Přeskočit na hlavní obsah

Co prý v Turecku chybí I.

Můj brněnský kamarád se mě po Skypu zeptal:
Dostal jsem nabídku pracovat v Istanbulu na chvíli a ty jsi tam. Jaké to tam je?
Na takhle položenou otázku se nedá normálně odpovědět.
No jasné... Já něco četl. Že prý tam nejsou minerálky, nejsou tam sýry, ani bonbony.
Aha, jasně. Tak to vím odkud tohle čerpáš. Takže tohle ber s velkou rezervou. Minerálky tu samozřejmě jsou a dost. Jako nemusíš mi věřit, ale podívej se na internetu třeba na Akmina, Beypazarı, Özkaynak, Sırma, nebo Uludağ.
Aha. A co sýry, ty tam nejsou?
Zeptám se tě jinak - znáš slaný sýr 'Balkán', taky to bylo jako 'Istanbuli'?
No ba že.
Tak toho tu je hodně, dokonce ne tak daleko od Istanbulu je centrum, jmenuje se to Ezine. A něco jako náš lepší eidam tu najdeš jako kašar (píše se to 'kaşar').
Takže sýry jako v Česku.
Tak to zas ne. Dost tu chybí plísňové sýry; tedy dají se sehnat, ale je to předražený dovoz, nebo snad i místní provenience, ale té je jako šafránu.
A co bonbony?
Jak malej... Ale i ty se tu vyskytují, neboj. Ale samozřejmě české značky tu nehledej. A nabídka se dost mění, přibližuje se tomu, co znáš z Česka.
Takže tam máte i Hašlerky?
Lokální speciality nemůžeš hledat všude. Najdeš Hašlerky třeba v Londýně, Paříži, Tokiu, nebo Riu?
To ne, no. A prý párky a klobásy v Turecku nejsou.
To je jiná. Párky tu jsou, ale kuřecí, nebo hovězí. A když to není hovězí, tak se to často přibarvuje, aby to vypadalo jako hovězí. A někdy se i do ne-hovězích přidává hovězí tuk. A klobásy tu vlastně jsou taky, ale trochu jiné. Opět nejde o vepřové, ale dovedou být i skvělé. Hledej kangal sucuk. Ale asi jako v Česku nemůžeš věřit první značce, na kterou narazíš.
Paštiky?
Nikdy jsem to nehledal. Ale tuhle jsem v práci od kolegů cítil něco takového. Tady se to jmenuje pate; my tomu říkáme játrová paštika, to je turecky ciğer pate [džijér pate].
Tlačenka ale není, že!
Budeš se divit, to tu je. Jasně že tam není vepřové, ale hovězí, navíc plno masa. Říkají tomu kavurma.
Ale vepřové tam není, jak říkáš...
No, skoro není. Dají se sice sehnat vepřové produkty, jako právě uzeniny, snad se dá sehnat i maso, ale je to tak drahé, že tě přejde chuť.
Tak co v Turecku chybí podle tebe?
Nejen podle mě. Není tu k sehnání třeba hrubá mouka.
Ta... k čemu vlastně?
Bramborové knedlíky třeba.
Tak to mám problém.
To já taky. Ale s mákem je tu problém.
Mák? Ale ten jsem viděl v obchodech všude, malé sáčky takové.
No právě, jen to. Ale když chceš mletý, co udeláš? Máš mlýnek na mák?No to nemám, proč bych měl?
Když chceš něco s mákem... Ale mletý mák (haşhaş ezmesi) [hašhaš ezmesi] se tu sice neprodává na každém rohu, ale k sehnání je. Má to ale háček.
Jaký?
Zeptám se tě takhle - jaké znáš máky?
Jak jako jaké znám máky? Mák je snad jenom jeden, ne?
Není. My známe mák modrý. Ale vedle toho je ještě mák bílý, nebo hnědý.
To jsem netušil.
Já taky ne. Ale když jsem konečně sehnal mletý mák, otevřel krabičku a ochutnal, tak jsem nevyšel z překvapení.
Proč?
Protože to bylo takové hnědé, výrazná ostrá chuť našeho máku tam chyběla, bylo to takové mdlé.
Takže mák tu je, mletý taky, ale raději si to dovézt už mleté z Česka?
Asi tak. Nebo si obstarat mlýnek na mák.
Nebo.
Nebo jsem ještě nenarazil na zdroj. Jednoznačně se to nedá koupit; jestli se to dá sehnat, to ještě nevím. Ale zatím o tom nikdo neslyšel. Ale až najdu, dám vědět.

Komentáře

  1. To je jako ocekavat, ze v CR clovek koupi lokalni produkty z jinych zemi. Tak nejak ma kazdy narod to svoje, co jej urcuje - od jazyka, pres zvyklosti, az po jidlo. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de