Přeskočit na hlavní obsah

Turecký satelit Türksat 5A: Co je za problém?

[aktualizováno 5.1. v 18:34] Turecko se v rámci posilování své přítomnosti v kosmu plánovalo vypustit nový satelit v sérii Türksat. Když se přiblížil den vypuštění, tak se spustil řetězec událostí, který zřejmě změnil plány (a ne poprvé). Pětileté zpoždění způsobil krach myšlenky na tuzemské řešení. A co Türksat 5B?

Turecko chtělo v případě satelitů postupovat podobně, jako je zvykem v automobilovém průmyslu. Lehce zaostalejší země přijme technologii (licenčně, nebo jako montovna - to známe z Česka), naučí se ji a následně začne sama země začne produkovat vlastní. Tuto cestou již absolvovala například Indie (viz značka Tata), Turecko se také snaží.


Původní plán: vlastní satelit T-5A

Pro výrobu satelitu Türksat 5A v zařízeních tureckého leteckého průmyslu (TUSAŞ-TAI) byl mezi společnostmi Türksat a TUSAŞ-TAİ byl podepsán protokol o spolupráci ze dne 05.09.2011. Inženýři společnosti Türksat se měli aktivně účastnit všech procesů navrhování satelitů Türksat 4A a 4B v Japonsku. Koncepční návrh satelitu Türksat 5A byl dokončen porovnáním a analýzou velikosti. Vyhodnocení návrhových dokumentů satelitu Türksat 5A TAI s výrobním rozměrem práce pokračovaly, některé fáze výroby satelitů TURKSAT 5A a nejdůležitější fáze výroby satelitů, 2012 rok smlouvy o provádění testů v zařízeních UMET v areálu TAI a satelit by měl být vyslán do vesmíru na konci roku 2015. To byly informace z roku 2011, ovšem tento plán evidentně selhal. Ono opravdu není až tak jednoduché vytvořit satelit s těmito parametry a životností.

Satelity Türksat 4A a 4B pocházejí od Mitsubishi Electric (MELCO). Pro tuto japonskou společnost to nebyly dva kusy z mnoha, naopak se třeba v říjnu 2014 chlubila tím, že plně dodala několik satelitů - tyto dva Turecku, Es'hail pro Katar, Optus C1 pro Austrálii, ST-2 pro Singapur a Tchaj-wan a některé satelity pro domácí Japonsko.


Türksat 5A

Nejdříve si přibližme samotný Türksat 5A (tedy dnešní verzi). Jedná se o satelit firmy Airbus Defence and Space, konkrétně model Eurostar E3000EOR. Majitelem tohoto kusu družice je společnost Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme A.Ş. Smlouva mezi oběma společnostmi byla podepsána 11. září 2017 s termínem dodání a vypuštění 2020 a 2021. Türksat 5A je mimochodem 57. kus tohoto úspěšného satelitu, resp. sedmý v nové mutaci E3000e. Na rozdíl od svých předchůdců má mít Türksat 5A geostaciconární pozici 31 stupňů východně (Türksat 3A a 4A jsou na pozici 42° východně, Türksat 4B je 50° východně).



Satelit má hmotnost 3,5 tuny, pro jeho vypuštění byla vybrána raketa Falcon 9 Block 5 společnosti Space Exploration Technologies Corp. (zkráceně SpaceX) a start z Mysu Canaveral na Floridě (U.S.A.), startovní komplex 40 (SLC-40), jak bylo domluveno s podepsáno přímo prezidentem Erdoganem a Elonem Muskem 8. listopadu 2017.

Poznámka: Snad není na světě stát, který by neměl dnes či v minulosti vlastní satelit. Při jejich množství není jejich vynášení do vesmíru výjimečnou záležitostí, ale spíš každodenní rutinou. Proto je například jen na Mysu Canaveral skoro padesát (!) odpalovacích ramp.




Co je geostacionární satelit?

Když se řekne satelit, tak si mnozí představí filmy o kosmonautech a obří obrazovky řídících centrer s mapou Země a křivkou linoucí se skoro jako sinusoida zleva doprava, od pólu k pólu. Slovo geostacionární má to stacionární, pevný, tedy stálou pozici vůči zeměkouli. Takový satelit sice obíhá kolem Země ve vzdálenosti skoro 36 tisíc kilometrů, ale Země se také otáčí. Když se sladí rychlosti a směr obou otáčení, tak to může vypadat, jak když se vůči povrchu země satelit nehýbe.


Jak obíhá geostacionární satelit kolem Země?

Geostacionární satelity jsou umístěny pouze nad zemským rovníkem, takže je docela bitva o pozici. Pro představu - tu je snímek společnosti Boeing, která kromě dopravních letadel vyrábí také satelity a zde se chlubí kolik jich z oněch geostacionárních je jejich (což nás moc netrápí).



Mapy pozic geostacionálních satelitů nejsou příliš obvyklé. Ty evropské často turecké satelity ignorují a nezakreslují. Boeing ale měl motivaci zakreslit úplně všechno, proto se turecká pozice 42 stupňů zakreslila včetně satelitů.

Může být satelit i jinde? Ale samozřejmě může. Není jej možno používat pro příjem televizního signálu, protože se vůči zemi pohybuje. Následující snímek ukazuje satelity kolem Země (a ještě ne všechny).



Čára zobrazuje místo pro geostacionární pozice.


Türksat 5A: start! Tak ne...

Turecká tisková agentura Anadolu ještě 17. září letošního roku uvedla, že se satelit Türksat 5A vypustí 30. listopadu 2020. Zároveď uvedl, že je v plánu získat ve Francii tento satelit 2. října.

29. října se před firmou SpaceX ve městě Howthorne v Kalifornii konala demonstrace Arménů a jejich příznivců, a to proti vypuštění satelitu Türksat 5A. Jaký byl jejich důvod? Jeho předchůdce, tedy Türksat 4B, měl být použit pro kontrolu bezpilotních letadel Bayraktar TB2 (dnes se populárně říká "dron") při arménsko-ázerbájdžánském konfliktu o Náhorní Karabach. Nový Türksat 5A má komunikaci s drony zkvalitnit. Zde je nutno podotknout, že satelity Turksat multifunkční, běžný divák je používá pro sledování televizních kanálů.



Ještě 11. listopadu uváděl Ali Taha Koç, že Türksat 5A bude vypuštěn 30. listopadu.

Turecká agentura AA citovala ředitele Türksatu, který v pondělí 16. listopadu řekl, že Türksat 5A bude vypuštěn v polovině prosince.

30. listopadu odpočet pro start rakety vypršel - a nic. Namísto informace o startu se objevil odpočet pro nový termín 31. prosince 2020 ve 3:00 ráno GMT. Přesto se v tento den (a několik následujících) strhla úplná tsunami zpráv o Türksat 5A - k čemu to je, kde bude možné přijímat televizní signál, že jde o 30 zemí, sedmý satelit Turecka aktuálně v chodu apod. Na některých snímcích byl i termín spuštění 30.11.


Kde všude prý bude možné chytit televizní signál z Türksat 5A?

2. prosince informoval ministr dopravy a infrastruktury, že práce na základnové stanici pro komunikaci se satelity Türksat 5A a 5B je v závěrečné fázi.

Téhle části nerozumím - několik dnů po původně plánovaném startu satelitu se dokončuje základnová stanice. Nemůže být právě to důvodem odložení startu satelitu? Také nelze zapomenout na fakt, že dodavatelem je francouzská společnost. Mezi prezidenty obou prezidentských států probíháv posledních měsících poměrně ostrá výměna názorů, lze si představit vliv na vydání satelitu Francií. Na druhou stranu pokud by k této hypotetické možnosti opravdu došlo, bylo by mohutně tureckou stranou Francii vyčítáno, což se neděje. Tudy asi cesta nevede.

A jak je možné, že turecký satelit může vysílat pro jižní Afriku?
A proč by nemohl?
No přece kde je Turecko a kde je jižní Afrika?
Zapomínáš na malou okolnost geostacionárních satelitů.
A to?
A to, že jsou nad rovníkem a nikoli nad zemí, která satelit provozuje, nebo vlastní. Z tohoto úhlu pohledu jsou si tedy všechny satelity rovny. Anténu mohou mít natočenou na severní polokouli stejně, jako na jižní.




...a ještě ne!

Před 30. prosincem nastala opět smršť již známých informací o Türksat 5A. Start byl odložen předběžně na 5. ledna, termín ale není potvrzen.

Dnes (30.12.2020) oficiálně ministr dopravy potvrdil, že se start uskuteční v pondělí v pozdních hodinách (to bude 4. ledna 2021).

Dnes (úterý 5. ledna 2021) byl uveden termín spuštění v pátek 8. ledna ve 4:26 AM.


Türksat 5B

Dalším má být Türksat 5B, který má následovat. Jde také o Airbus E3000e (hned další kus v řadě), jen bude těžší (4,5 tuny) a bude na geostacionární pozici 42 stupňů východně. Má možnost pokrýt internetem s celkovou přenosovou kapacitou až 50 Gb/s.

Objednávka dvou satelitů z Francie je zřejmě ústup původním plánům. Ještě roku 2011 ve své prezentaci Dr. Celal S. Tüfekçi (poradce TÜBITAK, Vědecké a technologické rady pro výzkum Turecka) uvádí, že Türksat 5A je plánována jeho výroba a montáž v Turecku. V jeho prezentaci se také objevuje původní termín vypuštění roku 2016.

ZDROJE:
https://en.wikipedia.org/wiki/T%C3%BCrksat_5A
https://www.defensehere.com/eng/defense-industry/what-is-the-contribution-of-the-turksat-5a-and-5b-satellites-to-the-turkish-defense-industry-/75748
https://www.aa.com.tr/en/turkey/turkey-to-launch-turksat-5a-satellite-in-december/2046088
https://spacelaunchnow.me/launch/falcon-9-block-5-turksat-5a/
https://www.aa.com.tr/en/science-technology/-turkey-to-launch-satellite-turksat-5a-on-nov-30/1975040
http://www.satellites.co.uk/forums/attachments/satellite-tv-uk_iss4_draft4-jpg.41670/
https://skyandtelescope.org/observing/how-to-see-and-photograph-geosynchronous-satellites/

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,