neobsahují ani vyobrazení panny (tedy dívky) ani orla. Jak je to v jiných státech, jazycích, kulturách? Co takové Turecko například?

Samotnému postupu se říká házení mincí, v hovorové řeči se na to naráží podotknutím, že si někdo může maximálně hodit korunou (myšleno mince s hodnotou 1 Kč, nemyslí se královská koruna). Používá se nejen mezi lidmi při rozhodování mezi dvěma možnostmi, ale také oficiálně při volbě stran při sportovních kláních, viz tenis atd.

Při házení se vybírá kdo chce mít rubovou a kdo lícovou stranu mince.

Označení panna nebo orel vychází z rakousko-uherských tolarů z 2. poloviny 18. století, na kterých byla na vrchní straně vyobrazena císařovna Marie Terezie (tedy "panna"). Na opačné straně byl symbol orlice, klíčové části znaku Habsburské monarchie (tedy "orel").

MIMOCHODEM: Marie Terezie byla vdaná a porodila celkem 16 dětí. Je tedy poněkud nadsazené, kdy se její portrét nazývá pannou. Ovšem pro šlechtu a mocné dámy se často z úcty používalo slečno (viz označení "Miss Ellie" pro Eleanor Ewing Farlow v seriálu Dallas).

Někdy se pro panna / orel odkazuje na československé koruny, které ale byly odlišné hned ve dvou detailech. Jednak namísto rakouské orlice byl vyobrazen český lev, jednak jsou rub a líc obráceně.


Antický Řím

Pro házení v Římské říši se například používaly měděné mince "as" (též assarius) z doby 169 až 58 před n. l., měly průměr 29,5 mm a vážily asi 17,7 gramů. Za jednu minci šlo koupit jeden bochník chleba nebo jeden litr vína (viz ceník z Pompejí).


zdroj: RomanRepublicanCoins.co.uk


Kde je na českých mincích panna, kde orel?

Od pádu Rakousko-uherské monarchie již nějaká doba uběhla, takže mince z té doby těžko po kapsách najdeme. Dokonce ani následné československé již nejsou v používání.

PANNA / HLAVA: spodní strana neboli rub (revers), strana s hodnotou mince

OREL: Svrchní strana neboli líc (avers) je ta, kde je podobizna panovníka či panovnice, případně státní znak (v případě českých mincí je to lev).


Jak se to řekne v jiných jazycích?

Tu je seznam možností a frází s tím spojených:

  • latina: hlava nebo loď (Navia aut caput?)
  • angličtina: hlavy nebo ocasy (heads or tails?)
  • francouzština: hromada nebo tvář (pile ou face)
  • maďarština: hlava nebo nápis (Fej vagy írás)
  • němčina: hlava nebo číslo (Kopf oder Zahl)
  • portugalština: tvář nebo koruna (Cara ou coroa)
  • ruština orel nebo ocasy (Орёл или ре́шка [arjól íli rjéška])
  • řečtina: koruna nebo písmena (Κορώνα γράμματα [koróna grámmata])
  • turečtina: hlava nebo nápis (tura yazı)


Turecká verze je typicky postavená na situaci, že na jedné straně mincí je hlava Mustafy Kemala Atatürka, na druhé je nápis (hodnota mince).


turecké mince platné od 1. ledna 2009


Házení mincí bylo klíčem k rozchodu dvou hlavních postav filmu Samotáři z roku 2000:

Hanka: Co s tím chceš dělat? My dva si tak maximálně můžeme hodit korunou.
Petr: Cože? Jak jako?
Hanka: No... Když padne panna, zůstaneme spolu, když orel, tak se rozejdeme.
Petr: Dobře! Tak já to hodim...
Hanka: Ty bys to vážně udělal?
Petr: Ty... ty jsi chtěla házet!
Hanka: A ty si myslíš, že je normální, že si dva dospělí lidi hodí korunou, a tím rozhodnou, jestli spolu budou anebo ne?
Petr: No, asi ne, no.

A tak je to ohledně vztahů se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,