Přeskočit na hlavní obsah

Silničáři jsou připraveni na zimu. Cože, v Istanbulu?

Tuhle jsem četl, že silničáři jsou na zimní radovánky připraveni.
To nejsou nikdy. Vem si na Dé Jedničce, každoročně průšvih.
D1? Aha, ty myslíš v Česku! Ale já myslím silničáře v Istanbulu!
A na co by se jako měli připravovat? V Turecku je přece pořád teplo, ne?
Tys tady nikdy nebyl, viď.

Silničáři Istanbulu v plné práci (Zdroj: IBB)

Byl jsem jednou v létě v Alanyi, to byl pořádný hic! Brrr! Tak mi nevykládej, že nevím, jak horko v Turecku může být.
Alanya říkáš... Nevadí ti, že to je po silnici 813 kilometrů? I Boeingu 737 nebo Airbusu A320 to trvá hodinu a půl! To je asi jako říkat že víš, jak teplo je v Benátkách, protože víš, jak je v Praze.
Benátky, to je ale v Itálii, tam na jihu! Víš, jak je to daleko?
Ano, po silnici 815 km.
Fakt? Takhle jsem nad tím nepřemýšlel.
Istanbul je na severu, navíc otevřený pro vítr vanoucí ze Sibiře přes Černé moře. Jižní pobřeží Turecka je od toho chráněno horami, na druhou stranu může z Afriky a Blízkého východu horký vítr přes Středozemní moře, někdy až z Rudého moře.
To až tak? Wow... V Turecku je asi fakt důležité vědět kde. A co Istanbul? Ten má jak teplo?
Istanbul má de facto vlastní počasí. Čech si typicky vytvoří spojnici Istanbul > takže Turecko > tam znám třeba město Antalya (protože letní dovolená). Aha, Istanbul, tam jsem nebyl, to je v Turecku, ale v Antalyi jsem byl, takže počasí v Istanbulu bude určitě jako v Antalyi. K tomu se může přidat i logika typu sever je zima, je teplo. A když je Turecko je na jih od Česka, tam prostě musí být teplo. Hotovo.
Realita ale nemůže být vzdálenější. Turecko má pět (!) klimatických pásem, navíc Istanbul má svým způsobem vlastní počasí, a to hned ze dvou důvodů – je to velkoměsto, za další je kolem Bosporu. Tudy neustále fouká vítr, většinou od Černého moře, takže od severovýchodu. Tomuto větru se říká poyraz ['pojraz'] a je obvykle vítán. Je sice chladný, ale čistý, se spoustou kyslíku. Tu a tam se ale vítr otočí a fouká od jihovýchodu, od Egejského moře. Tento vítr je teplý až horký, ale přináší také mnoha lidem bolest hlavy. Tomuto větru se říká lodos.

Zima v únoru 1929 (pohled ze zamrzlého Bosporu na Galatskou věž)

Turecká meteorologická služba dnes vyhlásila pro Istanbul žlutý stupeň nebezpečí. 'Pozornost by měla být věnována negativitám, jako je přerušení dopravy, které bude způsobeno námrazou a mrazem.' Je to od půlnoci z pátka na sobotu a skončí v pondělí v 9:00. 
Takže super víkend. A jak moc zima může být v Istanbulu?
Může, docela dost. 9. února 1929 bylo až -16,1 stupňů. A pět dnů předtím napadlo 80 cm sněhu. Byla taková zima, že i rychle tekoucí Bospor zamrznul.

Odklízení závějí z železniční tratě, Göztepe, 4. února 1929

Jakože moře zamrzlo?
Ano. Od prosince měl být Istanbul pod sněhem, prý 55 dní v kuse. A nebylo to jen v zimě roku 1929, ale třeba i 25. února 1954. Prostě, Istanbul je velmi studené město, když na to přijde.

Patrik Veselík

Komentáře

  1. Teda nevím jak u vás, ale tady začalo hustě sněžit fakt o půlnoci :-) To bude sobota ráno pěkně bílá.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de