Přeskočit na hlavní obsah

Istanbulské chodníky pokrývá mazlavá vrstva chutného ovoce

Od konce května do srpna zažívá Istanbul každoroční "hruškový" efekt, kdy jsou ulice a chodníky pod některými stromy pokryty šedavou a lepkavou vrstvou čehosi, co před dopadem a rozšlápnutím bylo chutným ovocem, moruší.

Chůze pod takovými stromy je poněkud riziková. Kromě znečištěné podrážky a nebezpečí uklouznutí na plodech je také riziko, že plod spadne na chodce přímo. Vzhledem k tomu, že jde o měkké plody velikosti ostružiny, je jediné riziko, že se potřísní oblečení.


plody morušovníku bílého (zdroj: atafidancilik.com)



Co je ten morušovník zač?

Nejznámější jsou dva druhy, morušovník bílý (morus alba) a morušovník černý (morus nigra). Jsou to opadavé stromy, kdy i laik v létě dovede odlišit oba druhy barvou jejich plodů.

Je také pozoruhodný extrémně rychlým uvolňováním pylu, který vystřeluje rychlostí až 610 km/h, tedy více než poloviční rychlostí zvuku. Nejrychlejší živočich na světě, sokol stěhovavý, přitom dosahuje rychlosti až 389 km/h, a to navíc při střemhlavém letu dolů.

Jedna z největších populací morušovníku v Evropě je na Slovensku v okrese Levice, přesněji v městečku Pukanec [pukaněc], kde je asi 740 stromů morušovníku černého. Řada z nich má stáří 300 až 400 let. Je hypotéza, že je sem přivezly turecké oddíly.


Hedvábí

Když se řekne moruše a hovoří se navíc o ovoci, tak si ne každý spojí strom s bourcem morušovým. Housenky tohoto motýla se živí listy právě zmíněných morušovníků, a to ať bílého nebo černého. Když se řekne "živí", tak to nepřesně popisuje jejich obrovskou žravost. Když housenka doroste do příslušné velikosti, začne se kuklit. Ze slinných žláz vylučuje tekutinu, která se na vzduchu mění v hedvábné vlákno. Až vytvoří kokon, tak nastupuje průmyslový proces, kdy se při teplotě 100 stupňů jednak vlastní housenka zabije, jednak usnadní rozmotání kokonu. Jeden kokon má asi 300 až 800 metrů vlákna. 

Tajemství hedvábí a bourec morušový se dostali z Číny tajně do Istanbulu za panování byzantského císaře Justiniána I. (viz slavné pašování vajíček bource morušového v dutých holích). A právě Istanbul se stal výchozím bodem pro šíření hedvábnictví po Evropě. Zprvu se šířilo po evropském středomoří v průběhu 12. století, takže se začalo vyrábět na území dnešního Řecka, Itálie a Španělska.

PRO ZAJÍMAVOST: V Řecku se usadili v městě Souflí (Σουφλί) doslova jen pár metrů od řeky Evros / Meriç, která je zároveň státní hranicí mezi Řeckem a Tureckem (viz článek Kde je hranice mezi Tureckem a Řeckem?). Výroba hedvábí se tam udržela dlouhou dobu, hlavně v 19. století zaznamenala velký rozvoj. Ve městě je muzeum hedvábnictví. Po likvidaci přírodního hedvábnictví umělými vlákny i toto město opustilo tuto výrobu (a to se mu říkalo Město hedvábí), řada lidí město opustila. Do roku 1971 bylo součástí hlavní železniční trasy z Istanbulu do bulharského Svilengradu (kousek od Edirne).

Hedvábí se stalo artiklem po celém světě. Na našem území se o výrobu hedvábí poprvé pokusil na začátku 17. století Karel z Lichtensteinu, a to na svých panstvích v Zábřehu a Valticích. Jeho smrtí roku 1627 ale projekt končí. V Čechách začala výroba hedvábí pod taktovkou Albrechta z Valdštejna, který nechal v Jičíně roku 1627 vysázet stromy morušovníku a pozval italské dělníky. V Itálii se také kokony zpracovávaly. Ovšem zavražděním Albrechta z Valdštejna roku 1634 skončil také druhý pokus o hedvábnictví v českých zemích. Na počátku 18. století za vlády Marie Terezie se v důsledku třicetileté války do Prahy a českých zemí začali stěhovat podnikatelé, kteří se začali hedvábnictví věnovat. V Praze je dodnes budova zvaná Rangherka, pojmenovaná podle Giuseppe Rangheriho z Itálie (Moskevská ulice, Vršovice, Praha 10). Spolu s hedvábnictvím šlo ruku v ruce vysazování morušovníků, které vysazovaly všude, kde to bylo jen trochu možné. Však jen roku 1762 se rozdalo čtvrt milionu semen morušovníku. Ještě roku 1882 bylo v českých zemích 105 tisíc stromů.

Myšlenka na výrobu suroviny pro hedvábné látky byla v Česku tlačena trochu násilně. Podružnou hnací silou bylo oteplení, naopak příchod malé doby ledové nebo ochlazení Evropy vlivem výbuchu sopky na Islandu byly čárou přes rozpočet. Již v 17. století se do českých zemí dovážely silnější nitě z Číny, tenčí nitě z Persie, území dnešního Turecka, nebo z jižní Itálie. Protože se české země zaměřovaly po staletí na řemeslnou výrobu, týkalo se to také hedvábnictví. Uvádí se, že spolu s úmrtím Marie Terezie a Josefa II. (ten zemřel roku 1790) to byl počátek konce produkce vlákna v českých zemích. Namísto morušovníků se spíš začalo dařit manufakturám a továrnám.

Československý oděvní průmysl produkoval významné množství hedvábí. Druhá světová válka, následné politické rozdělení světa a zároveň rozvoj umělých vláken i politická rozhodnutí plánovaného hospodářství učinil hedvábnictví přítrž, a tak bylo roku 1963 zrušeno jako celek.


silnice pod morušovníkem



Co je to ta moruše?

Ze dvou druhů stromů jsou dva různé druhy ovoce. Již název stromu napovídá barvu ovoce. Zatímco ovoce morušovníku bílého je bílozelené až bíložluté, ovoce morušovníku černého je fialové až do černa a připomíná ostružiny.

Bílé i černé moruše jsou podle některých zdrojů v Česku ne zrovna doporučené pro větší konzumaci.

Například v Ázerbájdžánu se v lidovém léčitelství se 1 lžíce sušených a drcených listů moruše bílé vaří ve sklenici vroucí vody a pije proti pálení žáhy. Plody morušovníku bílého jsou velmi dobré proti srdečnímu selhání a chudokrevnosti. Melasa nebo melasový džem vyrobený z moruší se má používat při léčbě srdečního selhání a chronické gastritidy. V lidovém léčitelství se po vysušení a rozmělnění kůry větví moruše vařit 1 - 2 čajové lžičky v 1 sklenici vroucí vody jako lék na bolesti břicha, ale také jako repelent. Čaj z listů bílého morušovníku se připravuje třeba v Koreji.


auto, zaparkované pod morušovníkem


Morušovníky rostou zhusta také v Istanbulu, což potvrzuje kdejaký chodník, kdejaká podrážka či kapota od auta, parkujícího pod stromem. Místní někdy neodolají a strom si očesají. Pod stromem se rozprostře plachta, dobrovolník vyleze na strom a třese.


Istanbul, léta páně 2021, městský sběr moruší, kolorováno


moruše na tržnici v Istanbulu, 26. června 2021



Moruše v kuchyni

Zatímco housenky bource morušového si pochutnávají na listech, lidé si pochutnávají na ovoci. To se v Turecku prodává jak čerstvé, tak sušené (to ale pouze bílé moruše zvané "dut"). Čerstvé ovoce se prodává typicky v červnu a částečně i v červenci (černé moruše = "kara dut"). Vyrábějí se také džemy, povidla, nebo také šťávy, víno, nebo likér (ty se ale prodávají jen ve specializovaných prodejnách, protože to je alkohol).

A tak je to v Istanbulu se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

  1. No panečku, to je ale paseka! Zdá se to být ještě horší, než to naše růžové nadělení na ulicích, když kvetou sakury. Též jich v kuchyni využíváte?

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,