Přeskočit na hlavní obsah

COVIDová raketa v Turecku začíná zpomalovat

Nový týdenní report o nově COVID-19 pozitivních za každou provincii opět posouvá maximální čísla. Dramatický nárůst počtu nově pozitivních, jaký jsme viděli od počátku března, začíná ztrácet na síle. Čísla stále ještě stoupají, ale již ne s takovou razancí. Jestli jde o pouhý výkyv nebo o trend, to prokáží příští týdny.

Zevnitř Turecka přicházejí také doprovodné zprávy, jako:

  • Turecko začalo očkovat ve věkové kategorii 55+ (to je pozitivní zpráva pro ty, kteří pozitivní právě nejsou, tedy COVID-19 pozitivní)
  • Turecko s 83 miliony obyvatel již naočkovalo 12,4 milionu občanů první dávkou, z nichž 7,8 milionu již má také druhou dávku
  • pokud v manželství jeden spadá do očkovací kategorie, automaticky tam spadá také i ten druhý
  • smrtnost opět vzrostla
  • jedna obec v provincii Čanakkale zakázala vstup cizincům (tedy všem, kteří nejsou z té obce)
  • na sociálních médiích se množí dotazy na volné lůžko v nemocnicích, protože u nich je plno
  • stále větší množství lidí odmítá navštívit nemocnici
  • množí se výzvy aby lidé "nebourali" (neměli dopravní nehody), aby tím nezatěžovali již tak přetížené nemocnice
  • množí se případy, kdy příliš rychle jedoucí auto nebo motocykl srazí turistu (oba si myslí, že jsou jen oni, protože ostatní mají zákaz vycházení)
  • jsou odhalovány nové a nové na černo otevřené restaurace, čajovny atd.
  • nové opatření "proti turistům" je jen proti těm, kteří se za turisty vydávají, ale jsou buď občany Turecka, nebo mají v Turecku trvalý pobyt
  • také se diskutuje, zda zmírňování nárůstu je způsobeno právě probíhajícím ramadánem, nebo drastickými opatřeními (jako zákaz vycházení od 19. hodiny, víkendové zákazy vycházení, zákaz opuštění provincie bez závažného důvodu, zavření škol s výjimkami typu poslední ročníky a školky apod.)

Podle aktuálních informací z tureckého Ministerstva zdravotnictví to vypadá černě. Inu, černá kategorie je od tohoto týdne převládajíící. Za poslední dva týdny jsou nejhorší provincie na hranicích s Bulharskem. Je otázka jestli to zareaguje, nebo zůstane u stávajících opatření.



Statistika provincií to jen potvrzuje. Zatímco minulý týden dominovala fialová kategorie (36 provincií), nyní to je černá s 34 provinciemi z 81. Opět výrazně poklesl počet červené (opět na polovinu oproti předchozím týdnu). Provincie se stále více koncentrují v oblasti 200 až 800 nově pozitivních za týden, menší počty rapidně vymizely. To znamená, že počty začaly rapidně stoupat i tam, kde byl doposud relativní klid.



Zde je jmenovitý seznam jednotlivých provincií a jejich týdenní statistika za dva měsíce (od 20. února do 16. dubna).



Seznam provincií s více než 200 případy na 100 tisíc obyvatel dané provincie již začíná připomínat graf.


provincie s týdenním počtem přes 200 nakažených na 100 tisíc obyvatel

Mezitýdenní rozdíl již není tak prudký jako před měsícem, nebo tak masivní jako před třemi týdny.Velké množství provincií skočilo z nárůstu 25 až 100 % do nárůstu o 0 až 25 %. Oproti předchozímu týdnu se ztrojnásobil počet provincií, kde počet pozitivně nakažených začal klesat. Přesto není zatím důvod k radosti, protože klesají hodnoty v pouhých 6 provincich z celkových 81. Cílem je mít všechny provincie v zelené, tedy v klesající tendenci. Ještě jsme se ale nedopracovali k zastavení růstu, pokles následuje až potom.




Při porovnání denních výsledků za celé Turecko jsou zajímavé týdenní hodnoty. Ještě v prvním dubnovém týdnu bylo největší množství nově COVID-19 pozitivních v sobotu. Od té doby již dva týdny je to pátek. Také stále stoupá procento pozitivních, kdy minulý týden dokonce překročilo 20 %. Zatímco testování si řídí občané sami (protože se oni rozhodnou jít k lékaři), uznání opět zdravým je rozhodnutí lékaře. Největší počty jsou obvykle v pátek (logicky). Úmrtí není ani v rukou umírajícího, ani ošetřujícího lékaře. Zcela jiná otázka je zda lze těmto číslům věřit, nebo je to dílo "Viktora čističe" (tedy úředníka, pověřeného data poněkud upravit, ať je motivace jakákoli). Obrovskému počtu uzdravených totiž chybí ještě větší vlna pozitivně nakažených z doby několik týdnů předtím. Proč musí být větší? Protože ne všichni se uzdraví najedou (někteří mohou mít obtížnější průběh, někteří i zemřou).



COVIDové "přískokem vpřed" v grafickém znázornění



Zde je podobná statistika současné COVIDové vlny pro ty, kteří již další vlnu nezažijí.



Jak již bylo řečeno, je to všechno napıcaz.

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,