Přeskočit na hlavní obsah

Turecká státní televize potichu ruší oslavy stého výročí kvůli Palestině

Tuto neděli 29. října 2023 bude Turecká republika slavit sto let od svého vzniku, na co se republika i vláda chystají již rok. O to víc překvapila strohé oznámení státní televize TRT, že "zvláštní akce" (jak říkají pořadům ke stému výročí), které měla TRT uspořádat ke 100. výročí republiky, byly odloženy na pozdější termín kvůli "lidské tragédii v Gaze".

Oznámení proběhlo již minulé pondělí (16. října), tedy před deseti dny. Smršť zpráv o válce mezi Hamásem a Izraelem přehlušil toto tiché oznámení, ale i přesto to postupně začalo vyvolávat reakce.



Proti se překvapivě rozhostilo... ticho. Jednak zpráva poměrně zapadla, jednak opozice stejně bere TRT jako nástroj vlády k šíření názorů a postojů vlády.

Snad jediný, kdo viditelně protestoval, byla Strana vítězství (Zafer partisi), a to před sídlem televize TRT. Předseda strany Serap Akgün prohlásil:

"Jak víte, v letošním roce si připomínáme 100. výročí vzniku naší republiky. Vláda AKP si vytváří záminky, aby zrušila akce k našemu 100. výročí. Ano, na světě je hořký obraz, který si nikdo z nás nepřeje, ale my jsme také utrpěli velké ztráty a zaplatili velkou cenu za to, abychom tuto republiku před 100 lety měli. Je naším právem republiku oslavit. Proto si myslíme, že bychom měli 100. výročí oslavit s naším národem jako celek a s co největším nadšením, ať už je důvod jakýkoli. Odsuzujeme TRT za zrušení akcí. Naše 100. výročí se musí slavit za všech okolností."


zdroj: cumhuriyet.com.tr


Informaci rozvířilo vysílání části programu již dopředu (konkrétně hudební pořad zpěvačky Muazzez Ersoy, známé jako královny nostalgie, Nostalji Kraliçesi, nositelka ocenění národní umělkyně), a to na kanálu TRT Müzik. Příklad reakcí veřejnosti:

"Neupřímnost až do konce! Každý ví, že účelem není truchlit, ale vrhnout stín na 100. výročí republiky."


Opravdu je v tom utrpení Gazánců?

Ponechme pro tuto chvíli stranou vše, co se děje v Pásmu Gazy a širokém dalekém okolí. Je otázkou jak je možné, že když se Turecko tak dlouho připravuje na tak slavné a kulaté výročí vzniku republiky (kulatější už snad ani být nemůže, leda za 900 let), tak dokáže pompézní oslavy v rámci TRT tak jednoduše zrušit (resp. posunout, abychom byli přesní). Již prakticky rok je Turecko pod systematickým útokem informací na téma "Turecké století" (Türkiye Yüzyılı).


přehnaná retuš (prezident spíš vypadá jako herec Kevin Spacey než jako on sám)


Nelze si nevšimnout, že současnému prezidentovi až polobožská pozice zakladatele tureckého státu může "vadit v rozletu". Až příliš často se obrací k dědictví po Osmanské říši (či k obrazu, který se i mimo historická fakta vymýšlí), která byla sice předchůdcem Turecké republiky, ale zároveň si byli vzájemně nepřáteli. Například se před několika lety pompézně vybízela veřejnost, aby se namísto cizích jazyků učili osmanskou turečtinu (trochu podobný příměr jako kdyby se v Česku podobně vybízelo k výuce staroslověnštiny), nebo spousta seriálů o vládcích z doby Osmanské říše či ještě před ní. A republika je prostě se svým zakladatelem spjata pupeční šňůrou a lze těžko je od sebe oddělovat. Proto lze vidět občasné skryté až viditelné náznaky toho, že současnému Turecku někdy vadí i to, že je to republika a kdo ji založil.


titulní stránka webu Turecké století s reálným snímkem prezidenta (zdroj: turkiyeyuzyili.com)


A současné turecké vládě se neštěstí v Pásmu Gazy může "hodit do krámu", protože se na něj může vymluvit (aniž bychom chtěli snížit utrpení Gazánců, které je reálné, navíc není nijak nové, jen se zhoršilo).

Ostatně není to první zrušení a posun, které oslavy stého výročí utrpěly. Již v předchozích měsících oznámila společnost Disney Plus, že ruší tvorbu seriálu o zakladateli tureckého státu Mustafu Kemalovi Atatürkovi, kde hrála dokonce i Emma Watson (psali jsme článek Atatürk se stal rozbuškou mezi Arménií a Tureckem, seriál o něm zrušen). Již natočený materiál se ze seriálové formy přemění na kratší filmovou, výsledek se také posune v čase, takže se bude vysílat se zpožděním. Navíc se nebude oproti původnímu plánu vysílán v televizi (která má velký dosah), ale jen v Turecku v kinech.

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

ZDROJE: TRTAA, cumhuriyet.com.tr

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,