Přeskočit na hlavní obsah

Měkký chléb tvrdě zdražuje napříč Tureckem

Povolební Turecko je v šoku ze zvyšování cen, které je výraznější, než předchozí zdržování v letošním roce. Nejde o jednotky, ale již o desítky procent. Dalším na pořadu dne je chléb. Důvody jsou ale často kuriózní.

O zdražení tvrdého alkoholu jsme již psali. První zpráva přišla před dvěma dny, kdy se v Kayseri zvýšila cena chleba s hmotností 200 gramů ze 4 na 5 lir. Na řadě míst provincie Van se od 1. června zvýšily ceny pečiva, například bílý chléb z 2,80 na 3,20 TL.


Úvahy o cenách chleba v Istanbulu

Výrobci chleba v Istanbulu také počítají se zdražením. Zde jsou ale úvahy složitější. Začněme tím, co je stejné všude. Při výrobě pečiva je cena součtem celé řady položek:

  • voda
  • mouka
  • otop (elektřina, plyn, dřevo)
  • lidská práce (mzdy)
  • nájem
  • technika a její amortizace

Na tomto seznamu co položka, to je v Turecku průšvih. Vody je stále častěji nedostatek, což se projevuje na její ceně.



Bílá pšeničná mouka je v Turecku nedostatkovým zbožím v tom smyslu, že Turecko není soběstačné, takže ji musí dovážet. To je také jeden z důvodu lavírování mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Turecko je závislé na dovozu velkého množství pšenice z obou zemí. A když dovoz, tak samozřejmě se platí v cizí měně.

Otop na pec je dalším problémem. Elektřiny je málo, její cena velmi stoupá. Zemní plyn je na tom stejně, či ještě hůře, protože se musí dovážet, tedy typicky platit americkými dolary. Dřevo pro klasické pece je naštěstí z místní produkce. Řada zemědělců produkuje speciální rychlerostoucí lesy právě pro tyto účely.

Lidská práce je stále větším problémem. Snad není pekárna, kde by nebyl nápis, že přijmou zaměstnance. Nezaměstnanost v Turecku klesá, takže pro hůře placené pozice je stále těžší sehnat pracovní sílu. Nároky na mzdu rapidně stoupají (adekvátně rapidně rostoucí inflaci). Prodejci musí umět kromě jiného výborně turecky, což pro miliony Syřanů nepřipadá v úvahu.

Nájmy v Turecku stoupají velmi drasticky, Istanbul byl navíc často označen jako město, kde roste nejrychleji na světě. Nájmy bytů se na řadě míst města pohybují v násobcích minimální mzdy. Kvůli tomu klesají nároky lidí na plochu, takže z tradičních bytů nad 100 metrů čtverečních se již klesá pod 100 metrů.

MIMOCHODEM: Největším problémem je bezpečnost domů. Je spousta bytů, které jsou levné (podobně i prostory pro podnikání). Problémem je ale technický stav takové budovy, který není dobrý, takže je potenciálně určen k demolici, protože by nepřežil silné zemětřesení, které se v Istanbulu očekává. A protože od zemětřesení na jihovýchodě Turecka 6. února je v Istanbulu obrovský zájem o nové domy a byty, jejich ceny to šroubuje ještě víc nahoru. A to se samozřejmě v případě nájmů pekáren projevuje stále silněji také do ceny produktů. Proto jsou cenové nůžky nájmů tak extrémně rozkročené. Na jedné straně téměř zadarmo nájmy v rizikových domech, na druhé astronomické ceny v nových domech. A situaci ještě zhoršují finanční skupiny, které nové domy houfně skupují. To ještě zhoršují Rusové, kteří po útěku před povolávacím rozkazem skupují byty, aby si tak vykoupili turecké občanství.

Technika. Přestože výroba chleba a dalšího pečiva je typicky ruční práce, přece jen se neobejde bez techniky ať pro míchání těsta, výtahy, pece, klimatizace atd. Přestože se leccos vyrábí přímo v Turecku (a je tudíž levnější), přesto některé díly se vyrábějí v zahraničí (typicky elektronika, kterou kdekteré zařízení obsahuje).


To ještě není vše!

Do cenových kalkulací jednoho kusu chleba hrají roli ještě další dílky mozaiky. Jednou z nich je gramáž (tedy kolik gramů jeden chléb váží). Některé istanbulské čtvrti (35 okresů) totiž prodávají 200gramový chléb za 5 lir, jiné 240gramový za 6 TL. Ten s hmotností 200 gramů vznikl uměle, aby se cena nemusela zvýšit tolik, takže se s mírným zdražením zároveň snížila gramáž. To ale znovu udělat nelze.

Do toho přichází problém, se kterým se prodejci komodit s nízkou cenou potýkají. Chléb se kupuje za hotovost, platební karty jsou obvykle mimo zorné pole. Prodavači jsou tedy nuceni vracet mince, protože se platí typicky papírovými bankovkami (turecká lira má největší minci 1 TL, nejmenší bankovku 5 TL). To je snad samozřejmé, v čem je problém? Že nejsou mince (psali jsme). Jde tedy pokud možno o posun ceny jednoho bochníku chleba na velikost papírové bankovky.


Tvoříme výslednou cenu

Zatímco od začátku roku se konala předvolební kampaň a bylo nutné držet inflaci zkrátka a pokud možno nezdražovat, ač to bylo nutné, nyní je po volbách, takže se může popustit uzda fantazii.

Protože nejmenší chléb s hmotností 200 gramů již měl hodnotu nejmenší bankovky před zdražením, zvýšením jeho ceny bychom se dostali z 5 lir na problematické pásmo mezi 5 a 10 lirami, kdy je nutné vracet mince. To tedy není dobrý výchozí bod.

Chléb s 240 gramy stojí 6 lir, to je již lepší. Přesto zdražení ze 6 na 10 lir nepřipadá v úvahu, protože to je příliš. Co s tím?

Zvýšení gramáže jednoho kusu chleba z 240 na 260 gramů. Tím se posouvá "stará" cena zhruba na 7 lir, zvýšení na 10 lir je tedy "jen" zvýšení ceny o asi třetinu. To už zákazník může přežít a prodejce nebude muset vracet mince.

Prozatím se jedná o fázi úvah. Následující dny nám ukážou výsledek.

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,