Přeskočit na hlavní obsah

Turecký COVID od Štědrého dne do Silvestra, do neděle, do včera

Týden utekl jako voda, Turecko zveřejnilo data o dalších sedmi dnech za jednotlivé provincie. Prozatím se tak velké změny v COVIDové minulosti země nekonaly. Další změny jsou v denním hlášení, včetně nového rekordu. Pojďme rekordit.


Týden od 25. do 31. prosince 2021

Ačkoli má Turecko okamžité hlášení o případech a veřejnosti oznamuje výsledky za posledních 24 hodin, čísla za provincie jsou zveřejňována poslední dobou zhruba s desetidenním zpožděním. Přesto mají vypovídající hodnotu.

Začněme mapou celého Turecka za 7 dnů od 25. do 31. prosince. Daný týden jsou snad největší rozdíly, jaké s můžeme představit. Zatímco v provincii Van bylo jen 2,18 případu na 100 tisíc, v provincii Eskişehir bylo 825,92 případů (na mapě bíle), což víc než 100x tolik.





Mapa jasně ukazuje, že v onom týdnu to byla otázka především západu a severu země s důrazem na evropskou stranu Turecka včetně Istanbulu.

Ještě týden předtím (18. až 24. prosince) vypadala mapa následovně:



Zde je stále ještě vidět permanentně oranžovou turistickou zónu od Izmiru až po Antalyi. To už nyní neplatí, velmi neplatí. Izmir má největší mezitýdenní skok mezi provinciemi, kdy se z oranžové přeskočil červenou a ocitl se rovnou ve fialové.

Které provincie jsou na tom nejhůř? Zde je Top10:

  • 825,92 Eskişehir
  • 663,69 İstanbul
  • 594,04 Çanakkale
  • 590,21 Kırklareli
  • 428,44 Edirne
  • 387,12 Tekirdağ
  • 356,17 Bilecik
  • 339,42 Kocaeli
  • 328,34 Ordu
  • 323,30 İzmir

Které provincie jsou na tom nejlépe? Zde je Top10:

  • 2,18 Van
  • 2,99 Ağrı
  • 3,56 Hakkari
  • 6,08 Muş
  • 6,69 Şırnak
  • 10,06 Mardin
  • 10,73 Şanlıurfa
  • 11,77 Batman
  • 11,97 Bitlis
  • 12,97 Adıyaman

To jsou tedy statické hodnoty. Ale která provincie se nejvíc zhoršila oproti předchozímu týdnu? Je to o tolik procent:

  • 372 % İzmir
  • 249 % Aydın
  • 220 % Muğla
  • 146 % Bingöl
  • 121 % Bitlis
  • 119 % İstanbul
  • 98 % Erzurum
  • 93 % Eskişehir
  • 84 % Kars
  • 74 % Gümüşhane





A jak to vypadalo jen o týden předtím s mezitýdenními změnami?



Jinými slovy má Izmir z týdne na týden skoro 5x více pozitivních, Aydın má 3,5krát, Istanbul více než dvakrát víc. Tyto provincie kopírují zkušenosti západních zemí s variantou omikron a stojí za většinou případů Turecka.

a


Jen čísla bezejmenná

Pokud se oprostíme od konkrétních provincií a budeme operovat s čísly, tak je vidět posun k horšímu narozdíl od předchozího týdne, kde se naopak zlepšování zrychlilo.



Když se podíváme na jednotlivé kategorie, vypadá to ve většině z nich rozprostřeno rovnoměrně. Tato roztříštěnost se v minulosti nekonala. Pomáhá tomu jak očkování či prodělaný COVID, tak i ochranná opatření.



Při pohledu na změny je jednoznačně vidět zhoršování ve většině provincií, někde i dramaticky rychlé. Náběhová křivka nepřipomíná žádnou z přechozích, což potvrzuje informaci, že omikron je nakažlivější a šíří se typicky komunitně.




Týden od 3. do 9. ledna 2022

Od pondělí do neděle minulý týden je výsledek souhrnu denních hlášení za celé Turecko. A protože také chování lidí má týdenní cyklus, maže rozdíly mezi dny a je jasnější trend. Ovšem od konce prosince je viditelné na všem, že počty případů valem přibývají.



Na grafu jsou modře týdny s poklesem oproti předcházejícímu týdnu, červeně naopak s vzestutpem počtem. A poslední dva zobrazené týdny mají mezitýdenní vzestup o 60 až 80 %. Zajímavostí je, že mezitýdenní vzestup za celé Turecko není vyšší, než vzestup v polovině července, který byl více než 100 %. Je nutno dodat, že byla výrazně ijá startovací pozice, protože po předchozí jarní vlně klesly hodnoty skoro na 5 tisíc, zatímco před současným vzestupem bylo více než 15 tisíc případů denně.


Denní údaje za Turecko do 12. ledna 2022

Turecké ministerstvo zdravotnictví denně uvádí údaje za celé Turecko za předchozích 24 hodin. Za první tři dny již je patrný trend tohoto týdne. Denní nárůsty ale nejsou tak dramatické jako před týdnem, denně je vyšší počet nově pozitivních o jednotky procent. Přesto se Turecko vyšplhalo na více než 77 tisíc denně.

Za posledních 24 hodin Turecko mělo 77.722 nově pozitivních, což je opět rekord Turecka, stejně jako je v posledních dnech zvykem. Za stejnou dobu se provedlo 422.028 testů. Pozitivních je tedy už více než 18 % testů.



Současný prudký růst je na denních číslech za celé Turecko dobře vidět. Lze očekávat, že ještě poroste. Ovšem je otázkou zda se stejně prudce nezastaví, jako se to stalo u letní vlny.



Prudkost současné vlny je na mezidenních rozdílech jsou velmi patrná. Zatímco u předchozích dvou vln byl mezidenní rozdíl více než 20 % jen jednou za vlnu, nyní to bylo pětkrát - nejdřív dva dny po sobě (oranžově), potom dokonce tři dny po sobě (červeně).



Ministr zdravotnictví Turecka pan Fahrettin Koca si libuje v nezvyšující se smrtnosti. Ta od počátku roku 2022 přestala klesat a je otázka co udělá. Protože současná vlna teprve začala a protože je stále vyšší proočkovanost i stále vyšší počet osob, které se úspěšně vyléčilo, je otázka jak rychle a kdy začnou počty úmrtí na COVID-19 stoupat. V tuto chvíli je optimismus ještě předčasný.

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

ZDROJ: covid19.saglik.gov.tr

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de