Přeskočit na hlavní obsah

Jak vidí bezpečnost v Turecku: Velká Británie

Bezpečnost je otázka, kterou si každý dovolenkář, turista či cestovatel klade před odjezdem do cíle své cesty. Turecko je tak velká země, že tam jsou místa velmi bezpečná i místa velmi nebezpečná. Každá země má svou diplomacii, ale také své tajné služby. Jak soudí situaci Velká Británie?


Obecné rady pro Turecko

Ministerstvo zahraničí neboli FCDO (Foreign, Commonwealth and Development Office = Úřad pro zahraničí, Commonwealth a rozvoj) na svém webu má informace o řadě zemí světa, také o Turecku.  Žádná cesta není zaručeně bezpečná. Přečtěte si všechny rady v tomto průvodci a také podporu pro britské občany v zahraničí, která zahrnuje:

  • rady týkající se přípravy na cestu do zahraničí a snížení rizik
  • informace pro ženy, LGBT+ a zdravotně postižené cestující

To má snad u všech zemí včetně států EU.


Nedoporučená města a regiony

Ministerstvo zahraničí Velké Británie vydalo následující doporučení:

nedoporučuje cestovat do vzdálenosti 10 km od hranic se Sýrií.

FCDO nedoporučuje žádné cesty do Sırnaku (město) kromě nezbytných.

FCDO nedoporučuje žádné cesty do provincie Hakkari kromě nezbytných.


doporučení platné od července 2022 doteď


Jinými slovy Spojené království nedoporučuje jezdit do těchto měst v blízkosti syrské hranice:

  • provincie Hatay:
    • Reyhanlı
  • provincie Kilis:
    • Kilis
    • Yavuzlu
  • provincie Sanlıurfa:
    • Mürsitpınar
    • Akçakale
    • Ceylanpınar
  • provincie Mardin:
    • Nusaybin
  • provincie Sırnak:
    • Cizre


Oranžovou výstrahu má město Sırnak ve stejnojmenné provincii a celá provincie Hakkâri.

USA mají velmi podobná doporučení:

Necestujte do provincie Sirnak, provincie Hakkari a do všech oblastí do vzdálenosti šesti mil (deseti kilometrů) od syrských hranic kvůli terorismu.

Zatímco Spojené království nedoporučuje cestu jen do města Sırnak, Spojené státy to rozšířily na celou provincii.


Předchozí varování

Spojené království tedy v srpnu 2022 snížilo výstrahu pro Turecko, což platí dodnes. Ty předchozí totiž vypadaly následovně:


doporučení platné od července 2019


Předchozí doporučení z července 2019 snížilo riziko pro část hranice se Sýrií, ale přidalo se oranžové varování pro provincii Diyarbakır.



A ještě předtím bylo doporučení z října 2014. To specifikovalo oranžový stupeň pro všechny provincie hraničící se Sýrií a Irákem a červený stupeň šířky 10 kilometrů podél hranice se Sýrií.


detail mapy z října 2014


Z toho lze odhadovat které oblasti mohou být opět označeny za méně bezpečné, pokud se situaci opět zhorší (tedy teoreticky).


Jak to vypadá v okolí Turecka?

Podle předpokladů v červené je celé území Sýrie a Íránu. Zajímavý je Irák. Ten je skoro celý červený, jen severovýchodní část je oranžová (včetně kompletní hranice s Tureckem).



Arménie je zelená kromě pásmu pěti kilometrů od hranice s Ázerbájdžánem, kde je červené pásmo.



Podobně je to ze strany Ázerbájdžánu, jen červené pásmo je v jižní polovině hranic s Arménií rozšířeno na oblast bývalých bojů.



Gruzie je celá v zelené, pouze území samozvaných republik Abcházie a Jižní Osetie jsou v červené.



Řecko ani Bulharsko nepřestavují nebezpečí, jsou celé v zeleném, takže Ministerstvo nevydalo žádnou mapu. Stejně jsou na tom i ostatní země Evropské unie.


Jak je to správně? UK nebo GB, Spojené království nebo Velká Británie?

Snad málokterá země má tolik problémů se jménem. Tu je základní schéma lokalit a názvů skupin.



Velká Británie je tedy základní ostrov obsahující Anglii, Skotsko a Wales. Jestliže k tomu přidáme také Severní Irsko, vznikne Spojené království. To má ale všeříkající plné jméno "United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland" neboli "Spojené království Velké Británie a Severního Irska".

A komu by tento zmatek nestačil, přidáme to, že této zemi říká turečtina Ingiltere (Anglie). Nepoužívají to pouze lidé mezi sebou, ale dokonce i oficiální tisk a mediální agentury (například Anadolu Ajansi v nedávno zveřejněném článku). To je ale stejný případ, jako když se v Česku řekne "jedu do Anglie" a myslí se tím Velká Británie (tedy včetně Walesu a Skotska).

A komu by ani to nestačilo, tak přidáme písmena UK, která používá ruská propaganda coby součást protiukrajinské dezinformační kampaně. Písmena UK ale znamenají United Kingdom (Spojené království), zatímco Ukrajina má zkratku UA (viz mezinárodní norma ISO 3166 Kódy pro vyjádření názvů zemí a jejich dílčích částí, dvoupísmenná zkratka konkrétně podle ISO 3166-1 alpha-2). Ukrajina má zkratku UA od roku 1974. Od stejného roku má Spojené království přidělenou zkratku GB (Great Britain, Velká Británie), což se napravilo až příchodem internetu, takže má doménu .uk (ale pro jistotu doménu .gb také, ovšem ta se přestala používat pro nezájem).

Díly seriálu Jak vidí bezpečnost v Turecku:

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

A tak je to ohledně Turecka se vším.

Patrik Veselík

ZDROJ: www.gov.uk/foreign-travel-advice/turkey

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,