Přeskočit na hlavní obsah

Šaría postupuje v Turecku kupředu

Jak napovídá Wiki, šaría je systém islámského náboženského práva odvozený z náboženských zásad islámu, zejména z koránu a hadísů. Letošní únor je v Istanbulu i v Turecku bohatý na události, které se šaríi přímo nebo nepřímo dotýkají.

Turecko je právně zcela odděleno od šaríe, nemá tedy na turecké soudnictví a právo žádný vliv. To je pouze v Turecku, postsovětských zemí s většinou islámu a jihozápadu Sahary. Naopak plně praktikují šaríu pouze Írán a Saúdská Arábie, a to včetně náboženské policie.


Kandidátka na starostku

Poprvé v dějinách Turecké republiky kandiduje na post starosty první zahalená žena. Tou první je Zeliha Polat, a to za stranu HÜDA PAR a pro okres Šehzadeler v provincii Manisy. A nejde o nic malého, jedná se totiž o druhý největší a čtvrtý nejlidnatější okres provincie Manisa. Samotná Manisa totiž byla 12. listopadu 2012 rozdělena a Šehzadeler je jedním ze 17 okresů provincie Manisa s více než 167 tisíci obyvateli. Tento okres totiž obsahuje východní část města Manisa.


zdroj: twitter.com/BizimleOlur/


HÜDA PAR (plným názvem Hür Dava Partisi = Strana svobodné věci) je kurdská sunnitská islamistická politická strana s kontroverzní minulostí. V roce 2002 založili aktivisté Hizballáhu skupiny Menzil sdružení nazvané „Solidarita s utlačovanými.“ V dubnu 2010 ji turecký soud rozspustil s odůvodněním, že „provádí aktivity jménem teroristické organizace Hizballáh“. Rozhodnutí bylo potvrzeno kasačním soudem dne 11. května 2012. Následně 17. prosince 2012 oznámilo Hnutí utlačovaných svou vůli založit politickou stranu, která je zkráceně označovaná HÜDA PAR.

Strana nemívala ve volbách prakticky žádný úspěch. Začala podporovat v prezidentských volbách Recepa Tayyipa Erdoğana. S jeho stranou v posledních volbách na jaře 2023 vytvořilo koalici (resp. stala se součástí již existující koalice), takže se výsledky dostavily. Strana HÜDA PAR získala v 600členném parlamentu 4 křesla (ovšem pod hlavičkou AKP), a to v provinciích Batman, Gaziantep, Istanbul a Mersin.


Právnička u soudu za výrok proti šaríe

Někteří občané Turecka mají tu odvahu či drzost, že obhajují republiku (kterou Turecko je), že obhajují právo (které v Turecku je), takže jsou proti tomu, co je proti právu a republice.

Právnička Feyza Altun v noci minulý víkend (přesně v neděli 18. února 2024 v 00:53) postovala na Twitteru:

"Şeriate sokayım" (v překladu ve smyslu "do prdele s šaríou")


Feyza Altun v policejním doprovodu


To postačilo, aby byla bleskurychle zatčena. Na jejím účtu na Twitteru se následně objevila zpráva:

"Právnička Feyza Altun byla zadržena na základě obvinění z podněcování k nenávisti a nepřátelství kvůli svým výrokům proti šaríi a po uplynutí lhůty zadržení bude ráno předána soudu v Beykozu (městský obvod Istanbulu na jeho asijské části, pozn. red.).

Právnička Feyza Altun bude předvedena do budovy soudu jako přítomná a bude rozhodnuto, zda bude po sepsání výpovědi propuštěna a zda bude předána trestnímu smírčímu soudci."

Na sociálních médiích se poté rozhořela nábožensky motivovaná nenávist vůči ní, včetně nařčení, že po vstoupení policie do jejího bytu začala pít rakiji (což ona sama následně dementovala, protože pila před vstupem policie a nikoli poté). Zde je nutné upozornit, že alkohol je v očích silně věřící muslimské veřejnosti brán pomalu za ještě větší hřích, než jedení vepřového (o kterém je v koránu výslovná zmínka, na rozdíl od alkoholu).

Následně hovořila s deníkem Cumhuriyet, kde kromě jiného prohlásila:

  • šaría je pro mě tálibánský rozum, který kamenuje ženy
  • tato země je sekulární. Šaría není náboženský fenomén, ale politický režim
  • jsem proti šaríi a za svými slovy si stojím


Následně v pondělí 19. února zveřejnila prohlášení:

Nikdy jsem o žádné víře nenapsala ani tu nejmenší urážku a ani bych to neudělala. Do náboženského přesvědčení nikoho, bez ohledu na to, jakého je náboženství, do toho, jak ho žije, mi nic není.

To, čemu říkáte šaría, je pro mě rozum Talibanu, který kamenuje ženy na ulicích. V této souvislosti si stojím za svým slovem, že tento režim v této zemi (myšleno v Turecku, pozn. red.) nebude zaveden. V této zemi platí moderní sekulární právní pravidla. Požadování šaríi je ohrožením ústavního pořádku a trestným činem.

Vracím nadávky a výhrůžky, které jste vyslovili.


Prezident obhajuje šaríju

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan 1. února 2024 (tedy před třemi týdny) na Slavnostní promoci předsednictví Náboženské akademie prohlásil:

"Nepřátelství proti šaríi, která představuje celek životních pravidel islámu, je v podstatě nepřátelstvím proti samotnému náboženství."



A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,