Přeskočit na hlavní obsah

Turecko o víkendu lepší, ale to Česko a Slovensko

Již delší dobu se mohlo Česko a hlavně Slovensko dívat na vývoj epidemie COVID-19 v Turecku s despektem. Ale dění posledních dnů ukazuje, že ani Turecko, ale ani Česko nebo Slovensko nemají ještě vyhráno. Jak to, že Česko je z této nejhorší (z určitého úhlu pohledu)?

Turecko má tento víkend podmíněný zákaz vycházení, a to jen v určité hodiny. Ven mohou studenti (a jejich doprovod), kteří dělají přijímací zkoušky. Znamená to velký pohyb lidí, potkávání (zatím) naprosto cizích lidí, setrvání ve stejných prostorách a následné rozjetí do svých bydlišť. To vypadá jako potenciální riziko; jestli jsou obavy oprávněné, to ukážou výsledky příštích dnů až týdnů. První zkouška se totiž konala před týdnem v sobotu, a tak díky dlouhé inkubační době a hlavně riziku druhotné nákazy se toto nebezpečí ještě nemusí projevovat.

Turecko: hodnoty, grafy

Zatímco počet pacientů na jednotkách intenzivní péče stále stoupá, počet intubovaných poprvé klesl (ano, denní hodnota, ale přece jen).


Červené sloupce znamenají mezidenní nárůst, modré sloupce mezidenní pokles. Na grafu je dobře patrný nárůst počtu nově nakažených a vytvoření nového "tureckého standardu" zhruba v rozpětí 1300 až 1500 nových případů denně. Předtím se pár týdnů Turecko pohybovalo v rozpětí velmi zhruba 800 až 1000 (nově je to tedy asi o 50 % víc).


Když se k tureckým číslům přidají česká a slovenská, přepočítají na počet obyvatel - začne být "veselo". Turecko se pohybovalo v době optimistického klidu asi mezi 10 a 15 nově nakažených (na milion obyvatel), nově mezi 15 a 20. Česko mělo průměr řekněme 5 nakažených na milion, ale nově stoupl na asi 5 až 10, nejnověji až dokonce na 25 na milion. To překonává dokonce i současné turecké pesimistické hodnoty.

Slovensko na tom také není zrovna dobře. Po mnoha týdnech nuly či skoro nuly se dostalo dokonce do dvouciferných čísel v počtu nově nakažených. Při přepočtu na počet obyvatel to sice není moc (stále pod 5 na milion), ale je to znatelný nárůst.

A jak to vypadá, když se to sečte?


...a porovnání Česka, Slovenska a Turecka


Zde je přepočtená statistika nejsmutnější - zemřelých.


Slovensko se může chlubit 43 dny bez jediného zemřelého na COVID-19 (z úhlu pohledu oficiálních statistik). Česko si zkazilo klesající tendenci hned pěti zemřelými za 24 hodin, takže se pro onen den (24. června) stalo při přepočtu na počet obyvatel horší, než Turecko.

Turečtí aktivně nakažení

Tu jsou hodnoty v grafech. Konečně začal počet aktivně nakažených zase klesat. Snad bude tento chvilkový trend trvalý.




Turecko versus svět

Server OurWorldinData zpracoval informace z CDC do grafu. Poslední asi dva měsíce lze vypozorovat několik informací:

  • týdenní cyklus
  • stoupající počty
  • porušení týdenního cyklu v posledním týdnu
Zatímco týdenní cyklus je normální (lidé chodí o víkendu k lékaři jen v krajních případech), stoupající počet denně nahlášených nových případů a navíc rapidní nárůst případů také o víkendu nesvědčí nic dobrého. Dubnové uklidnění situace na asi 80 tisíc nových pacientů za den se začal zvyšovat, dokonce překonal 180 tisíc během 24 hodin. Novými ohnisky je americký kontinent, ale také část Afriky, nebo Asie.



Jak dnes vypadá Top20 nakažených? V hranaté závorce je pořadí z před čtyřmi dny (tedy 24. versus 28. června 2020):
  1. [1] USA
  2. [2] Brazílie
  3. [3] Rusko
  4. [4] Indie
  5. [5] Spojené království Velké Británie a Severního Irska
  6. [6] Peru
  7. [7] Chile
  8. [8] Španělsko
  9. [9] Itálie
  10. [10] Írán
  11. [12] Mexiko
  12. [14] Pákistán
  13. [11] Francie
  14. [15] Turecko
  15. [13] Německo
  16. [16] Saúdská Arábie
  17. [17] Bangladéš
  18. [18] Jihoafrická republika
  19. [19] Kanada
  20. [20] Katar
Poprvé za dlouhou dobu zaznamenalo Turecko pohyb vzhůru, když se dostalo před Německo. Tohle je docela nešťastné, protože je to právě to Německo, na kterém je Turecko dost závislé. A může být, že se Turecko ještě dostane před Francii; na to si ale budeme muset nějaký ten den počkat. Kupředu se ale velkou silou dere Mexiko a Pákistán (tedy co se týče pořadí států). První pětice a některé další státy se ženou kupředu obrovskou rychlostí (tedy velké množství nakažených i zemřelých), ale na pořadí to nemusí být vidět.

Země s největším počtem nově nakažených za posledních 24 hodin


Spojené státy: 43 581
Brazílie: 35 887
Indie: 20 131
Jihoafrická republika: 7 210
Rusko: 6 852
Mexiko: 5 441
Chile: 4 406
Kolumbie: 4 149
Saúdská Arábie: 3 927
Peru: 3 625

.
.
Turecko: 1 372

Samozřejmě jsou počty absolutní a nejsou přepočítány na počet obyvatel, takže je to jen nepřímý ukazatel. Ale přesto jsou to počty alarmující. Pro Turecko je asi největší nebezpečí ze strany Saúdské Arábie vzhledem k neustálé motivaci některých sunnitských muslimů jet tam na pouť. Další nebezpečí je ze strany Ruska, tedy pokud budou přijíždět na dovolenou do Turecka.

Země s největším počtem aktivně nemocných


USA: 1 387 125
Brazílie: 542 933
Rusko: 226 277
Indie: 203 868
Pákistán: 106 213
Peru: 102 830
Bangladéš: 80 322
Mexiko: 62 624
Jihoafrická republika: 62 293
Francie: 57 509

.
.
Turecko: 21 618

Na tomto seznamu Top10 je dobré upozornit na Rusko (je vhodné otevřít jejich dovolenkářům dveře do Turecka?), nebo Francii (země, kam je z Česka bezproblémový přístup, protože na "semaforu" je zeleně).

Země s největším počtem zemřelých za posledních 24 hodin


Brazílie: 994
Mexiko: 719
USA: 512
Indie: 414
Chile: 279
Peru: 196
Rusko: 188
Kolumbie: 128
Írán: 125
Irák: 101

.
.
Turecko: 17

Těch bezmála tisíc zemřelých v Brazílii, a to jen za posledních 24 hodin, to je opravdu dost. Zde se připojím k těm, kteří oficiální čísla zpochybňují. Je nutné totiž připustit nejen to, že u některých zemřelých mohla být nákaza COVID-19 tou poslední kapkou. Mohou být i případy, kdy nakažený COVID-19 zemře, ale do statistiky se nedostane (ať z jakýchkoli příčin). Turecku je nejblíž Irák a Írán, což může být potenciálně nebezpečné.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de