Přeskočit na hlavní obsah

Kde všude se na přivítání líbá na tvář?

Jsou různé druhy pozdravu. Někde si potřesou rukou, někde se otírají nosy (tzv. eskymácký polibek), thajský pozdrav WAI jsou spojené ruce a úklona, v Tibetu zase přiložení ucha na ucho (nemyslí se ucho hrnku), v Japonsku je tradičním pozdravem úklona s rukou na srdci. A co políbení na tvář?

Dnes 21. listopadu se slaví Mezinárodní den pozdravů. Kde všude se tedy líbá na tvář? Není to na celém světě, ale je to Středomoří, arabský svět a tam, kde bylo toto chování importováno, což je střední a jižní Amerika vlivem jak Španělska, tak Portugalska (to v případě Brazílie). Zajímavý je výskyt Filipín.


zdroj: skolalalatina.com


MIMOCHODEM: Asi si ještě vzpomeneme, jak si Michael Jackson často sahal ve videoklipech do rozkroku. Právě tak se ale údajně zdraví lidé v Melanésii. V jiných zdrojích se uvádí, že se v některých částech vysočiny Papuy-Nové Guineje se muži zdravili třením o třísla.


zdroj: twitter.com/xruiztru/ (Xavi Ruiz Trullols)


Kritici poznamenali, že by mělo být rudě označeno také Rakousko (myšleno barvou značící líbání na tvář a nikoli politicky).


Ne všichni ale na tvář líbají

Turecko patří mezi země, kde se na tvář sice líbá, ale není to povinností pro všechny. Liší se to jak věkem, tak pohlavím. Líbání na tvář je doménou spíš žen. Muži mají spíš ve zvyku dělat "berany berany duc" neboli dotyk čela, ovšem také ze strany. Samozřejmě také v Turecku znají prosté podání ruky, které bylo kvůli pandemii COVID-19 částečně potlačen dotykem pěsti (pomalý dotyk pěst na pěst, případně loket na loket; rychlý dotyk pěsti například na čelist se za pozdrav nepovažuje).

Pro další typy pozdravů doporučuji článek Turecké politické symboly vyjádřené gesty rukama

MIMOCHODEM: Že pozdrav "čau" pochází z italského "ciao" ví každé malé dítě (a nejen v Itálii). Moc se neví, že pochází z "vostro schiavo" (váš otrok). Řadí se tedy do stejné kategorie, jako bavorské a rakousko-uherské "servus" či české "váš služebník" (zkracované na prosté "služebník"). A již ryze české čau se někdy upraví do "čauky", což může znít jako ryze česká a slovenská varianta, ale není. Stejnou úpravu si vymysleli také v estonštině či finštině. Do češtiny a slovenštiny "čau" dostal nejdřív lehce po roce 1929 Ernest Hemingway v románu Sbohem, armádo, ale opravdu masově se dostalo "čau" až z filmu Velká modrá cesta (koprodukce Itálie / Francie / Západní Německo). Ten měl premiéru 22. listopadu 1957 (tedy zítra je výročí) a roku 1958 na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech získal Cenu pro mladé režiséry. Pozdravy "nazdar" (vznikl od 14. dubna 1851, kdy začala sbírka s názvem "Na zdar důstojného divadla národního", přičemž 16. února 1862 vznikl Sokol se sokolským pozdravem "Zdař Bůh", který byl v červnu nahrazen pozdravem "Nazdar") či "ahoj" od vodáků (vzpomínajících na moře, které tehdy nikdy neviděli) nebo "čest práci" po roce 1948 tak získaly silnou konkurenci.

...a tu je celý film Velká modrá cesta na Youtubu (jen italsky)


Živočichář JZD Béďa: No přece všude na světě je normální, že se lidi na rozloučenou líbaj.
Sekretářka JZD Eva "Evík" Pilátová: Všude na světě možná. Ale ne tady v Hošticích!

(kdo by nepoznal film Slunce, seno, jahody)

A tak je to u nás v Hošticích se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,