Přeskočit na hlavní obsah

Česko-turecká vzájemná ignorace II: Média o aktuálních povodních

Že v Česku o Turecku prakticky nic nevíme (doopravdy víme), to víme. A ti, kteří to nevědí, si vystačí dojmy a tiskovou agenturou JPP (Jedna Paní Povídala). Výsledkem je například lehké ignorování Turecka v případě bleskových povodní, které tento týden zpustošily jih Balkánského poloostrova.


Situace

Bulharsko, Turecko i Řecko byly postiženy celou sérií bleskových povodní. V Bulharsku byl postižena malá část na jihovýchodě země (především Carevo), v Turecku to bylo několik lokalit (Kirklareli na severovýchodě evropské části, pobřeží Černého moře v Istanbulu a městský obvod Bašakšehir na západě Istanbulu). Jednoznačně nejtragičtější následky si odneslo Řecko, a to jak množstvím vody, tak zatopenou rozlohou. Mezitím jen v oblasti Kirklareli je potvrzeno 6 obětí, další jsou v Istanbulu.


Článek

Jako příklad si vezměme článek deníku Blesk, který dle svých "slov" čerpal z ČTK a BLK.

NADPIS: Zničené pláže i kempy, 14 mrtvých a pohřešovaní novomanželé. Extrémní lijáky bičují Řecko i Bulharsko

(Turecko vůbec zmíněno není)


PEREX: Nejméně 14 obětí si vyžádaly záplavy, které tento týden postihly střední části Řecka, jihovýchod Bulharska a severozápad Turecka. V postižené oblasti v Bulharsku se podle místních médií situace už zlepšila, v Řecku však dnes odpoledne udeřily přívalové deště na hlavní město Athény. Mluvčí českého ministerstva zahraničí Daniel Drake ČTK sdělil, že úřad nemá informace, že by záplavy ve zmíněných třech zemích postihly české občany.

(Turecko zmíněno jen geograficky dvěma slovy)


NÁZVY KAPITOL:

  • Zaplavené metro v Athénách (dejme stranou násilné použití archaického jména města)
  • Zrušené lety a pohřešovaní novomanželé (věnováno Řecku)
  • Zasažené letovisko Carevo (věnováno Bulharsku)

Řecku jsou věnovány dvě kapitoly (v pořádku), Bulharsku jedna, Turecku žádná.


ČÁST O TURECKU (drobná, hned v úvodu): Sedm obětí, včetně tří turistů, evidují v Turecku, kde se stále pohřešuje nejméně jeden člověk, píše agentura Reuters. Čtyři lidé zemřeli v Bulharsku. V řeckých městech Volos a Karditsa v centrální části Řecka zemřeli dnes a v úterý nejméně tři lidí a další tři se pohřešují.

V Turecku zaplavila voda po přívalových deštích i část Istanbulu, kde zemřeli nejméně dva lidé, napsal dnes deník Hürriyet. Voda smetla i kemp v provincii Kirklareli poblíž hranic s Bulharskem, tam se stále pohřešují čtyři lidé, uvedlo turecké ministerstvo vnitra.


Obrazová dokumentace

STATISTIKA OBRÁZKŮ:

  • Řecko: 47
  • Turecko: 13
  • Bulharsko: 10

Zde je poměrné zastoupení lepší a spíš odpovídá realitě. Řada snímků z Turecka nemá v textu žádnou oporu, protože snímky ukazují škody v nábytkářském městě MASKO.


údajné Řecko


Ovšem dva snímky vzbuzují otázky. Jeden popisuje hrůzu v Řecku, druhý hrůzu v Turecku. A co má být? Že to jsou dva snímky stejného místa. Důkazem jsou nejen tři uhynulá zvířata, ale také pozice kamenů a klacků, stejně tako jako blízký keř, val nebo sloupy v pozadí.


údajné Turecko


Co o Turecku chybí?

Článek zmiňuje v krátkosti obě turecká místa s úmrtím lidí, a to jak kemp u bulharských hranic v turecké provincii Kirklareli, tak Istanbul. Na rozdíl od Bulharska a Řecka je vyjádření extrémně stručné a vynechává důležité části. Zatímco zaplavené metro v Aténách zmíněno je (dokonce v samostatné kapitole), istanbulské rovněž zaplavené metro není zmíněno ani jedinou větou. Mezi fotodokumentací jsou snímky ničivých následků v MASKO, v textu ale o tomto místě ani jiném v Istanbulu není jediné slovo.

MIMOCHODEM: Prakticky stejný text převzala z ČTK také jiná média, například ČT24 (ovšem Turecko se již do titulku článku dostalo).

Tragedie měla následky pouze na evropském kontinentu (někteří ignorují neštěstí mimo evropský kontinent). Přesto jako kdyby turecká část byla vymazána (což se skutečně na řadě map děje) a tudíž se tam nic nestalo.

Problém je nevyváženost zpravodajství.

Článek vypadá, jako kdyby byly filtrované pouze regiony, kam míří lidé na letní dovolenou, tedy bulharské pobřeží a Řecko. Istanbul láká turisty celeročně, ale nikoli dovolenkáře, takže jej mohou potlačit.

POZNÁMKA O ZDROJÍCH: Ne, nepodezříváme Blesk, že vina leží jen na jeho bedrech. Problém je zde komplexní. Výběr zdrojů napovídá, že se vybíralo z anglických médií, ale i tam Turecko zdroje má. Je nutno také přiznat, že Turecko v anglických verzích nechtějí příliš přiznávat problémy ve vé zemi (včetně přírodních katastrof) a upřednostňují přírodní krásy a pozitiva. Problém lze hledat také v ČTK.

Ti, kteří čtou pouze titulky, ani nezjistí, že v Turecku vůbec nějaké povodně byly. Ti, kteří čtou i perexy, tak sice mají pocit, že v Turecku možná něco bylo, ale informace o Bulharsku a Řecku vymaže zmínku o Turecku z hlavy.

A tak je to ohledně Turecka se vším.

Patrik Veselík

ZDROJ: Blesk.cz

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,