Přeskočit na hlavní obsah

Znojemské okurky z Turecka leží Česku v žaludku hodně hluboko

Ne, nejde o nestrávené zbytky potravy, ale fakt, že někdejší proslavené znojemské okurky koupila společnost Orkla Foods Česko a Slovensko a.s. a přesunula část výroby do Turecka. A nejde jen o přesun výroby jinam, ale o to, že je to zrovna to nenáviděné Turecko. Proto se tématu chytají také určití politici, kteří věc vidí i nábožensky a rasově.

Za normálních okolností proběhne nad tématem smršť článků, která ale pomine, protože veřejnost již byla informována. Ale okurky Znojmia se těší velkému zájmu novinářů, protože mohou při minimální invenci nasbírat maximum emocí veřejnosti. Emoce ale nejdou za norskou společností, českým managementem a českou příliš slabou ochranou oné slavné značky "znojemské okurky" (díky které toto spojení chráněno není, takže je lze vyrábět kdekoli), ale obětí je Turecko.



Kde se vyrábějí znojemské okurky?

Kritizovaná značka Znojmia se částečně až úplně vyrábí v Turecku. Mezi další okurky na českém trhu s odkazem na Znojmo jsou Tradiční znojemské, které se vyrábějí v Táboře. Toto jihočeské město a tato značka je ale zcela mimo pozornost médií, které se zaměřují na značku Znojmia především kvůli spojení s Tureckem.

MIMOCHODEM: Orkla Foods Česko a Slovensko včetně Vitany, Hamé, Znojmie a dalších součástí tohoto gigantu má sídlo nikoli ve Znojmu či někde na Moravě, nýbrž v obci Byšice na sever od Prahy (vedeno coby účtovací adresa), případně v Praze 5 – Jinonicích. Samotný provoz neboli konzervárenský závod dříve vyrábějící Znojmia je v Novém světě v Bzenci.


Rok 2013

Jak to může vypadat, když se nakládané okurky včetně tureckých hodnotí neutrálně, vidíme ještě před smrští protitureckých článků.

5. dubna: Test nakládaných okurek: Které chutnají jako bláto? (https://eurozpravy.cz/ekonomika; autor: Mfx)


Rok 2020

Na tento rok asi nikdo nezapomene kvůli pandemii COVID-19 a následným opatřením.

15. září: „Znojemské“ okurky jsou letos i z Turecka, lidé si stěžují na chuť bláta (iDnes.cz/brno; Markéta Dušková)

19. září: ŠKANDÁL: Tu už nikto nič negarantuje! Znojemské uhorky sú až z Turecka (HlavnyDennik.sk; Ivan Brožík)

21. září: Tradiční značka Znojmia přesunula výrobu okurek do Turecka. Nedá se to jíst, stěžují si lidé (kupi.cz; Tereza Havlíčková)

11. října: Znojemské okurky z Turecka a... Potravinová nesoběstačnost s koronavirem narůstá do nebezpečných rozměrů (krajskelisty.cz/jihomoravsky-kraj; Kamil Fára)

28. prosince: Také jste měli na Štědrý den turecký salát? Znojmia prodává okurky od Turků (tn.cz; Kristýna Vondřichová)


Rok 2021

Jak polevila koronavirová opatření, polevilo množství článků.

30. dubna: Znojemské okurky vyrábí Turci: legendu hýčkají lidé v kuchyních (denik.cz/podnikani; Dagmar Sedláčková)

29. prosince: Okurky do bramborového salátu z Turecka! Výrobce tradiční značky kysele překvapil (blesk.cz; Autor: lc)


Rok 2022

Tento rok se v mediálním světě příliš okurek neurodilo. Danému tématu se nejvíce přiblížil jeden článek o zajímavé části historie.

3. srpna: Muž, který přivezl do země „národní poklad“. Podivuhodná cesta okurek do Znojma (lidovky.cz/relax; )


Rok 2023

Letos hned od prvního měsíce se opět vesele nadává na Turecko. K tomu se přidal záměr společnosti Orkla přesunout výrobu mimo Česko. Pach viny ale padá i na Turecko.

24. ledna: Znojemské okurky: Pýchu Znojma nahradila turecká výroba. Co do kvality se nedá s tou českou srovnávat (Jímeto.cz; Lída Kropáčková)

9. února: Znojemské okurky se vyrábí v Turecku. Zemětřesení je neohrozilo (Prahain.cz; Barbora Novotná)

13. března: Smutek i mávnutí rukou. Po další újmě okurek Znojmia lidé už na návrat nevěří (znojemsky.denik.cz; Dagmar Sedláčková)

4. července: Nejistý osud znojemských nakládaček. Závod na Moravě končí, kvůli drahé výrobě (aktualne.cz; Aneta Řezníčková, Dan Poláček)

4. července: Výroba okurek Znojmia v Česku končí. Potravinářský koncern Orkla propustí 250 lidí (e15.cz/byznys; Karolína Blažková)

4. července: Orkla v Česku zavře závody v Bzenci a Panenských Břežanech. O práci přijde 250 lidí (ct24.ceskatelevize.cz/regiony; Denisa Šindlerová)

20. července: Znojemské okurky z Turecka nebo lentilky z Hamburku. Kam zmizely tradiční české značky? (cnn.iprima.cz; Ladislav Šustr)


Konec října 2023

Protože o Turecku se v posledním týdnu píše hodně a typicky negativně (prezident Erdoğan, podpora Palestiny, role Turecka v přijímání Švédska do NATO), začala opět smršť negativně laděných článků, kde Turecko hraje svou roli obětního beránka:

24. října: Turecké okurky ze Znojma (parlamentniListy.cz; Margita Balaštíková, poslankyně za stranu ANO 2011 za Zlínský kraj)

24. října: Turecké okurky ze Znojma (balastikova.blog.idnes.cz; Margita Balaštíková)

26. října: ZNOJEMSKÉ OKURKY VYROBENÉ V TURECKU: ZVLÁŠTNÍ CHUŤ ZA MNOHEM VĚTŠÍ PENÍZE (penize.eu)

A tak je to ohledně Turecka se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,