Přeskočit na hlavní obsah

Fenomen Rafadan Tayfa s obřím marketingem uvádí třetí film s názvem Galaktik Tayfa

Oblíbený dětský kreslený seriál Rafadan Tayfa společnosti ISF Studios s více než sto díly měl premiéru již třetího celovečerního kresleného filmu s názvem Rafadan Tayfa / Galaktik Tayfa. Ta byla v Turecku 6. ledna 2023, ale v řadě dalších zemí již o den dříve.

Vše začalo 1. prosince 2014, kdy byl na státním dětském televizním kanálu TRT Čocuk [terete čodžuk] (turecká obdoba ČT Déčko) odvysílán první díl Rafadan Tayfa: Ekmek Teknesi (viz Youtube) o partě kamarádů, která při kopání s míčem poškodí vozík pro pouliční prodej obloženého chlebu s karbanátky. Děj se odehrává v 90. letech, podle tvůrců na asijské straně Istanbulu.



Seriál patří mezi edukativní, z reálného života, kdy pomocí příkladů učí dětské diváky jak fakta, tak řešení životních situací. Klíčový základ všech dílů je kamarádství členů, nevyjímaje dvě dívky. Základní parta zahrnuje tyto chlapce: Hayri, Kamil, Akın a Mert. K nim je nutno započítat ještě Hayriho sestru Hale [háľe] a její nejlepší kamarádku Sevim. Nedílnou součástí party je pes Yumak.

MIMOCHODEM: Název Rafadan tayfa (parta Rafa) vznikl přeřeknutím věčně hladového člena party (Hayri), který právě z hladu řekl Rafadan tayfa (Parta na ztraceno) namísto Kafadan tayfa (Parta v hlavě). Rafadan se používá v kombinaci s vajíčky (na co jiného by Hayri mohl myslet, než na jídlo...). Rafadan yumurta znamená ztracené vejce (myšleno způsob přípravy, kdy se vaří tři minuty; též se říká pošírované vejce).



MIMOCHODEM: Kanál TRT Čocuk se vysílá jak pozemně, tak přes satelit, a to volně. Vysílá se nejen v Turecku, ale je přebírán také v dalších státech, jako Ázerbájdžán a Severokyperská turecká republika.

Seriál hned od začátku začal bourat rekordy ve sledovanosti a stal se jedním z nejúspěšnějších animovaných seriálů, které se kdy v Turecku vysílaly. Podle průzkumů sledují seriál diváci od 2 do 60 let. Seriál totiž učinil podstatnou věc: nemá děti jako něco či někoho podřadného, ale jako rovnocenného partnera. Dětmi se rozumí jak postavy seriálu, tak i diváky. Tomu odpovídá například kvalita animací.

MIMOCHODEM: Délka standardních dílů je 13 až 14 minut, takže se to dá přirovnat k večerníčkům. Nejdelším seriálem Večerníčku je s počtem 52 dílů Bob a Bobek na cestách (2005). Turecký seriál Rafadan Tayfa má nyní již 127 dílů v desáté sezóně, přičemž každá má 13 dílů (výjimkou je „COVIDová“ 9. sezóna). Neplatí, že co sezóna, to rok. Prvních 7 sezón bylo odvysíláno v letech 2014 až 2017, tedy ve 4 letech (přičemž z prvního roku to byl jen prosinec). První série byla odvysílána za neuvěřitelných 7 dní (co den, to dva díly).

 

Paralelní seriály

Vedle hlavní řady Rafadan Tayfa existují také tři paralelní, které byly specializovány na určitou oblast.

Trafik Tayfa: zaměřeno na dopravní výchovu dětí s vysvětlováním dopravních značek a pravidel silničního provozu. Premiéru měl 3. října 2020, vysíláno bylo každý víkend od 11:05 / 15:55 / 19:20.



Dijital Tayfa: zaměřeno na digitální svět a případná nebezpečí. Tento se jako jediný silně vymyká původní myšlence, že jde o příběhy party z 90. let (tedy před digitalizací společnosti, tedy před masivním příchodem osobních počítačů, internetu a mobilních telefonů do domácností).

Ramazan Tayfa: zaměřeno na 28 dní posvátného měsíce Ramadánu. Na každý den je jeden díl. Vysílá se o každém Ramadánu. Jak z toho vyplývá, tato řada je zaměřena na náboženské chování. Tím se také odlišuje od ostatních řad, které jsou ne-náboženské, a to jak chováním postav, tak oblečením (jediný šátek na hlavě má babička Fatma, který ale není nošený podle náboženských pravidel, ale tak, jak je babičky nosívaly i v Česku).


Filmografie Rafadan Tayfa

Seriál se stal natolik divácky úspěšným, že tvůrci vytvořili na dané téma kreslený celovečerní film.

Film první: Rafadan Tayfa: Dehliz Macerası (Chodbové dobrodružství). Premiéra se konala v pátek 26. října 2018. Film vypráví o stavební firmě, která kontroluje obytné domy, zda jsou dostatečně odolné vůči zemětřesení. Chce ale všechny domy vykoupit a zbourat. Starý důchodce ale tvrdí, že čtvrť nesmí a nemůže být zbourána, protože čtvrť má historickou hodnotu především díky neznámé chodbě, která pod čtvrtí prochází a má být jednou z nejstarších v Istanbulu. Na pomoc mu přijde právě Rafadan Tayfa.

MIMOCHODEM: Kde se Rafadan Tayfa odehrává? Přestože se na internetu vícekrát objevilo, že jde o asijskou stranu Istanbulu, některé záběry vypovídají o tom, že jde spíš o evropskou stranu. Pohled na Palác Topkapi je totiž nikoli přes Bospor, ale přes záliv Halič (Zlatý roh), takže pak by se děj odehrával ve čtvrti Beyoğlu. Příběh filmu Rafadan Tayfa: Dehliz Macerası by tomu odpovídal.

Film viděly téměř 2 miliony diváků, vydělal přes 18 milionů lir. Proto se hned pustili do dalšího filmu.



Film druhý: Rafadan Tayfa: Göbeklitepe je opět zaměřený na ochranu historie a památek, ovšem ze zcela jiného konce. Doslova. Děj se neodehrává v Istanbulu, nýbrž na opačném konci Turecka, v relativně nově objeveném nejstarším městě na světě, pojmenovaném po místě lokality jako Göbeklitepe. Film měl premiéru 27. prosince 2019.

MIMOCHODEM: Město dnes značené jako Göbeklitepe mělo být založeno mezi lety 9500 až 9000 před n. l., asi roku 8000 před n. l. nejenže opuštěno, ale dokonce zároveň i záměrně zasypáno. To pomohlo konzervovat celou lokalitu, stejně jako skrýt před hledači pokladů, kterých se za tisíce let vyrojilo velké množství. Bylo znovu objeveno roku 1963 v provincii Šanlıurfa poblíž hranice se Sýrií, ale vykopávky začaly až roku 1995. Roku 2018 bylo zařazeno na seznam světových dědictví UNESCO a vyprovokovalo vlnu reklamy na onu lokalitu ze strany Turecka. Přestože vykopávky probíhají již více než čtvrt století, roku 2021 bylo odhaleno teprve 5 %. Dokonce jsou pochybnosti o stáří, některé stavby mají být dokonce ještě starší.



Druhý film byl výrazně úspěšnější, než ten první. Vydělal přes 55 milionů lir, do kin přišlo o 3,5 milionu návštěvníků navíc. Stal se z něj nejnavštěvovanějším animovaným filmem turecké historie. Pomohl tomu i fakt, že se o archeologickém nalezišti Göbeklitepe hodně mluvilo, vystavěl se kryt nad ním, v televizi běžely dokumenty. Na kanálech státní TRT běžely reklamy s chytlavou písní, kterou si děti nějakou dobu zpívaly (viz níže).



MIMOCHODEM: Proč se ve filmu hovoří o městě Urfa, přitom to je Šanliurfa? Toto původně velmi významné město Urfa se po dostavění Suezského průplavu roku 1869 stal z obchodního pozemního obchodního uzlu jen provinčním městem, protože není u moře. Podle původní smlouvy ze Sèvres po 1. světové válce město leželo mimo Turecko a bylo proto okupováno nejdřív britskými, potom francouzskými vojsky. To se tamnímu obyvatelstvu nelíbilo, a tak se vzbouřilo a vojska 11. dubna 1920 vyhnalo. Nová mírová smlouva z Lausanne již město Urfa zahrnulo pod správu Turecké republiky. A parlament tento čin roku 1984 ocenil tím, že město označil slovem Şanlı (slavný). Od té doby je nové jméno Şanlıurfa.

Film třetí: Galaktik Tayfa měl mít původně premiéru také rok po předchozím filmu (v prosinci 2020), ale okolnosti včetně následné pandemie COVID-19 posunula premiéru až na počátek ledna 2023. Na rozdíl od druhého snímku zde není žádný vnější tahoun, takže lze očekávat menší úspěch, než byl u filmu druhého.



A o čem tento film je? Akın je jedním z nejbystřejších členů astronomického klubu. Poté, co Akın objevil vesmírnou loď, která se usadila na naší oběžné dráze, je s tímto objevem na pořadu dne. K objevu přispěl i Hayri a to mu umožnilo získat trochu slávy. Mimozemšťan Zobi, skutečný majitel lodi, který viděl Hayriiny fotografie v novinách a upoutal jeho pozornost, se ho rozhodne najít, aby mu pomohl. Mimozemšťan, který se vydá hledat svého osudového přítele, netuší, že jde po skupině lidí, jejichž úmysly nejsou vůbec dobré.


Premiéra

Za první tři dny zhlédlo tento film v Turecku téměř půl milionu diváků (přesně 439 456) v 692 kinech ve všech 81 provinciích Turecka. Ale již 5. ledna měl premiéru v Německu, Rakousku, Belgii, Nizozemsku, Dánsku, Spojeném království, Švýcarsku, Francii a Ázerbájdžánu.

MIMOCHODEM: Dabingový tým se do značné míry shoduje s týmem, který namlouvá další téměř nekonečný fantasy dobrodružný večerníček, İbi, dobrodružství dívky, želváka Tosi, dvou robotů (Hoppa a Pumba), pocházející z dílny rovněž ankarské společnosti Kelebek Animasyon Stüdyosu. Jedná se o herečky Širin Giobbi = Zeynep Širin Četinel Giobbi (Akın), Emine Sergen = Emine Sergen Kazbek (Hale), Seçil Akıncılar = Seçil Buket Akıncı (Sevim) či herec Nusret Çetinel (strýček Basri). Ovšem oba večerníčky pocházejí od různých společností.


Galaktik Tayfa: jízda na Jawě 350 + Sidecar 560 (chybí jen logo Jawa)


MIMOCHODEM: Film Galaktik Tayfa má drobnou vazbu na Československo. Hlavní hrdinové v něm totiž jedou (kromě jiného) na stařičkém motocyklu Jawa 350/354, dovybaveného postranním vozíkem Velorex Sidecar 560. Designéři ale nechtěli udělat stoprocentní kopii originálu, a tak chybí jak logo Jawa, tak vlys na postranním vozíku.


Jawa 350 + Velorex Sidecar 560 (zdroj: jawa-club.com)

 

Doprovodné akce i prodej propagačních předmětů

Jsme z Česka (potažmo Československa) zvyklí na relativní obchodní pasivitu. Ta se hlavně po roce 1989 sice zlepšila, ale stále je co zlepšovat. Rafadan Tayfa je příkladem dobře zvládnutého marketingu.




Prodávají se reklamní předměty všeho druhu (od měkkých bonbonů, pitíček a pudinku přes pastelky, školní sešity, bloky, gumy, penál či školní brašny až po skládačky (někdo říká puzzle), domino, trička, změkčovadla prádla, dětské pleny, vlhčené ubrousky, zubní pasty a kartáčky na zuby, rybí olej, multivitamín, náplasti, parfém, deodorant, bublifuk, knihy, nástěnné hodiny, noční lampička či dokonce stínítka světel či sady pro dětské oslavy od ubrousků, kelímků a talířů po výzdobu, trička, mikina, pyžamo, chlapecké slipy, stolní fotbal, holinky, sportovní boty, tenisky, míč, koš na košíkovou, sada pro bowling, plastové tenisové rakety, malá kytara, buben a kdo ví co ještě, samozřejmostí 21. století jsou také hry pro mobilní telefony). Pro právě uvedený film je určena hra Hayri ve vesmíru. A když přišla éra roušek kvůli pandemii COVID-19, objevily se také verze s potiskem Rafadan Tayfa.



Nelze do toho započítat lidovou tvořivost (bez licence), kdy kdejaký cukrář vyrobí na zakázku dort s obrázky či přímo 3D figurkami postaviček.


příklad dortu na téma Rafaday Tayfa (jeden z tisíců)


Divadlo, přednášky

Nejde ale jen o potisk předmětů. Pro děti se hraje na řadě míst divadlo (muzikál), například pod názvem Rafadan Tayfa: Türkiye’dir Burası.


Muzikál Rafadan Tayfa, rok 2017 (zdroj: AA)

Tvůrci ale šli ještě dál. Rafadan Tayfa, Teknolojik Tayfa je vlastně přednáškové turné, kde postavičky seriálu formou divadla představují technologické novinky. Je to akce ve spolupráci s tureckým Ministerstvem průmyslu. Počátek je v létě 2022.



Příklad venkovní akce ze srpna 2022, Sakarya (níže)



Ještě starší je projekt Sağlıklı Tayfa, Rafadan Tayfa, jehož tvůrci se snažili děti rozhýbat, tedy motivovat je ke cvičení, fyzické aktivitě a následně k fyzickému zdraví. Je to součástí boje proti obezitě. Partnerem je turecké Ministerstvo zdravotnictví.



Hned na začátku seriálu se s ním spojilo jak Ministerstvo zdravotnictví, tak Ministerstvo zemědělství, aby od školního roku 2014/2015 vytvořili "Okul Üzümü Programı" neboli program hrozinky do škol, aby se nezdravé svačiny nahradily zdravějšími hrozinkami. Společně s ním se spustil také program "školní mléko" (okul sütü).



A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

ODKAZY: http://www.rafadantayfa.com/, isfstudios.com/proje-detay/1/rafadan-tayfa-dizi, TRT Market

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,