Přeskočit na hlavní obsah

Zaměstnanci ruského Sputniku v Turecku stávkují

Turecko je pro řadu ruských společností stále ještě země zaslíbená. Doteď si to myslela například mediální společnost Sputnik, takže si mohla dovolit příliš tvrdé chování ke svým zaměstnancům. Ti ale řekli tento měsíc dost. Dnes se koná protestní stávka před istanbulskou i ankarskou redakcí Sputniku.


Stávka

Během procesu vyjednávání o kolektivní smlouvě se zaměstnanci zaměstnavatel opustil jednací stůl, na což reagovali zaměstnanci Sputnik Tűrkiye zahájením stávky. Poté Sputnik propustil 24 zaměstnanců, sdružených v odborech. Novináři pracující v tureckém Sputniku zahájili proces stávky tím, že dnes vyvěsili stávkový prapor. Situaci komentují následovně:

Co chceme?

  • spravedlivou mzdu,
  • znovupřijetí našich propuštěných členů


zdroj: twitter.com/TGS_org_tr/


První veřejný náznak problémů a případné stávky byl již 8. srpna letošního roku.


Co je Sputnik?

Před nedávnou dobou nám zmizel z obzoru, tak si připomeňme o co se jedná. Podle české Wiki je Sputnik ruská zpravodajská agentura, internetový portál a rádiový rozhlas provozovaný ruskou státní tiskovou agenturou Rusko dnes. Dle české kontrarozvědky BIS patří Sputnik vedle Russia Today mezi hlavní zdroje Ruskem rozšiřované státní propagandy v Česku, představující bezpečnostní hrozby pro Česko a Evropskou unii. Stránky a kanály Sputniku byly zablokovány jak Facebookem, tak Youtubem.

Zatímco česká verze již nefunguje (cz.sputniknews.com), turecká varianta na adrese tr.sputniknews.com žije dál (přesměrovává na tureckou doménu sputniknews.com.tr). 

MIMOCHODEM: Sputnik (přesně Sputnik-1) byl název prvního satelitu lidstva, který byl vyslán  4. října 1957 Sovětským svazem také jako výborný nástroj propagandy. Prioritou bylo prvenství, a tak původní plán vyslat družici s řadou měřicích přístojů musel stranou (to splnil až Sputnik-3). Radioamatéři celého světa mohli jeho pípání zachytit na frekvencích 20,005 a 40,002 MHz. Po letech si na jméno vzpomněl novovlnný britský hudebník Tony James, který roku 1982 založil post-punkovou skupinu Sigue Sigue Sputnik (jméno pochází od filipínského pouličního gangu ze slamu ve čtvrti Tondo v Manile, který si jej od družice vypůjčil), která byla slavná hlavně skladbou "Love Missile F1-11".



Stejně jako tato skupina, tak i miliony lidí v "prvním světě" při nesouhlasu s vlastní zemí či vládou (a často zároveň příznivci anti-amerikanismu) se automaticky obracely k červené hvězdě, k Sovětskému svazu jako k zastánci všech utlačovaných kapitalismem. Znali pouze sovětskou propagandu, ale netušili pravý stav věcí, pravou tvář. Současné Rusko je na tom stejně. Turečtí levicoví příznivci včetně čelných politiků některých politických stran jsou vůči Rusku až příliš schovívaví. Tureckým občanům ale protesty, jako dnešní stávka, pomáhají pomalu otevírat oči.

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

#SputnikeSendika 

#SputnikGrevde

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,