Přeskočit na hlavní obsah

Česko spustilo portál Dovolená 2021 s informacemi na cesty

Ministerstvo vnitra České republiky dnes spustilo provoz speciálního serveru, který shromažďuje informace o 14 zemích. Jde o Bulharsko, Egypt, Chorvatsko, Itálii, Německo, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Tunisko a Turecko. V tuto chvíli jsou všechny dostupné informace aktuální k dnešnímu dni.

Zde je příklad jedné země, Turecka:


Turecko

naposledy aktualizováno v čtvrtek 17. června 2021 (14:00)


Vstup na území

Očkované osoby

Ukončené očkování (dvě dávky, pokud se nejedná o případ jedno dávkové vakcíny) a to nejméně 14 dnů před vstupem na území.


Testované osoby

Je vyžadován PCR test, ale lze ho nahradit jiným způsobem, jako je například doklad o dokončeném očkování či prodělané nemoci (zotavení) COVID-19.


Osoby s prodělaným covidem

Za určitých podmínek, kdy zotavení proběhlo v rámci 6 měsíců ve vztahu k Vašemu pobytu na území Turecka.


Děti

Děti do 6ti let věku bez omezení.


Příjezdový formulář

Elektronický formulář je třeba vyplnit před cestou do Turecka do 72 hodin.


Podmínky na místě

Dne 1. 6. 2021 bylo oznámeno postupné uvolnění opatření: vyhlášku MV TUR lze konzultovat na www.icisleri.gov.tr  (pozn.: pro cizince/turisty podtrhujeme bod 1.4)


Situace o stavu COVID-19 v každé z 81 tureckých provincií. (bohužel aktualizace velmi vázne, pozn. Žít Istanbul)


Dále rovněž mj. platí:

  • kouření na veřejných prostranstvích je zakázáno,
  • obecná povinnost nošení roušky/zakrytí úst na veřejnosti.


Postup při nákaze covidem

Od pozitivního testu je osoba v izolaci po dobu 5 dnů a následně je proveden další test. V případě pozitivního testu pokračuje samoizolace po dobu dalších 5 dnů.


Tranzit

Letecký tranzit je bez testu, nicméně je třeba si předem zjistit podmínky cílové země a také dopravce. Podmínky dopravců se mohou lišit.


Užitečné kontakty

Tel.: +90 312 405 69 65, KO - 405 69 54

Email: consulate_ankara@mzv.cz


Podrobné informace:

Na webu Ministerstva zahraničních věcí najdete další informace o pravidlech cestování z Turecka a do něj.


Návrat do ČR

Z Turecka jako ze země s velmi vysokým rizikem nákazy.


Očkované osoby

Nemají výjimku, postup totožný jako ostatní osoby níže uvedené.


Osoby s prodělaným covidem

Tj. s dokladem o prodělání onemocnění covid-19 a od prvního pozitivního výsledku RT-PCR testu na přítomnost SARS-CoV-2 uplynulo alespoň 14 dní, ne však více než 180 dní, pro ty neplatí epidemiologická opatření.


Děti

Do dosažení 5 let výjimka z návratových opatření.


Ostatní osoby

Před návratem do ČR vyplní Příjezdový formulář. (https://plf.uzis.cz/)

Cestující veřejnou přepravou musí podstoupit antigenní test (provedený max. 24 h před začátkem cesty), nebo RT-PCR test (provedený nejvýše 72 hodin před zahájením cesty do ČR) a musí disponovat písemným potvrzením akreditované laboratoře o jeho výsledku. Toto potvrzení o výsledku testu bude vyžadováno dopravci jako podmínka pro přijetí cestujícího k přepravě a cestující jej musí na vyžádání předložit hraniční kontrole v ČR. Po příjezdu do ČR jsou všechny osoby vracející se ze zemí s vysokým rizikem nákazy povinny se nejdříve 5. den po příjezdu a nejpozději 14. den na území ČR podrobit RT-PCR testu na přítomnost SARS-CoV-2, a to pokud orgán ochrany veřejného zdraví zcela výjimečně v individuálních případech osob nerozhodl o jiných karanténních opatřeních. Do doby předložení negativních výsledků testu se na ně bude vztahovat povinná karanténa/samoizolace (omezení volného pohybu).

Souhrnné informace k cestování do všech států světa naleznete na stránkách COVID 19 Rozcestník - aktuální informace k cestám do zahraničí | Ministerstvo zahraničních věcí České republiky (mzv.cz)


...potud kopie webu. Tento výčet je platný dnes. Jestliže bude Dovolená 2021 aktualizován v souladu s platnými doporučeními, je vhodné navštívit právě tento web.

Patrik Veselík

Poznámka: Ministerstvo vnitra má oficiální účet na Twitteru, ale na Facebooku ne. Tam je pouze falešný, tomu nevěnujte pozornost.




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,