Přeskočit na hlavní obsah

Turecko trápí dva velké požáry, několik mrtvých a desítky zraněných

[aktualizováno ve 23:37] Léto si začíná vybírat svou daň. Prudký vítr má za následek rozšíření dvou lokálních požárů do velkých rozměrů, případně zamoření velké oblasti kouřem.


Čanakkale

Na severozápadě Turecka v provincii Čanakkale (tu známe například z 1. světové války nebo kvůli přítomnosti průlivu Dardanely) vypukl lesní požár v okrese Eceabat. Požár se nakonec včera podařilo dostat pod kontrolu, ale dým velmi ztížil lodní provoz v Dardanelách na trase ze Středozemního moře do Černého a zpět. Provoz musel být dokonce na nějakou dobu zastaven.


zdroj: ntv.com.tr


V posledních hodinách v této provincii opět vypukl požár, tentokrát na jiném místě, v okrese Ezine (ten známe kvůli stejnojmennému bílému sýru).


Diyarbakır / Mardin

Jak se říká, zuby začnou bolet v pátek večer neboli v okamžik, kdy jsou "všichni doma". Současné Turecko zažívá něco podobného, když od neděle do středy byly Svátky oběti s tím, že víkend před a zbytek týdne po svátcích je volno. To se týká také řady požárníků. Navíc plno lidí se vrací do místa svého původu a kdekdo neodolá v teplém počasí vyjít ven do přírody s cigaretou, případně s přenosným grilem. Dalším neštěstím je požár na hranicích provincií.

Kombinace všeho výše popsaného nastala mezi provinciemi Diyarbakır [dyjarbakyr] a Mardin [márdyn] na jihovýchodě Turecka. Při požáru strniště v oblasti mezi okresy Çınar v Diyarbakıru a Mazıdağı v Mardinu přišlo o život 5 lidí a 28 osob bylo zraněno.

UPDATE V 23:37: Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca oznámil, že počet obětí stoupl na 12, počet zraněných na 78.


zdroj: aa.com.tr


Podle vyjádření ministra vnitra Ali Yerlikayi při požáru bohužel přišli o život 3 občané v Diyarbakıru a 2 občané v Mardinu. V prohlášení na svém účtu na sociálních sítích Yerlikaya uvedl, že požár, který začal jako požár strniště a porostu ve čtvrti Köksalan v okrese Çınar v Diyarbakıru včera neboli ve čtvrtek 20. června ve 22:15 a zasáhl čtvrti Yazçiçeği, Bağrık a Ağaçsever se silou větru, se přesunul směrem ke čtvrtím Yücebağ, Şenyuva a Yetkinler v okrese Mazıdağı v Mardinu.

Oba zmíněné požáry jsou velmi daleko od turistických oblastí.


Nepsalo se o tom už?

Turecká sezóna požárů teprve začíná, takže mnoho příležitostí ještě nebylo. Přesto se objevil v českých médiích titulek článku, že "Turecko drtí požáry", uvnitř které je pouze "Hasiči v zemi bojovali s častými lesními požáry.". V té době bylo v Turecku minimum požárů (tedy na červen), ani turecká celostátní média požárům nijak zvlášť nevěnovala pozornost. Jediné místo, které se v tureckých médiích objevilo, bylo v provincii Aydın na jihozápadě Turecka, protože tam při hašení spadlo letadlo Canadair CL-215 do vod jezera Bafa.



A protože letos doposud nejzávažnější požár vypukl včera v noci, média by o tom nemohla psát s týdenním předstihem.

Hele, to 'Turecko drtí požáry', to je jak myšleno? Jako že Turecko je drceno požáry, nebo požáry jsou drceny Tureckem?
Je to nešťastné spojení, kde navíc není jasný smysl.
Ohledně drcení jsem si vzpomněl na snad čtyřicet let starý pubertální popěvek 'na přechodu pro chodce drtí Tatra důchodce'.
To znám taky! A víš, že to zhudebnila před snad 16 lety či ještě dřív skupina Fousatej hat?

A tak je to ve světě médií se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

USA varují své občany v Turecku

[ AKTUALIZOVÁNO VE 14:01 ] Velvyslanectví USA na Velký pátek 29. března 2024 zveřejnilo varování pro své občany, které ale platí pro všechny cizince, které na území Turecka pobývají: Zprávy pro občany USA: Kontrola imigračních dokladů Velvyslanectví USA si je vědomo zvýšeného vymáhání imigračních zákonů v celé zemi. Podle tureckých zákonů musí mít všechny osoby v Turecku vždy u sebe průkaz totožnosti s fotografií a jsou povinny na požádání policii předložit své doklady. Turecká policie běžně kontroluje doklady totožnosti a imigrační doklady, včetně povolení k pobytu a/nebo vstupních razítek. Osoby, které nemohou okamžitě předložit doklady o své totožnosti, občanství a legální přítomnosti v Turecku, mohou být zadrženy nebo převezeny do deportačního centra.  Kontroly dokladů mohou být prováděny na policejních kontrolních stanovištích nebo úředníky na ulici či v jakékoli formě veřejné dopravy, včetně autobusů, vlaků a trajektů. Turecké orgány mohou být v civilu a nemusí být okamžitě ident

Tragické následky vichřice v Turecku: mrtví, nezvěstní, potopené lodě, záplavy, sníh, školní prázdniny

[ AKTUALIZACE V 13:55 ] Žáci a studenti Turecka měli skvělé rozloučení s týdenními podzimními prázdninami. Od pátku do pondělí bylo území skoro celé republiky a okolní moře bičováno vichřicí a silným deštěm. Rušeny byla jak lodní, tak letecká spojení. I tak se bohužel Turecko nevyhnulo ztrátám na životech. Sníh: Některé silnice musely být uzavřeny Začněme bílou nadílkou, která na některých místech severního Turecka dosáhla až půl metru. Některé silniční tahy byly vyřazeny z provozu i přes veškerou snahu silničářů. Na řadě míst pod velmi těžkým mokrým sněhem padaly stromy, objevily se i sesuvy půdy.  MIMOCHODEM : Někteří pod návalem emocí a informace o sněhu v Istanbulu sdílejí snímky zasněženého historického centra Istanbulu, spousty sněhu na některých známých ulicích. Snímky jsou sice pravé, ale z jiné doby. Sněžení přineslo sice nadílku do Istanbulu, ale zcela mimo historické centrum, dokonce většinou i mimo obydlené části města. Sorry folks, next time! silnice Orhaneli-Bursa na jih