Turecko patří mezi producenty celé řady sýrů. Turisté a dovolenkáři, ale dokonce i místní se točí v kruhu pěti až deseti místních druhů. Ale Turecko produkuje daleko víc druhů, než kolik vidíme i ve specializovaných obchodech. A jeden takový byl oceněn na soutěži World Cheese Awards 2023-24 v norském Trondheimu.
Onen sýr získal bronzovou medaili v kategorii "Hard ewes’ milk cheese" neboli tvrdý sýr z ovčího mléka. Tím je dáno o jaký sýr se jedná. Jeho jméno na tureckém trhu zní "Kirli Hanım Peyniri" (sýr špinavé dámy). Ovšem některá jména by se neměla překládat či brát doslovně (jako restaurace "U Vystřelenýho oka" nebo "U Zlámané hnáty").
Tento i jiné druhy sýra vystavovala radnice města Balıkesir ze západního Turecka.
![]() |
Kirli Hanım Peyniri s bronzovým oceněním |
Tento konkrétní sýr pochází z produkce Akkızhan Çiftliği, která se nachází v městečku (od roku 2013 čtvrti okresního města) Karaağaç (česky "jilm", jako ten strom) jen asi kilometr od Egejského moře, v okrese Gömeç v provincii Balıkesir na severozápadě Turecka.
Otázky a odpovědi
Existuje informací, ale ještě více otázek, na které bychom rádi věděli odpovědi.
Jak se v této soutěži hodnotí?
Sýry jsou hodnoceny na základě svých vlastních kvalit a nejsou porovnávány s ostatními ve stejné kategorii. Kategorie jsou určeny pouze pro provozní účely a organizátoři si vyhrazují právo přesunout přihlášený sýr do jiné kategorie z provozních důvodů. To neovlivní výsledky ani šanci na ocenění.
Které jsou kategorie?
SÝR Z KOZÍHO MLÉKA
- 5001 Měkký sýr z kozího mléka (čerstvý)
- 5002 Měkký sýr z kozího mléka (zrající s plísní)
- 5003 Polotvrdý sýr z kozího mléka
- 5004 Tvrdý sýr z kozího mléka
- 5005 Sýr z kozího mléka s přísadami
- 5006 Modrý sýr z kozího mléka
- 5007 Uzený sýr z kozího mléka
- 5010 Měkký sýr z kozího mléka s omytou kůží
- 5011 Polotvrdý sýr z kozího mléka s vymývanou kůží
- 5012 Tvrdý sýr z praného kozího mléka
SÝRY Z OVČÍHO MLÉKA
- 5101 Měkký sýr z ovčího mléka
- 5102 Polotvrdý sýr z ovčího mléka
- 5103 Tvrdý sýr z ovčího mléka
- 5104 Uzený sýr z ovčího mléka
- 5105 Sýr z ovčího mléka s přísadami
- 5106 Modrý sýr z ovčího mléka
- 5107 Manchego PDO
- 5109 Idiazabal PDO
- 5110 Pecorino PDO
- 5113 Měkký sýr z ovčího mléka s vypranou kůží
- 5114 Polotvrdý sýr z ovčího mléka s vymývanou kůrou
- 5115 Tvrdý sýr z ovčího mléka s vypranou kůží
SÝR Z KRAVSKÉHO MLÉKA
- 5225 Double Gloucester
- 5226 Leicester
- 5227 Caerphilly
- 5228 Lancashire (všechny druhy)
- 5230 Wensleydale
- 5231 Cheshire
- 5232 Parmigiano Reggiano PDO (18-23 měsíce)
- 5233 Parmigiano Reggiano PDO (24-29 měsíců)
- 5234 Parmigiano Reggiano PDO (30-39 měsíců)
- 5235 Parmigiano Reggiano PDO (40+ měsíců)
- 5236 Grana Padano PDO (< 18 měsíců)
- 5237 Grana Padano PDO (18+ měsíců)
- 5238 Provolone PDO
- 5240 Emmental
- 5242 Gruyère AOP (< 9 měsíců)
- 5243 Gruyère AOP (9+ měsíců)
- 5245 Gouda (< 9 měsíců)
- 5246 Gouda (9+ měsíců)
- 5247 Polotvrdý sýr z kravského mléka
- 5248 Tvrdý sýr z kravského mléka
- 5250 Uzený sýr z kravského mléka
- 5253 Comté AOP (< 9 měsíců)
- 5254 Comté AOP (9+ měsíců)
- 5260 Mírný blokový čedar
- 5261 Střední blokový sýr Cheddar
- 5262 Zralý blokový sýr Cheddar
- 5263 Extra zralý blok Cheddar
- 5264 Mírný tradiční (tvarovaný) čedar
- 5265 Střední tradiční (tvar) Cheddar
- 5266 Zralý tradiční (tvar) čedar
- 5267 Extra zralý tradiční (tvar) Cheddar
- 5302 Měkký sýr z kravského mléka (čerstvý)
- 5306 Mozzarella (z kravského mléka)
- 5309 Brie (de Meaux nebo de Melun PDO)
- 5311 Camembert de Normandie PDO
- 5319 Burrata (z kravského mléka)
- 5320 Měkký sýr z kravského mléka s omytou kůrou
- 5321 Polotvrdý sýr z kravského mléka s omytou kůží
- 5322 Tvrdý sýr z kravského mléka s omytou kůží
- 5323 Měkký sýr z kravského mléka (zrající s plísní)
- 5405 Gorgonzola PDO
- 5410 Měkký sýr z modrého kravského mléka
- 5411 Polotvrdý sýr z modrého kravského mléka
- 5412 Tvrdý modrý sýr z kravského mléka
- 5413 Modrý Stilton PDO
- 5414 Bílý Stilton PDO
- 5415 Stilton s přísadami
- 5603 Tavený sýr z kravského mléka
- 5605 Tvrdý lisovaný nebo lisovaný sýr z kravského mléka s přísadami
- 5608 Měkký nebo netlačený sýr z kravského mléka s přísadami
- 5611 Čerstvý sýr z kravského mléka s přísadami
SÝRY ZE SMÍŠENÉHO MLÉKA
- 5801 Sýry vyrobené z mléka více než jednoho zvířete
- 5815 Feta PDO (ovčí mléko nebo kozí a ovčí mléko)
SÝRY Z BUVOLÍHO MLÉKA
- 5701 Mozzarella di Bufala
- 5702 Měkký sýr z buvolího mléka (čerstvý)
- 5703 Měkký sýr z buvolího mléka (zrající v plísni)
- 5704 Polotvrdý sýr z buvolího mléka
- 5705 Tvrdý sýr z buvolího mléka
- 5706 Sýr z buvolího mléka s přísadami
- 5707 Modrý sýr z buvolího mléka
PDO (Protected Designation of Origin) = AOP (Appellation d'Origine Protégée) = CHOP (Chráněné označení původu)
Které kategorie také existují?
Vedle hodnocení ve výše uvedených kategoriích mají pořadatelé také následující:
- nejlepší nový sýr
- cena ann-marie dyas za nejlepší řemeslný sýr
- nejlepší sýr le gruyère
- nejlepší norský sýr
- nejlepší ženské sýrařky
- nejlepší britský sýr
- nejlepší americký sýr
- nejlepší rakouský sýr
- nejlepší švýcarský sýr
- nejlepší jihoafrický sýr
- nejlepší italský sýr
- nejlepší španělský sýr
- nejlepší irský sýr
- nejlepší japonský sýr
- nejlepší latinskoamerický sýr
- nejlepší sýr člena SCA
- nejlepší uzený sýr
- nejlepší australský sýr
- nejlepší sýr čedar
- nejlepší ukrajinský sýr
- nejlepší kanadský sýr
- nejlepší francouzský sýr
- nejlepší řecký sýr
- nejlepší portugalský sýr
- nejlepší německý sýr
- nejlepší nizozemský sýr
Mohou se zúčastnit sýry ze všech zemí světa?
Ne. v roce 2023 pořadatelé nesměli přijímat přihlášky sýrů z vybraných zemí, mezi něž patří (mimo jiné) Bangladéš, Barbados, Ekvádor, Gruzie, Peru, Rusko, Tchaj-wan a Venezuela.
Znamená to, že právě toto je nejlepší sýr Turecka?
Ne. Znamená to, že jako jediný dostal ocenění z těch, které se do soutěže přihlásily. Třeba jsou i lepší, možná daleko lepší, jen v této soutěži nebyly. Problémem může být třeba i to, že kvůli pověstné turecké dochvilnosti se přihlášení nechalo na poslední chvíli, ovšem přihlášku bylo možné podat jak do zadaného termínu, tak do vyčerpání počtu přihlášek.
Preferují pořadatelé řecké sýry před tureckými?
Zřejmě ano. Již informace o pravidlech soutěže jsou v angličtině, francouzštině, řečtině, italštině, japonštině, portugalštině a španělštině (v tomto pořadí). Řečeno jinak, jsou zde světové jazyky (to je očekávatelné, pochopitelné a správné), jazyk velkého společenství (japonština) a jazyk jednoho malého národa (řečtina). Ze světových jazyků přitom chybí například ruština nebo arabština, pro evropskou soutěž je zajímavá absence němčiny.
Existuje kategorie nejlepší řecký sýr, ale neexistuje kategorie nejlepší turecký sýr. Na to neexistuje přímá odpověď, pouze spekulace. Protože existuje řada kategorií, které jsou i překvapující (například nejlepší jihoafrický sýr), problémem nemusí být původ, ale další vlivy (příliš nízká účast dané země).
A tak je to v Turecku se vším.
Patrik Veselík
ODKAZ: gff.co.uk/wca
Komentáře
Okomentovat