Přeskočit na hlavní obsah

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[AKTUALIZACE 4. 8. 2023] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím?

Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/.



Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko.

Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další.


Co je na Česku špatně?

To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá, protože vedle hromady zdravotních upozornění na COVID-19 je ze zmínka, že se podle USA nachází Česko v první neboli modré bezpečnostní kategorii, nejbezpečnější.


Co je na Slovensku dobře?

To lze zjistit po rozkliknutí Slovenska na dané mapě. Ale překvapení poté trvá, protože vedle hromady zdravotních upozornění na COVID-19 je ze zmínka, že se podle USA nachází Slovensko v první neboli modré bezpečnostní kategorii, nejbezpečnější.


Co je na západní Evropě špatně?

Po rozkliknutí jednotlivých zemí lze zjistit, že všude je zmiňována možnost teroristických útoků, ať kde o Dánsko, Německo, Francii, Itálii a další. Naopak Rakousko patří do "modrého pásu bezpečí", tedy do zemí kolem Ruska, Běloruska a Ukrajiny.


LÍBÍ SE VÁM ČLÁNEK? PODPOŘTE AUTORY TÍM, ŽE BUDETE ČLÁNEK SDÍLET DÁL A ŽE BUDETE NAVŠTĚVOVAT STRÁNKY https://zitistanbul.blogspot.com/ či Twitter https://twitter.com/ZitIstanbul. Nové články již nebudou v takové míře kopírovány do jiných skupin na Facebooku.


Co je na Turecku špatně?

To lze zjistit po rozkliknutí Turecka na dané mapě. Už první informace naznačuje, že změna názvu země z Turkey na Türkiye na tento portál ještě nedorazila. Následný text je přesným překladem originálu:

Při cestách do Turecka dbejte zvýšené opatrnosti kvůli terorismu a svévolnému zadržování.  V některých oblastech je zvýšené riziko.  Přečtěte si celé cestovní doporučení.

Necestujte do: Necestujte do provincie Sirnak, provincie Hakkari a do všech oblastí do vzdálenosti šesti mil (deseti kilometrů) od syrských hranic kvůli terorismu.

Shrnutí pro zemi: Teroristické skupiny nadále plánují možné útoky v Turecku. Teroristé mohou zaútočit bez varování nebo jen s malým předstihem a zaměřit se na turistické lokality, dopravní uzly, trhy/nákupní centra, zařízení místní správy, hotely, kluby, restaurace, modlitebny, parky, významné sportovní a kulturní akce, vzdělávací instituce, letiště a další veřejná místa.

Bezpečnostní složky zadržely desítky tisíc osob, včetně občanů USA, pro údajnou příslušnost k teroristickým organizacím na základě nedostatečných nebo utajovaných důkazů a důvodů, které se zdají být politicky motivované. Na občany USA byly rovněž uvaleny zákazy cestování, které jim brání vycestovat z Turecka. Účast na demonstracích, které nejsou výslovně schváleny tureckou vládou, stejně jako kritika vlády (včetně kritiky na sociálních sítích) může vést k zatčení.

Pokud se rozhodnete vycestovat do Turecka:

  • Před plánováním zahraniční cesty si přečtěte stránku COVID-19 Ministerstva zahraničí a informace o COVID-19 pro jednotlivé země najdete na stránce velvyslanectví.   
  • Buďte ostražití v místech navštěvovaných turisty.
  • Vyhýbejte se demonstracím a davům lidí.
  • Ubytujte se v hotelech s identifikovatelnými bezpečnostními opatřeními.
  • Sledujte místní média a buďte připraveni rychle upravit své plány.
  • Zaregistrujte se do programu Smart Traveler Enrollment Program (STEP), abyste dostávali upozornění a bylo možné vás v případě nouze snáze lokalizovat.
  • Sledujte stránky ministerstva zahraničí na Facebooku a Twitteru.
  • Prohlédněte si bezpečnostní zprávu o Turecku.
  • Navštivte stránku CDC (Centra pro kontrolu a prevenci nemocí), kde najdete nejnovější zdravotní informace týkající se vaší cesty. 
  • Připravte si pohotovostní plán pro případ nouze.  Prostudujte si kontrolní seznam pro cestovatele.


Tento výčet také pochází z 4. října 2022 a není dodnes změněn, takže aktuální zemětřesení a jejich následky nevnímá americká administrativa jako nebezpečí.


Hranice u Sýrie není klidná

Poslední diskutovaný případ se stal v pondělí 21. listopadu 2022, kdy teroristická organizace YPG/PKK zaútočila raketami na turecké městečko Karkamış u břehu řeky Eufrat (na hranicích se Sýrií, provincie Gaziantep), kde kromě jiného zasáhla školu. Velvyslanectví USA reagovalo následovně: "Americká mise se připojuje k lidu Turecka a truchlí nad třemi nevinnými životy, které dnes zahynuly v Karkamış. Tento násilný a neoprávněný útok důrazně odsuzujeme."


Proč jsou rozpory v mapě?

Na tuto otázku asi nikdo napřímo neodpoví. Můžeme si ale zobrazit mapku doporučení podle "vnitřních" informací (tedy po rozklikávání detailnějších informací o jednotlivých zemích).


zdroj: Reddit


Samozřejmě je vhodné tuto mapku vzhledem k neoficiálnímu zdroji s rezervou a raději se podívat na originál.

MIMOCHODEM: Informace se od podzimu 2022 nezměnily, USA informují stále stejně i nyní, 4. srpna 2023.

A tak je to ohledně informací od státu se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de