Přeskočit na hlavní obsah

Kontroverze kolem tureckých podmínek vstupu Finska a Švédska do NATO

[AKTUALIZOVÁNO] Turci jsou mezi obchodníky známi jako nekompromisní partneři, kteří nepropásnou jedinou příležitost jak tvrdě docílit svého. Toho se chopil turecký prezident při vstupních vyjednáváních pro dva nové členy, kdy si uvědomil své právo veto.


Jaká je výchozí pozice Turecka v rámci NATO?

Když se označí jako více než špatná, tak ještě Turecku pochlebujeme. Turecká armáda i zbrojní průmysl se potýkají se embargy, která na tuto zemi uvalila celá řada států od USA až po Švédsko. Přestože Turecko patřilo k několika málo výrobců částí pro letoun F-35 (celým názvem Lockheed Martin F-35 Lightning II), tak bylo z programu vyřazeno jak z pozice výrobce, tak z pozice zákazníka. Takto lze pokračovat do předlouhého seznamu.


zdroj: depauliaonline.com, autor Maya Oclassen


Turecko zastává někdy obtížně čitelnou pozici někde mezi NATO a Ruskem (v závislosti na situaci). Rozbuškou byl nákup obranného raketového systému "z druhé strany". Turecko je sice členským státem NATO, přesto koupilo od Ruska S-400 Triumf namísto systémy ze států NATO. Totéž ovšem předtím udělalo i Řecko (u předchozí verze), kterému to ale prošlo. Turecká veřejnost citlivě reaguje na toto vyjádřeních stejných Spojených států, které se snaží odřezávat Turecko od spolupráce v rámci NATO poté, co se Turecko rozhodlo po vzoru jiných států NATO používat ruský S-300PMU-3 (později přejmenovaný na S-400 Triumf), což je protiletadlový a protiraketový obranný raketový systém. Předchozí verzi S-300 PMU používají státy jako Řecko, Bulharsko, Arménie, Kypr (řecký, jižní) nebo Slovensko (zařazen u slovenské 1. protiletadlové brigády v Nitře).

Přestože Turecko spolupracuje na výrobě letadel F-35 (plným názvem Lockheed Martin F-35 Lightning II) a dokonce se finančně podílelo na vývoji stroje (také Austrálie, Dánsko, Itálie, Kanada, Nizozemsko, Norsko a Velká Británie), není Turecku dovoleno je nakoupit. Dokonce čtyři kusy F-35A pro Turecko již byly přesunuty na základnu v Arizoně pro trénink tureckých pilotů a 30 kusů objednáno (s výhledem na 120), ovšem právě po nákupu S-400 bylo ze seznamu vyřazeno.

POZNÁMKA: Turecko již od roku 2010 začalo s vývojem vlastního letounu s označením TAI TF-X (v Turecku se označuje jako TUSAŞ MMU). Zde se také Turecko nerozhodlo přesně na pozici, a tak má ve spektru potenciální spolupráce široké spektrum od americké General Electric, Pratt & Whitney, evropského Eurojetu či britské BAE Systems až po ruský Rostec. Turecké letadlo má údajně konkurovat kromě jiného také F-35.

Turecko se v případě ruské agrese na Ukrajinu (nesprávně se tomu říká ukrajinský konflikt) přidalo jednoznačně na stranu Ukrajiny (tedy především drony a obranou kanálů Bospor a Dardanely). Nejenže se rychle zavázalo dodat velmi účinné drony Bayraktar TB2 (jak se ukázalo v případě několika vojenských operací), ale navíc si je může Ukrajina začít vyrábět sama a osazovat do nich vlastní motory. Právě motory jsou také pro tureckou stranu problémem, protože jejich kanadský výrobce se je zdráhá Turecku dodávat.

Další problematickou částí je "vzájemná láska" Řecka a Turecka, tedy na politické úrovni. Ta v poslední době eskaluje, když Řecko začalo vyzbrojovat ostrovy těsně u tureckých hranic a turečtí vládní představitelé tvrdí, že na to Řecko nemá nárok.

Teď dáme stranou oficiální, neoficiální i skrývané důvody jak k uvedeným embargům, tak k chování Turecka, která k nim vedla. I to by byl skoro nekonečný seznam, kdy o části z nich není radno v Turecku hovořit (a vede to až k cimrmanovskému "my nesmíme ani naznačovat" ze hry Posel z Liptákova).


Co se nelíbí Švédsku na Turecku?

Také zde bychom mohli nejen hledat, ale také mohutně nacházet. Švédsku se nelíbila především vojenská operace Turecka na území Sýrie. Turecká účast je samozřejmě kontroverzní, ovšem v Sýrii je mnoho věcí a okolností, které jsou kontroverzní stejně i více.

Turci mají se Švédskem formu studené války. Vzpomeňme na "reklamní" kampaň na Atatürkově letišti v Istanbulu v srpnu 2016, kdy se objevil obří nápis “Travel warning! Do you know that Sweden has the highest rape rate worldwide?” Šlo o reakci na prudkou změnu statistických čísel poté, co Švédsko změnilo způsob nahlížení na sexuální delikty. Turecký případ byl sice silně kontroverzní a dostal se na titulní strany novin v mnoha státech, švédská čísla ale vzbudila minimálně údiv celosvětově. Proto Švédsko vydalo vysvětlující komentář (také v angličtině), ovšem pět let před "istanbulským incidentem".

Je nutno dodat, že Turecko je mistrem v odvracení pozornosti, které míří většinou na občany Turecka. A důvodů se najde vždy dost. Často se jedná o tureckou verzi vtipu "...a vy zase mlátíte černochy", který narážel na sovětsko-americké vztahy během studené války.


Co se nelíbí Turecku či Turkům na Evropské unii?

Turci jsou na dvojí metr ze strany Evropské unie již hodně citliví až přecitlivělí. Na rozdíl od většiny občanů Evropské unie vnímají dvě tváře například ve vztahu k Palestině, uprchlíkům ze Sýrie a dalších zemí (ti jsou trestuhodně zamknuti jak v Turecku, tak například v táborech v Řecku bez vidiny změny).

AKTUALIZOVÁNO: Roky Turecko či Turci marně upozorňovali na praktiky ze strany řecké strany (viz nařčení o násilném zacházení s uprchlíky a nelegální vracení zpět do Turecka), až se do věci vložili novináři z britského deníku The Guardian, jejichž článek byl zveřejněn 28. června 2022.

MIMOCHODEM: Někteří Turci nezapomínají Evropské unii ani na podobně kontroverzní opatření o "tvaru banánů", které mířilo vysloveně vůči tureckým pěstitelům (protože státy EU mají na stejně malé a tvarované odrůdy výjimku), ačkoli šlo částečně o "městskou legendu", která byla ve hře například v průběhu Brexitu (vystoupení Velké Británie z EU). Turecko produkuje banány menší. Jedná se o následující pasáž nařízení Komise (ES) č. 2257/94 ze dne 16. září 1994, kterým se stanoví normy jakosti pro banány (viz PDF):

III. USTANOVENÍ O TŘÍDĚNÍ PODLE VELIKOSTI

Banány musí dosahovat délky nejméně 14 cm a stupně plnosti nejméně 27 mm.

M3 Jako výjimka z třetího odstavce se dovoluje uvádět na trh ve Společenství banány vypěstované v oblastech Madeiry, Azor, Algarve, Kréty, Lakonie a Kypru, kratší než 14 cm, avšak musí být zařazeny do II. jakosti.

To dodá kandidátské zemi "hodně sil", jen co je pravda.


Terorismus na území Turecka

Turecké argumenty vůči údajné podpoře teroristických organizací ze strany především Švédska mají reálný základ v teroristických útocích v Turecku. Však jen roku 2016 Tureckem otřásala řada teroristických útoků, kdy "zlatým hřebem" byl pokus o převrat 15. července (a také zde je možno najít spoustu otázek a odpovědí, ale také zakázaných otázek a zakázaných odpovědí).

  • 13.1. Istanbul (ISIL), 13 obětí
  • 17.2. Ankara (TAK), 30 obětí
  • 18.2. Diyarbakır (TAK), 6 obětí
  • 13.3. Ankara (TAK), 37 obětí
  • 19.3. Istanbul (Islámský stát), 4 oběti
  • 31.3. Diyarbakır (PKK), 7 obětí
  • 27.4. Bursa (TAK), 13 zraněných
  • 1.5. Gaziantep (Islámský stát), 2 oběti
  • 10.5. Diyarbakır (PKK), 3 oběti
  • 7.6. Istanbul (TAK), 11 obětí
  • 8.6. Midyat (PKK), 5 obětí
  • 28.6. Istanbul (Islámský stát), 45 obětí
  • 20.8. Gaziantep (Islámský stát), 54 obětí
  • 6.10. Istanbul (PKK), 10 zraněných
  • 9.10. Şemdinli (PKK), 15 obětí
  • 4.11. Diyarbakır (Islámský stát), 11 obětí
  • 10.12. Istanbul (TAK), 46 obětí
  • 17.12. Kayseri (TAK), 14 obětí

Kdo je kdo?

  • TAK = Sokoli za osvobození Kurdistánu
  • ISIL = Islamic State of Iraq and the Levant = Islámský stát
  • PKK = Kurdská strana pracujících


Seznam teroristů vedený EU

Podívejme se na prováděcí nařízení Rady (EU) 2021/138, ze dne 5. února 2021, kterým se provádí čl. 2 odst. 3 nařízení (ES) č. 2580/2001 o zvláštních omezujících opatřeních namířených proti některým osobám a subjektům s cílem bojovat proti terorismu a kterým se zrušuje prováděcí nařízení (EU) 2020/1128, který obsahuje například:

  • „İslami Büyük Doğu Akıncılar Cephesi“ („IBDA-C“; „Fronta islámských bojovníků Velkého východu“)
  • „Devrimci Halk Kurtuluș Partisi-Cephesi“ („Revoluční lidově osvobozenecká armáda/fronta/strana“; „DHKP/C“; také známa jako „Devrimci Sol“ („Revoluční levice“); „Dev Sol“)
  • „Teyrbazen Azadiya Kurdistan“ („TAK“; také známa jako „Kurdistan Freedom Falcons“ („Sokoli za osvobození Kurdistánu“); „Kurdistan Freedom Hawks“ („Jestřábi za osvobození Kurdistánu“))
  • „Kurdistan Workers‘ Party“ („Kurdská strana pracujících“; „PKK“; také známa jako „KADEK“; „KONGRA-GEL“)

Právě posledně uvedený záznam může vzbuzovat kontroverzi. Jestliže je tento záznam oficiální za celou Evropskou unii (jejíž je Švédsko i Finsko členem), pak by se považovalo za samozřejmost tento seznam uznávat, tedy nespolupracovat s nimi, kam patří také nedodávání zbraní. A právě to turecký prezident chce. Má v ruce silný argument, protože byly teroristům zabaveny zbraně vyrobené ve Švédsku.

Tedy, on toho chce samozřejmě víc, mnohem víc.

Že tomuto článku chybějí některé úderné argumenty? Ano, chybějí. Ale ty si mohou dovolit ti, kteří nejsou v Půlnočním království, ale v Zemi krále Miroslava (slovy klasika "Tobě se to mluví, čověče, ty jsi u Süsse", tedy Slávek Šimek a Jiří Grossmann, Pupák v emigraci). Některé městské čtvrti Istanbulu, hlavně určitá část Silivri už teď hlásí notně přeplněný stav a nutnost stavět další a další...

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,