Přeskočit na hlavní obsah

Izrael vyzval své občany k okamžitému opuštění Turecka a Maroka

Současné dění se odehrává v bleskurychlém cyklu akce a reakce. Jako kdyby nestačila současná palestinsko-izraelská válka (přesněji řečeno Hamásu a s ním spolupracujících organizací proti Izraeli, který údery vrací), včerejší večer posunul vše na ještě vyšší úroveň.


Baptistická nemocnice Al-Ahlí

Toto zdravotnické zařízení bylo až do včerejšího večera pro drtivou část světa naprosto neznámé. Ovšem výbuch na jejím nádvoří s více než pěti sty oběťmi ji nechvalně proslavil.


zdroj: peoplesworld.org


Nemocnice se nachází v pásmu Gaza, které je nyní terčem izraelských náletů a útoků poté, co Hamás a další teroristické organizace zaútočily na Izrael, kde neuvěřitelně nelidsky zmasakrovali velké množství lidí bez ohledu na národnost, náboženství.


mapa místa (zdroj: twitter.com/MiddleEastEye/)


Poté následovaly rychle sledy akcí a reakcí, ať Hamásu nebo Izraele.


Recep Tayyip Erdoğan

Turecký prezident vzápětí po obdržení prvních informací vydal 17. října 2023 ve 21:40 tureckého času následující prohlášení:

"Útok na nemocnici, v níž jsou ženy, děti a nevinní civilisté, je posledním příkladem izraelských útoků, které postrádají nejzákladnější humanitární hodnoty. 

Vyzývám celé lidstvo, aby podniklo kroky k zastavení tohoto bezprecedentního zvěrstva v Gaze."

Vzápětí se začali podobně vyjadřovat i další politici Turecka, informace byly mohutně sdíleny klasickými i sociálními médii.


Izraelská Rada pro národní bezpečnost

Izraelská Rada pro národní bezpečnost zvýšila varování před cestami do Turecka na nejvyšší stupeň a v úterý večer varovala všechny Izraelce, kteří se nacházejí v této zemi, aby ji okamžitě opustili.

Na druhý stupeň bylo zvýšeno také varování před cestami do Maroka a Izraelcům v této zemi bylo doporučeno, aby zůstali ostražití.


Turecká veřejnost: Jdeme před izraelské zastupitelské úřady

Někteří jednotlivci, spolky či organizace začaly horečně vybízet k protestům před Velvyslanectvím Izraele v Ankaře, stejně jako před Generálním velvyslanectvím Izraele v Istanbulu. A horkokrevní Turci se dlouho pobízet nenechají (především někteří). Velmi usilovně se výzev úřastnily islámské spolky.


To vy! Ne, to vy!

Situace byla poměrně nepřehledná. Hamás trvá na tom, že viníkem je Izrael. Naopak izraelské složky tvrdí, že oni to nebyli, že se bude vyšetřovat. Pro-izraelští příznivci napříč zeměkoulí se přimknuli k názoru Izraele a případně osočovali Hamás. Naopak příznivci Palestiny či Hamásu shodně tvrdili, že tohle Hamás nebyl a osočovali Izrael.

Podle posledních informací to vypadá, překvapivě, že obě strany mají pravdu. A obě zároveň. Vypadá to, že viníkem má být Islámský džihád (který ovšem stojí bok po boku s Hamásem). Ten vyslal směrem na Izrael celou salvu raket, ale jedné raketě se až do Izraele nechtělo (spekuluje se o nekvalitě nebo o zásahu rakety ze systému Iron Dome, což ale nebylo vidět), takže spadla nedaleko místa výstřelu.


Zmatena byla i média

Situace včera večer a v noci byla mimořádná. Neštěstí v nemocnici bylo mimořádně velké, reakce politiků mimořádně rychlá, reakce veřejnosti mimořádně rychlé, hlavní média byla mimořádně zmatená.



Příkladem byl titulek článku slavného deníku The New York Times, který se v rychlém sledu několikrát změnil. Trojice snímků je nyní velmi slavná a obíhá sociální média napříč kontinenty.


Turecký ministr zdravotnictví

Fahrettin Koca vydal dnes ráno (tedy ve středu 18. října 2023 v 8:10) následující zprávu:

Ministerstvo zdravotnictví přijalo opatření k poskytování zdravotnických služeb v Gaze. Probíhají také jednání s mezinárodními zdravotnickými organizacemi.

Po nelidském útoku na arabskou nemocnici Al-Ahli v Gaze jsem vedl telefonickou diplomacii s mnoha svými mezinárodními partnery, včetně vrcholných představitelů Světové zdravotnické organizace. Hlavním bodem mých jednání byla myšlenka, že je nepřijatelné, aby instituce sloužící lidskému zdraví byly napadány za jakýchkoli okolností a z jakéhokoli důvodu. Nikdy není možné, abychom na tento útok nereagovali. Bezmoc nemocných a nevinných lidí nám ukládá svědomitou povinnost, kterou část světa ignoruje a vyhýbá se jejímu plnění.

Jako Turecko jsme připraveni vyslat do regionu lodní nemocnice nebo zřídit polní nemocnice v Gaze či v místech poblíž hraniční brány Rafáh, abychom prostřednictvím těchto nemocnic poskytovali našim palestinským bratrům a sestrám zdravotní služby a tuto službu vykonávali. Na setkání s Hansem Klugem, regionálním ředitelem WHO pro Evropu, jsem uvedl, že je naléhavé a nezbytné podpořit tento region, pokud jde o zdravotnické služby. Jsme připraveni jednat společně s WHO, pokud se rozhodne tyto aktivity provádět. Při svých jednáních jsem trval na tom, že Světová zdravotnická organizace má v tomto smyslu také historickou odpovědnost. Naše názory a požadavky v tomto bodě pozitivně přijal Ahmed Al-Mandhari, ředitel regionální kanceláře EMRO, a po konzultaci s Dr. Ghebreyesusem, generálním ředitelem, jsme se rozhodli okamžitě zahájit proces spolupráce s naší zemí. Naše úsilí o koordinaci a spolupráci v tomto směru odhodlaně pokračuje.

Rád bych využil této příležitosti, abych znovu zdůraznil, že navzdory všem diplomatickým obtížím bude Turecko vždy stát na straně kojenců, dětí, starých a nevinných lidí. Dnešní doba, v níž žijeme, je historickou dobou, kdy se rozhoduje, zda se postavit na stranu lidskosti a humanity, či nikoli. Nemáme jiný hlas, kterému bychom mohli naslouchat, než hlas našeho svědomí. Jsme těmi, kdo uznávají palestinský lid jako bratry a sestry s jeho dětmi, starci, nemocnými a ženami.

Vyjádření neobsahuje žádnou informaci o některé straně (tedy Izrael, Hamás atd.).


Mediální válka pokračuje

Mluvčí izraelské armády Daniel Hagari přinesl nejnovější zprávu:

"Hamás zhodnotil zprávy o explozi a pochopil s naprostou jistotou, že šlo o selhání rakety Islámského džihádu. Rozhodl se proto zahájit globální mediální kampaň aby zastřel co se stalo doopravdy. Zašel i tak daleko, že nadsadil počet mrtvých."

Zde se slučuje několik informací. Na jedné straně až příliš vypjaté vyjádření směrem k Hamásu, na druhé straně prvotní informace jakéhokoli neštěstí mají vždy odhad, který se později zpřesňuje. Navíc nejde o to, jestli je obětí přes 500 nebo "jenom" 200 až 300.


McDonald's

Nyní se vraťme o několik dnů nazpět do 13. října, kdy tento řetězec a symbol rychlého občerstvení vydal dvě protichůdná vyjádření. Nejdřív izraelská pobočka vydala prohlášení o tom, že v jejich řetězci v Izraeli budou izraelští vojáci mít jídlo zdarma.



Následně turecký McDonald's vydal 13. října prohlášení, že oni jsou zcela jiným McDonald's než ten izraelský a že oni zase podporují lid v Gaze věnováním milionu dolarů na humanitární pomoc:

"Mezi aktivitami společností McDonald's Israel a McDonald's Türkiye neexistuje žádná souvislost. Společnost McDonald's Israel působí jako oddělený subjekt od našeho podnikání. Proto přijímá vlastní obchodní a komunikační rozhodnutí nezávisle na společnosti McDonald's Türkiye."



"V nadcházejícím období budeme i nadále sloužit Türkiye a přispívat k úspěchu naší země. Rádi bychom veřejnosti oznámili, že poskytneme 1 milion dolarů na podporu humanitární pomoci obyvatelům Gazy, kteří jsou oběťmi války, zejména ženám, dětem a starým lidem."

Nyní se vraťme do událostí minulé noci a dneška. Někteří jedinci v Turecku věnovali pozornost první zprávě o jídle zdarma pro izraelské vojáky, takže to některým pobočkám "vrátili" tím, že je rozbili.


Turecká policie

Ta se do věci vložila až mírně se zpožděním. Několik prostestujících bylo zatčeno. Dnes byly izraelská zastupitelské úřady izolovány železnými zábranami od veřejnosti a hlídány těžkou policejní technikou pro zabránění dalším násilným protestům.


MIMOCHODEM: Izrael vyzývá k opuštění Turecka poměrně často (a příklady titulků):

28. 3. 2016: Izrael vyzývá své občany, aby okamžitě opustili Turecko

31. 5. 2022: Izrael vyzval občany, aby opustili Turecko kvůli "íránským výhrůžkám"

13. 6. 2022: Izrael vyzývá své občany, aby opustili Turecko kvůli hrozbě íránského terorismu

Na druhou stranu také Turecko posílalo izraelského generálního konzula z Istanbulu zpět do vlasti, například v polovině května 2018.

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,