Přeskočit na hlavní obsah

Česko-turecký obchodní webinář právě začíná

Turecké Ministerstvo obchodu pokračuje v pořádání „Elektronické chaty s našimi obchodními poradci“. Dnes 21. prosince 2021 ve 14:00 tureckého času začíná webinář mezi tureckými podnikateli a zástupci Turecka v České republice (v Praze), konkrétně:

Možnost přihlášení je na webu ticaret.gov.tr.




Kdo je Nazmi Akıman?

Podle sborníku Ministerstva zahraničí ČR [PDF česky + anglicky] z roku 2012 se Nazmi Akıman narodil v Ankaře. V roce 1950 ukončil anglické gymnázium pro chlapce v Istanbulu. V roce 1954 absolvoval Právnickou fakultu na University of Istanbul. Po skončení základní vojenské služby v roce 1957 nastoupil na Ministerstvo zahraničních věcí Turecka, které ho uvolnilo k dalšímu studiu na Columbia University v New Yorku, kde v roce 1960 graduoval na fakultě politických věd a dosáhl titulu Master of Arts.

Od této doby zastával N. Akıman významné pozice v turecké diplomacii. Za svého působení na Ministerstvu zahraničních věcí Turecka byl v letech 1960–1964 tajemníkem na Stálé misi Turecka při OSN v New Yorku, v letech 1964–1967 a opětovně v letech 1970–1975 ředitelem kabinetu ministra zahraničních věcí v Ankaře, v letech 1967–1970 působil jako poradce na Stálé delegaci Turecka při NATO v Bruselu. V letech 1975–1980 byl zástupcem velvyslance na Stálé misi Turecka při OSN v New Yorku. V dalším období vykonával vysoké funkce na Ministerstvu zahraničních věcí Turecka, včetně mluvčího (1980–1984). Také působil jako velvyslanec na Kubě (1979–1980), v Řecku (1984–1989) a ve Španělsku (1989–1990).

Po odchodu ze státní služby přešel v roce 1995 do soukromého sektoru. Stal se členem představenstva společnosti Yűce Auto SA, výhradního zástupce Škody Auto v Turecku a jednoho z nejdůležitějších partnerů Škody. V době, kdy stál v čele společnosti Yűce Auto nedávno zesnulý Orhan Yüce, její zakladatel (vyznamenaný v roce 2006 Cenou Gratias agit), Nazmi Akıman se také významně podílel na vybudování reprezentativní prodejny a budovy vedení této společnosti v Istanbulu a vytvoření sítě dealerů automobilů Škoda po celém Turecku. Díky úspěšné propagaci této značky je reálný předpoklad dalšího nárůstu prodeje v nadcházejících letech.

Jako bývalý diplomat je Nazmi Akıman vysoce respektovanou osobností. Aktivně se podílí na prezentaci České republiky v Turecku a rozvoji česko-tureckých vztahů. Mnoho let přispívá k organizaci kontaktních obchodně ekonomických akcí a k úspěšnému průběhu návštěv politických a obchodních představitelů České republiky v Turecku. Od roku 2006 je předsedou Českoturecké podnikatelské rady (zastřešující organizace subjektů zabývajících se zahraničním obchodem v Turecku, včetně regionálních zastoupení). Při výkonu své funkce úzce spolupracuje s Generálním konzulátem České republiky v Istanbulu. Svou činností zásadně přispívá ke stále rostoucí obchodní bilanci mezi Českou republikou a Tureckem.

Patrik Veselík

ZDROJ: twitter.com/ihracatistanbul/

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,