Přeskočit na hlavní obsah

Kurdská politička zavražděna v Izmiru

Dvacetiletá Deniz Poyraz byla zavražděna ve čtvrtek ráno v tureckém Izmiru v kanceláři provinčnčího (krajského) vedení opoziční strany HDP. Vrahem byl 27-letý Onur Gencer, nadšený člen krajně pravicové MHP (čemu napovídá tetování a fotografie na sociálních médiích). Rád se nechával fotit se zbraněmi, ať v Turecku, nebo v Sýrii. To umocňují vazby na militantní organizaci Šedí vlci (Bozkurtlar / Ülkü Ocakları), provázanou s MHP. To kontrastuje s jeho obětí Deniz Poyraz, která bojovala spíše houslemi a politickými činy. Vrah prohlásil, že ji zabil, protože nenávidí PKK.

PKK neboli Kurdská strana pracujících je marxistická teroristická organizace, která se spíš schovává za kurdskou otázku v Turecku. Má na svědomí 40 tisíc mrtvých, včetně Kurdů, kteří s jejich činností nesouhlasili. Na seznamu teroristických organizací má PKK jak Evropská unie jako celek, tak i Česká republika (viz Seznam teroristů vedený EU).


Deniz Poyraz


HDP znamená Halkların Demokratik Partisi neboli Lidově demokratická strana. Je zaměřena levicově s ohledem na menšiny včetně kurdské, nebo LGBT+. Ostatně stranu lze chápat jako kurdskou, což se prokazuje například při volbách, nebo členskou základnou. To stojí často za útoky na stranu či její členy, včetně zatýkání a vězení (viz bývalý předseda strany Demirtaš). Protože je už svým prokurdským postojem v přímém rozporu s tureckým nacionalismem, stojí v hledáčku tureckých nacionalistů, což typicky představuje krajně pravicová MHP. Ta na konci 70. let bojovala prostřednictvím Šedých vlků s komunistickou stranou (vzájemné útoky a vraždy vedly až ke státnímu převratu roku 1980), nyní má jako svého úhlavního nepřítele právě HDP.

Mimochodem: člen Šedých vlků Mehmet Ali Ağca spáchal roku 1981 atentát na papeže Jana Pavla II.


Onur Gencer


Jaká je souvislost mezi členkou HDP a Kurdskou stranou pracujících, PKK? Že se jedná o Kurdy. 

Současná vládnoucí koalice v Turecku je složena z velké strany AKP prezidenta Erdoğana a miniaturní stranou Devleta Bahčeliho MHP. Ta se výrazně zmenšila, když její dlouhodobý leader neunesl vnitrostranickou konkurenci v podobě paní Meral Akşener, která byla donucena odejít ze strany, takže proto v říjnu 2017 založila novou stranu zvanou İYİ Parti. Odchodem umírněnějších politiků a členů strany MHP se její zbytek ještě více zradikalizoval.

Kurdové se v Turecku necítí příliš bezpečni, a to jak ze strany nacionalistů, tak ze strany PKK. Proto je velmi časté, že si nechávají přeoperovat nos, aby nevypadal jako kurdský. Spíš dámy rády mění barvu vlasů, aby nepřipomínali Kurdy a nebyly tak vystaveny tlaku či násilí.


Istanbulská úmluva

Tento dokument s vraždou nepřímo souvisí. Náboženské a nacionalistické strany napříč Evropou včetně Turecka Istanbulskou úmluvu svorně odmítají (až na čestné výjimky). V Turecku ji hlasitě odmítají obě vládní strany, tedy jak AKP, tak MHP. Právě strana HDP, na jejíž provinční pobočku byl spáchán vražedný útok, měla na transparentu rozvinutém na fasádě "Za první tři měsíce roku 2021 bylo zabito 88 žen. Istanbulská úmluva žije dál."

Paradoxně vražda Deniz Poyraz jen potvrdila, že Istanbulská úmluva je potřebná. Turecko bylo první zemí, které nejdříve Istanbulskou úmluvu plně přijala, aby ji letos plně odmítla (psali jsme). Životy menšin (národnostních, politických, sexuálních apod.) a žen nejsou v Turecku dostatečně chráněné. Však na to upozornila výstava Vahita Tuny (viz článek 440 žen zabitých, 440 párů bot osiřelo).


(ne)Reakce tureckých politiků

Čin silně odsoudil jak starosta Izmiru  Tunç Soyer, tak starosta Istanbulu Ekrem İmamoğlu. Je nutno podotknout, že jsou oba členy opoziční strany CHP (to nemá vazbu na vraždu jako takovou).

Turecký prezident po útoku pouze prohlásil, že "Turecko bude i nadále přispívat k míru a prosperitě v regionu." Stalo se tak na konferenci Proces spolupráce v jihovýchodní Evropě (SEECP). S vraždou to nemá přímou souvislost, ovšem kontrastuje s mnohými skutky včetně této vraždy.

Vražda našla odezvu také v zahraničí (tedy mimo samotné Turecko). Čin odsoudila řada evropských politiků a politických stran a uskupení s tím, že požadují spravedlivé posouzení případu. Příkladem je Evropská sjednocená levice – Severská zelená levice (50 členů v europarlamentu; za Česko KSČM), Evropská svobodná aliance (v europarlamentu mají 4 poslance; za Česko je členem Moravské zemské hnutí), člen britského parlamentu Lloyd Russell-Moyle, člen europarlamentu za Dánsko Nikolaj Villumsen apod. Svorně volají po spravedlnosti a přísném boji proti terorismu.




Reakce veřejnosti

Veřejnost reaguje poměrně ostře. V řadě měst se okamžitě svolaly demonstrace, které byly podobně ostře likvidovány policií, někteří účastníci zatčeni. Turecká veřejnost volá po hlavě ministra vnitra Süleymana Soylu.

Ještě včera večer byl hashtag #DenizPoyraz nejčastějším na tureckém Twitteru, kdy každou hodinu přibývaly desítky tisíc zpráv. Dnes již Twitter nezobrazuje vůbec nic, ačkoli se mezi trendy dostal například tag Selda Bagcan s pouhými 1362 tweety. Je otázkou, jestli je to nedokonalá činnost robota v Twitteru, nebo zda nebyl tento hashtag utlumen (řekněme).

Reakce protistrany se také nechala očekávat. Je řada takových, kteří onu vraždu schvalují až oslavují (jsou státy, kde schvalování takovéhoto trestného činu je také trestným činem).

Další protesty jsou na mnoha místech svolány na dnešek, tedy pátek 18. června. Jeden z prvních bude v 9:30 před justičním palácem v Istanbulu na evropské straně (Çağlayan [čálajan]). Dnes bude navíc její pohřeb, a to v 17 hodin v mešitě Hava Şehitleri Kadifekale (Konak/İzmir).


Varování turistům

Některé situace nemohou být ignorovány jen proto, že je osoba turistou. Při policejních zásazích se těžko vysvětluje, že "já jsem jen zvědavý invalida Jirka Karásek" nebo "já jsem turista, já jen procházím". Apeluji proto na všechny, kteří nechtějí nést případné následky zatčení či následkům útoků odpůrců protestů, aby se podobným místům vyhýbali. Letící lahvi se také obtížně vysvětluje, že "já nic, já muzikant."


Reakce médií

Vražda je v tureckých médiích prezentována vlažně, informují o ní především opoziční média. Čelní vládnoucí představitelé včetně prezidenta Erdoğana se k případu nijak nevyjádřili, čin neodsoudili.

Česká média se k této zprávě buď nedostala, nebo ji ignoruje jako nezajímavou. Asi je důležitější délka fronty před obchodem Primark na Václavském náměstí.

A tak je to v české novinařině se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,