Přeskočit na hlavní obsah

Kde je v Turecku prasečí chléb?

Turecko je známo sice jako nábožensky vlažnější, ale přece jen muslimská země. Vepřové se zde sice prodává, ale jen na málo místech a za hodně peněz. Napříč Tureckem včetně samotného Istanbulu jsou divoká prasata. Ale proč by jim někdo pekl chléb? Má to vůbec s nimi nějakou souvislost?

Ano, má. Divokým prasatům to slouží k potravě. Pod tureckým jménem "domuz ekmeği" se totiž skrývá brambořík perský (Cyclamen persicum), jehož hlízy chléb připomínají a které jsou skutečně divokými prasaty vyhledávány. Tento brambořík je původní, z něj se vyšlechtily stovky kultivarů pokojových rostlin, které známe i v Česku.

Brambořík perský má ve jménu Persii, dnešní Írán. Na první pohled se zdá, že historicky došlo k záměně dvou druhů. V pohoří Alborz v severním Íránu a jihovýchodním Ázerbájdžánu se vyskytuje Cyclamen elegans (ani nemá české jméno, v Česku je prakticky neznámý), ale v Turecku a okolí se nevyskytuje. Naopak brambořík perský se vyskytuje podél pobřeží Středozemního moře asi od Antalye či Side přes Antakyi, syrské pobřeží a celý Libanon až po severní Izrael (zhruba po Tel Aviv), což je od dnešního Íránu daleko.



Ovšem Persie neměla odjakživa hranice současného Íránu. Perská říše nejednou obsahovala také Malou Asii (tedy i současné Turecko). Může být, že tento brambořík dostal jméno právě v době, kdy (kromě jiného) celá oblast výskytu bylo součástí Perské říše, konkrétně První Perské říše neboli Achaimenovské říše (například kolem roku 500 př. n.l., kam spadá i rok 490 př.n.l., kdy Perská říše chtěla dobýt Řecko, ale v bitvě u Marathónu prohrála, takže jistý Feidippidés běžel až do Atén, aby po uběhnutí 38 kilometrů zemřel se slovy "Zvítězili jsme", což se mnozí snaží dodnes napodobit a dokonce na trase 42,2 km; historici se nicméně domnívají, že příběh je vymyšlený, protože je zmíněn až 5 století po samotné bitvě, což dnešním maratóncům nijak nekazí jejich radost). Jméno tedy historicky může souhlasit. Není vinou tehdejších botaniků, že se za tisíce let ona oblast dostala pod nadvládu zcela jiného národa.

MIMOCHODEM: Největší počet druhů roste v Turecku a v Řecku, jako je brambořík řecký (Cyclamen graecum), dále Cyclamen graecum subsp. anatolicum, Cyclamen cilicium, Cyclamen pseudibericum atd.

Persie ale je ve jméně bramboříka perského opravdu nevinně. Ale jak je možné, že nejde o Persii, když se jmenuje "perský"? Protože došlo k záměně významu stejného slova. Klíčem je barva květu, který někdy připomíná barvu broskví (latinsky Prunus persica), česky broskvoň obecná.

Hráč se vyměnil, otázka ale zůstává stejná. Znamená to tedy, že tedy broskvoň obecná pochází z Persie? Také tady musíme zklamat, ačkoli Persie v příběhu hraje roli. Pochází totiž z Číny, odkud se broskvoně dostaly do tehdejší Persie, kde se jim dobře dařilo. Římané je poznali právě touto cestou a říkali jim perská jablka (mala persica). Jestli základ tohoto poznání je ve vojenských expanzích Alexandra Makedonského, to lze jen hádat.


Slovníček:

brambořík (rod rostlin) = sıklamen / siklamen / tavşan kulağı (králičí uši)

Slovensky se řekne cyklámen, maďarsky ciklámen


A tak je to v biologii se vším.

Patrik Veselík

ODKAZ: biolib.cz

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

USA varují své občany v Turecku

[ AKTUALIZOVÁNO VE 14:01 ] Velvyslanectví USA na Velký pátek 29. března 2024 zveřejnilo varování pro své občany, které ale platí pro všechny cizince, které na území Turecka pobývají: Zprávy pro občany USA: Kontrola imigračních dokladů Velvyslanectví USA si je vědomo zvýšeného vymáhání imigračních zákonů v celé zemi. Podle tureckých zákonů musí mít všechny osoby v Turecku vždy u sebe průkaz totožnosti s fotografií a jsou povinny na požádání policii předložit své doklady. Turecká policie běžně kontroluje doklady totožnosti a imigrační doklady, včetně povolení k pobytu a/nebo vstupních razítek. Osoby, které nemohou okamžitě předložit doklady o své totožnosti, občanství a legální přítomnosti v Turecku, mohou být zadrženy nebo převezeny do deportačního centra.  Kontroly dokladů mohou být prováděny na policejních kontrolních stanovištích nebo úředníky na ulici či v jakékoli formě veřejné dopravy, včetně autobusů, vlaků a trajektů. Turecké orgány mohou být v civilu a nemusí být okamžitě ident

Tragické následky vichřice v Turecku: mrtví, nezvěstní, potopené lodě, záplavy, sníh, školní prázdniny

[ AKTUALIZACE V 13:55 ] Žáci a studenti Turecka měli skvělé rozloučení s týdenními podzimními prázdninami. Od pátku do pondělí bylo území skoro celé republiky a okolní moře bičováno vichřicí a silným deštěm. Rušeny byla jak lodní, tak letecká spojení. I tak se bohužel Turecko nevyhnulo ztrátám na životech. Sníh: Některé silnice musely být uzavřeny Začněme bílou nadílkou, která na některých místech severního Turecka dosáhla až půl metru. Některé silniční tahy byly vyřazeny z provozu i přes veškerou snahu silničářů. Na řadě míst pod velmi těžkým mokrým sněhem padaly stromy, objevily se i sesuvy půdy.  MIMOCHODEM : Někteří pod návalem emocí a informace o sněhu v Istanbulu sdílejí snímky zasněženého historického centra Istanbulu, spousty sněhu na některých známých ulicích. Snímky jsou sice pravé, ale z jiné doby. Sněžení přineslo sice nadílku do Istanbulu, ale zcela mimo historické centrum, dokonce většinou i mimo obydlené části města. Sorry folks, next time! silnice Orhaneli-Bursa na jih