Když se v Česku řekne 1. září, máme toto datum spojeno s dětmi a školními brašnami neboli se začátkem školního roku. V Turecku toto datum znamená typicky začátek lovné sezóny skoro ve všech okolních mořích (Středozemní moře mívá typicky zpoždění 2 týdny).
Standardním přáním "Vira bismillah" si v posledních dnech přáli jak rybáři, tak starostové a jiní politici z přímořských oblastí s rybářským průmyslem.
![]() |
zdroj: x.com/BursaSoz/ |
Turecký rybářský průmysl je významný jak pro zásobování vlastní země, tak pro export, ale také pro zaměstnanost v přímořských regionech.
Jak se ty potvory jmenují a jak jsou velké?
Povolené minimální velikosti jednotlivých druhů lovných mořských ryb (stejné jako minulou lovnou sezónu), doplněné českým plným názvem (a názvem v latině a angličtině):
- hamsi = sardel obecná (Engraulis encrasicolus; European anchovy), ANE, 9 cm
- istavrit (karagöz istavrit) = kranas obecný (Trachurus trachurus; Atlantic horsemackerel), HOM, 13 cm
- sardalya = sardinka obecná (Sardina pilchardus; European sardine), PIL, 11 cm
- palamut = pelamida obecná (Sarda sarda; Atlantic bonito), BON, 25 cm
- mezgit = treska bezvousá (Merlangius merlangus; Whiting), WHG, 13 cm
- lüfer = lufara dravá (Pomatomus saltatrix; Bluefish), BLU, 18 cm
- kırlangıç = štítník červený (Chelidonichthys lucerna; Tub gurnard), kód nemá, 18 cm
- kalkan = pakambala velká (Scophthalmus maximus; Turbot), kód nemá, 45 cm
- eşkina = smuha tmavá (Sciaena umbra; Brown meagre), kód nemá, 35 cm
- dil balığı = jazyk obecný (Solea solea; Common sole), SOL, 20 cm
- barbunya = parmice nachová (Mullus barbatus; Red mullet), kód nemá, 13 cm
- tekir = parmice pruhovaná (Mullus surmuletus; Striped red mullet) 11 cm
- levrek = mořčák evropský = mořský vlk (Dicentrarchus labrax; European seabass) 25 cm
- çipura = çupra = mořan zlatý = pražma královská (Sparus aurata; Gilt-head bream) 20 cm
Třípísmenná zkratka je kód druhu ryby, definovaný Evropskou unií (jestliže ji ryba nemá, nemusí země hlásit vylovený objem). Anglický název může pomoci se vyznat v některých jídelních lístcích pro turisty.
Očekává se, že v tržnicích opět objeví opět sekce s rybami a že do několika týdnů se ustálí ceny a nabídka (někteří se budou snažit vyprodat mražené či chlazené ryby z minulé sezóny).
A tak je to v Turecku se vším.
Patrik Veselík
Komentáře
Okomentovat