Přeskočit na hlavní obsah

Atatürk se stal rozbuškou mezi Arménií a Tureckem, seriál o něm zrušen

Připravovaný šestidílný seriál o zakladateli Turecké republiky byl příčinou prudkého sporu mezi Arménií a Arménci po celém světě a Tureckem. Arménský deník s radostí oznámil, že Disney+ se měla rozhodnout, že seriál zruší. Prudce reagovali turečtí politici, Turci a dokonce i turečtí hackeři.


Disney Plus: Atatürk nebude seriál, ale film; nebude na den republiky, ale později

Společnost připravovala velkolepý historický seriál "Atatürk" o zakladateli Turecké republiky. Měly se v něm objevit takové herecké hvězdy, jako Aras Bulut İynemli, Songül Öden, Sarp Akkaya nebo britská herečka Emma Watson.


zdroj: kaanintavsiyesi.com


Osud sériálu 'Atatürk' s Arasem Bulutem İynemlim v hlavní roli, za kterou Disney Plus utratil 8 milionů dolarů, byl oznámen. Podle tureckých médií (viz Akšam) se původně zamýšlený seriál nebude vysílat, ale bude sestříhán do podoby filmu a namísto televizních obrazovek bude promítán pouze v tureckých kinech.

Další problém je s termínem uvedení. Seriál měl být totiž slavnostně odstartován přesně v den 100. výročí založení Turecké republiky právě Mustafou Kemalem Atatürkem, tedy 29. října 2023. Namísto toho se má film objevit na stříbrném plátně až od 3. listopadu tohoto roku.

Větší ponížení lze těžko hledat. Zpráva spíš připomíná někdejší legendární zprávy fiktivního "Rádia Jerevan".


Arménský svět oslavuje zrušení tureckého seriálu

Zpravodajský server 301.arm oznámil na svém účtu Twitteru (vlastně X):

"S radostí vám oznamujeme, že společnost Disney+ údajně rozhodla o zrušení tureckého seriálu 'Atatürk'. Přestože bylo oznámeno vysílání, které bylo naplánováno na 29. října 2023, a šestidílný seriál měl údajně stát 8 milionů dolarů včetně obsazení Emmy Wattsonové, platforma se moudře rozhodla jej nevysílat. Seriál, který produkovala společnost 'Disney Plus', byl věnován 100. výročí Turecké republiky, nyní bude transformován do celovečerního filmu a exkluzivně uveden v tureckých kinech 3. listopadu."



Arménský národní výbor Ameriky (ANCA) komentoval situaci ještě ostřeji:

"Televizní seriál Disney oslavující tureckého diktátora Mustafu Kemala Atatürka by představoval bezohlednou disneyfikaci masového vraha – nebezpečnou normalizaci genocidy pro miliony lidí po celém světě."


zdroj: twitter.com/ANCA_DC/


MIMOCHODEM: Tato organizace se nejednou ostře postavila proti Turecku nejen slovy, ale také činy. Stála za demonstrací v Kalifornii v USA proti tureckému satelitu Türksat 5A (psali jsme).

Před týdnem psali:


zdroj: twitter.com/ANCA_DC/



Turecko: Bojkot Disney+

Reakce řady politiků a především občanů je silná. Volají po bojkotu kanálu Disney Plus. Objevují se hashtagy #BoykotDisneyPlus nebo #Disneyiptalet, také #boycottdisneyplus #BoycottDisney, ale také #RespectAtaturk. Ovšem z vrcholných politiků  s důrazem na vládnoucí strany si pálit prsty na poli mezinárodních vztahů nikdo nechce, takže je ticho po pěšině. Za ně se někdy vyjadřují politici z nižších pater turecké politiky.


zdroj: twitter.com/umitozdag


Své rozhořčení vyjádřil například bývalý kandidát na tureckého prezidenta Muharrem Ince nebo Ümit Özdağ (předseda Zafer Partisi).

MIMOCHODEM: Činy Arménie nebo ve jménu Arménie bojkotují nejen Turci, ale také samotní Arménci. Příkladem byl Artin Penik, který protestoval proti teroristickému útoku na letišti Esenboğa v Ankaře, kde zemřelo po výbuchu bomby a střelbě z automatických zbraní teroristů 9 lidí a dalších 72 bylo zraněno. Na protest proti takovému to zneužití arménské otázky se Armén žijící v Turecku 61letý krejčí Artin Penik na istanbulském náměstí Taksim 10. srpna 1982 upálil a poté zemřel (viz článek Výročí upálení Artina Penika na istanbulském náměstí Taksim).


Hackerský útok

Server 301.am se následně stal terčem útoku turecké hackerské skupiny Warriors.to., která na stránky arménského serveru umístila fotografii Atatürka s tím, že po krátké chvíli se přehraje turecká hymna. 


hackerský útok (zdroj: https://301.am/)



Turecká Rada pro rozhlasové a televizní vysílání: Vyšetřujeme

Zatímco se tvrdilo, že skandální rozhodnutí bylo přijato v důsledku tlaku arménské lobby, předseda Nejvyšší rady rozhlasu a televize (RTÜK) Ebubekir Şahin oznámil, že bylo rozhodnuto přijmout obranu organizace, která se rozhodla nevysílat na své platformě seriál "Atatürk" s místním obsahem, a zahájit vyšetřování. Těsně před půlnocí z 1. na 2. srpna 2023 vydal šéf RTÜK následující prohlášení:


zdroj: twitter.com/ebekirsahin/


"Na základě zveřejněné informace, že poskytovatel digitálních mediálních služeb "Disney +" se rozhodl nevysílat na své platformě seriál "Atatürk", který je místním obsahem, bylo rozhodnuto přijmout obranu organizace a zahájit vyšetřování. 

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, zakladatel Turecké republiky, je naší nejdůležitější společenskou hodnotou.

Obvinění ze zásahů arménské lobby do tisku jsou pečlivě prošetřována."

Situace je zřejmě vážnější, než se na první pohled zdá.

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,