Přeskočit na hlavní obsah

Turecká lira se rekordně propadla

Nějak nápadně často se v posledních letech začínají objevovat titulky o turecké liře, kde se použije slova jako rekord, propad či tak nějak podobně. Jinak tomu není ani nyní. Americký dolar a švýcarský frank "políbily" hranici 18 resp. 19 TL , britská libra překročila 22 TL.

Aktuální kursy z 2. srpna 2022 jsou následující:

  • 1 GBP = 22,02 TL (britská libra)
  • 1 CHF = 18,93 TL (švýcarský frank)
  • 1 EUR = 18,44 TL (euro)
  • 1 USD = 17,96 TL (americký dolar)
  • 1 CAD = 14 TL (kanadský dolar)
  • 1 AUD = 12,60 TL (australský dolar)
  • 1 PLN = 3,88 TL (polský zlotý; doposud nejnižší hodnota je 4,04 z 20.12.2021)
  • 1 BRL = 3,43 TL (brazilský real)
  • 1 DKK = 2,46 TL (dánská koruna)
  • 1 NOK = 1,84 TL (norská koruna)
  • 1 SEK = 1,76 TL (švédská koruna)
...a obráceně z turecké koruny (TL = TRY):
  • 1 TRY = 2,01 THB (thajský baht)
  • 1 TRY = 1,33 CZK = Kč (doposud nejnižší hodnota byla 20. prosince 2021)


Propad není skokový, ale spíš plynule drobným přískokem vpřed. Na téma turecké měny a ekonomiky jsme v poslední době psali:

[2022-06-28] Turecko údajně připravuje novou bankovku a minci, což přináší řadu otázek
[2022-07-01] Smršť nových cen mění Turecko ve Zdražistán
[2022-07-01] Limit plateb bezdotykovými kartami se zvýšil na 750 TL
[2022-07-11] Turecká inflace 2. nejhorší na světě



MIMOCHODEM: Dnes 2. srpna je to přesně 130 let, co se v Rakousko-Uhersku (tedy včetně dnešního Česka a Slovenska) začala namísto dosavadních zlatých (zlatek) používat koruny. Při kursu 1:2 to znamenalo, že za 5 zlatých se dostalo 10 korun, proto se desetikoruně začalo říkat "pětka". Ačkoli se předchozí měna jmenovala "zlatý", byla založena na stříbře. Až koruna se vázala ke zlatu.

Zatímco měny mimo Evropu zaznamenaly dosavadní rekord, evropské měny včetně eura, české koruny či dokonce britské libry rekord z 20. prosince 2021 ještě nedorovnaly. Důvodem je, že ruská agrese vůči Ukrajině sráží hodnotu kontinenálních měn.

MIMOCHODEM: Je zvykem, že několik dnů před koncem měsíce se turecké liře začne dařit dobře a začne posilovat (obvykle 25. až 28. den v měsíci). Tento měsíc se ale tento výkyv nekoná, lira rychle a plynuje oslabuje. Proč by to někdo dělal? Třeba kvůli těm statistikám, které berou kurs k prvnímu dni v měsíci.

Před krátkou dobou se tureckými médii rozmohla zpráva, že podle francouzské Societe General bude na konci kalendářního roku jeden USD za 22 lir. Sice nebylo možno najít původní zprávu ani na webu ani na sociálních médiích banky, ale informace vypadá bohužel příliš reálně.

POZNÁMKA: Bohužel každá z jmenovaných měn má svou rekordní hodnotu. Proto jsem se rozhodl text článku zkrátit skro na polovinu jen tím, že jsem odstranil všechna slova "rekordní".


"Co to plácá, když za rohem ve směnárně je cena jiná?"

Spoustu takových reakcí lze najít pod články o turecké liře. Méně zkušeným tedy napovězme. Kurs se obvykle uvádí na takzvaný střed. Jsou totiž dva úhly pohledu: nákup a prodej. A logicky obě mají zcela protichůdné požadavky (chci nakoupit co nejlevněji, ale prodat co nejdráž). Často to vypadá v praxi tak, že kdo přijede do Turecka, chce liru koupit. Když poté odjíždí, tak zase chce neupotřebenou liru prodat. Byť jediná osoba tedy využije obě strany. Banky tedy uvádějí střed (tedy mezi cenou nákupu a prodeje). Proto ani při prodeji, ani při nákupu se onen uváděný střed nikde neuvidí. Prostě když budeme měnu kupovat, je cena vyšší, než když ji budou kupovat zpět. Ve všech těchto případech hovoříme o valutách, protože jde o reálné peníze "v ruce". Pokud jde o bezhotovostní platby či převody peněz mezi účty, potom se hovoří o devizách.

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,