Přeskočit na hlavní obsah

COVID-19: Jak je na tom Turecko? Snad se ani neptejte

Turecko zveřejnilo COVID-19 detailní týdenní údaje za jednotlivé provincie. Z nich vyplývá, že situace je ještě horší, než vyplývá z oficiálně dostupné barevné mapy z počátku tohoto týdne. Protože je poslední březnový den, lze sumarizovat situaci za uplynulý měsíc. Istanbul se probojoval na post druhé nejhorší provincie (těch je přitom 81).

Načasování

Nová COVIDová čísla pro Turecko zřejmě nemohou být jen tak vypuštěna, jako kdyby o nic nešlo. Proto zřejmě nejdřív probíhá na tureckém Ministerstvu zdravotnictví porada, aby se vše správně načasovalo. Proto se v posledních dnech denní hlášení neobjevuje pozdě odpoledne, ale spíš večer, až co skončí hlavní zprávy.

Týdenní hlášení je horší. Za měsíc trvání barevné mapy se někteří upnuli na konkrétní čísla za jednotlivé provincie. Tentokrát byla čísla natolik špatná, že se nezveřejnila hned v sobotu. Aby se veřejnost "uklidnila" (aby se vlk tak nažral, až se ucho utrhne), byla v pondělí zveřejněna nová verze barevné mapy. Konkrétní čísla se objevila až v úterý večer. To je pro média příliš pozdě, tak jim nikdo nemá věnovat takovou pozornost.


Týdenní statistiky v mapách

Státem definované červené měřítko pro maximum (100 a více) už nějakou dobu nestačí, a tak nezbývá než si vypomoci fialovou (200 až 400) a černou (400 a více). Naopak modrá pro 20 a méně téměř zmizela (zůstala jediná provincie z 81).



Rozdíly nejsou na téměř jednolitě červené oficiální mapě téměř znát.



Týdenní statistiky v číslech

Díky délce února a března vyšly měřené týdny právě na 20. až 26. den měsíce. Zde jsou údaje za každou provincii.





Rekordmanem je provincie Kastamonu, která má za pouhý měsíc přibližně desetinásobek nově nakažených (viz sloupce rozdíl / měsíc, násobek). Za pouhý týden se v celé řadě provincií počty nově nakažených zdvojnásobily (viz sloupec rozdíl / týden). Do černé kategorie nyní patří provincie Samsun, Istanbul a Yalova (někdejší součást Istanbulu, dodnes oblíbená istanbulskými výletníky).

Zde jsou stejná data, jen v grafu. Jsou vybrány jen ty provincie, které překročily 200 případů na 100 tisíc. Istanbul je vyznačen tučně (před měsícem necelých 100, nyní přes 400).



Zde jsou provincie překračující 100 infikovaných na 100 tisíc obyvatel provincie za sedm dní. Istanbul je zvýrazněn (v prvním sloupci se vůbec nevyskytuje).




Když se porovnají týdny mezi sebou, lze vysledovat trend pro každou provincii. Na konci každého řádku je také minigraf. Již z čísel je patrné, že se v poslední době spíše zvyšují.





Po celý únor převládala žlutá (33 až 23 provincií), postupně začaly přecházet přes oranžovou (stabilně 22 provincií) do červené (7 až 19 provincií). Druhý březnový týden ale byla nejčastější oranžová (33 provincií), aby i tato kategorie začala viditelně ztrácet. Nejčastější je nyní červená (30) s tím, že zřejmě příští týden již převezme nadvládu nad Tureckem fialová (již nyní 25 provincií). Černá kategorie vznikla poprvé pro týden od 6. do 12. března, nyní již má tři provincie. Je zcela jasné, že kategorie 100+ již zcela nepostačuje, ale Turecko zatím svého "psa" nijak neupravilo.



Denní statistiky za březen

Počty nově COVID-19 pozitivních roste týden co týden, nárůst se bohužel zrychluje. Počty uzdravených se sice zvýšily, ale rozhodně ne tak, jako pozitivních.


Denní nárůst zemřelých COVID-19 pozitivních za březen velmi výrazně narostl, ale v posledním týdnu jsou oficiálně udávané hodnoty velmi vyrovnané.


Zde jsou informace v tabulce. Smutnou zajímavostí je, že týden co týden je nejvíc pozitivních případů v sobotu. Přes týden si ti pozitivní nemohou dovolit prostě odejít z práce a navštívit lékaře. Stihnou tak doma i v práci nakazit více lidí, než kdyby se na lékaře obrátili hned. Strach ze ztráty zaměstnání v době vysoké nezaměstnanosti je ale silnější.


Provádí se sice zhruba dvojnásobek testů v porovnání se začátkem března, přesto procento nakažených stoupá. Prvního března šlo o 7,58 %, posledního března o 16,38 % nakažených.

Deník Duvar English uvedl, že řada čelních představitelů vládní strany AKP (ale také starostů nebo poslanců této strany) byla po návštěvě kongresu své strany v Ankaře pozitivní. Nejde o pocity z kongresu vlastní strany, ale o COVID-19 pozitivitu. Turecká lékařská asociace TTB uvedla, že se počet případů zvýšil všude tam, kde AKP pořádala kongres (obvykle tisíce účastníků, někdy i ve vnitřních prostorách).

A tak je to v Istanbulu se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,