Přeskočit na hlavní obsah

Blíží se státní bankrot Turecka? Přichází řada znepokojivých zpráv

Turecká lira nemá příliš dobrou pověst, podobně jako turecká ekonomika. Turecká vláda je známa svými ekonomickými experimenty. Zprávy z tohoto roku i z posledních dnů ale dělají vrásky na čele. A jeijch četnost stoupá.


Dolary, eura, zlato

Turci si za desetiletí chtě nechtě museli zvyknout na to, že se nemohou spolehnout na vlastní měnu. Proto se při svatbách, při narození dítěte či oslavě obřízky dávají jako dary buď zlato v podobě mincí či náramků a pásů (to v případě nevěsty), nebo hotovost. To sice někdy může být místní měna (tedy turecké liry), ale častěji to jsou americké dolary nebu eura (dříve často západoněmecké marky).


Nárůst > inflace > hyperinflace

Po měnové reformě roku 2005 turecká lira dokonce na čas posilovala. Ovšem postupně se turecký stroj na prosperitu zadrhnul, aby se začal propadat. Nejdřív to bylo nenápadné, ale pád se začal zrychlovat víc a víc. Zkraje byli "nositelé špatných zpráv" postihováni státem (například za tvrzení, že dolar vůči liře stoupne na 8 TL / USD). Před několika dny dolar dospěl k 20 lirám, stát už proti zmínkám o zhoršujícím se kurzu liry nijak nezasahuje. Turci se často musí po víkendu učit nové ceny.


Viditelný pokles turecké měny za dva dny

Od vyhlášení výsledků prezidentských voleb v neděli večer začal kurs turecké liry prudce klesat.



...a euro...



Oba grafy znázorňují celý květen, tedy jeden měsíc.


Turecký ministr: Mzda asi 500 dolarů

Ministr práce a sociálního zabezpečení Vedat Bilgin v předvolební debatě 8. kvěna řekl: "V lednu jsme učinili opatření, které jej vyneslo na nejvyšší úroveň přes 455 dolarů v dolarovém vyjádření v historii republiky. Totéž uděláme v červenci. být přibližně 500 dolarů."

Překvapením je, že ministr vlády kalkuluje nikoli v měně vlastního státu, ale v měně Spojených států amerických.

LÍBÍ SE VÁM ČLÁNEK? PODPOŘTE AUTORY TÍM, ŽE BUDETE ČLÁNEK SDÍLET DÁL A ŽE BUDETE NAVŠTĚVOVAT STRÁNKY https://zitistanbul.blogspot.com/ či Twitter https://twitter.com/ZitIstanbul


Nejsou peníze: kovové

Že mince začínají být problém zjistili prodejci zkraje letošního roku, kteří počítali větší objem měny jejím vážením, že něco je špatně. Objevili, že nejnovější mince jsou jednak lehčí a tenčí, jednak že mají zjednodušenou grafickou úpravu. To vše napovídá, že jsou snahy výrobu míncí 1 TL a 50 kurušů zlevnit. Kvůli inflaci jejich výroba již stojí víc, než je jejich nominální hodnota.

Poslední dny se někteří obchodníci s prosbou obracejí na své zákazníky, aby platili pokud možno elektronickou formou. Důvod? Někteří prodejci tvrdí, že nemohou sehnat kovové mince a tudíž že zákazníkům nemohou vracet.


Nejsou peníze: papírové

Zákazníci řady bank si začínají stěžovat na to, že jim banky odmítají vyplatit peníze, které mají na svých účtech. Společným znakem je, že se jedná o účty se zahraniční měnou (eura nebo americké dolary).

Na serveru pro stížnosti SikayetVar.com si stěžují desítky a desítky lidí, že jim z jejich devizových účtů je odpíráno vybírat, a to například na:

  • Akbank
  • Denizbank
  • Enpara, Çözüm
  • Garanti BBVA, Balgat
  • ING bankası, 4. Levent (Istanbul)
  • İş Bankası, Manisa
  • QNB Finansbank, Adapazarı
  • VakıfBank, Küçükköy
  • Western Union
  • Yapı Kredi, Bursa

Jak je vidět, nejedná se o jednu banku, ale o řadu bankovních i nebankovních institucí. Zároveň nejde o konkrétní místo, ale o lokality napříč Tureckem. Situace trvá již minimálně dva týdny.

Situace pomalu připomíná efekt zvaný run na banku. To je ale případ, obvyklý ve chvíli, kdy mezi zákazníky vznikne pocit, že jejich finance v konkrétní bance jsou v ohrožení. V tomto případě se ale nejedná o konkrétní bankovní ústav, nýbrž o všechny. To už se ale jedná o jev zvaný bankovní panika, kdy majitelé účtů je hromadně vybírají z řady bank. Zatím se jedná o devizové účty. Může jít o chvilkovou paniku, která se uklidní, nebo o přiznak závažnějších problémů.


Erdoğan vyjednává s předchozím ministrem financí

Jak upozornila řada médií, v pondělí (tedy včera 29. května 2023) se staronový prezident Recep Tayyip Erdoğan vyjednával s bývalým ministrem financí, kterým byl Mehmet Šimšek od 1. května 2009 do 24. listopadu 2015. Samozřejmě jde o vyjednávání o jeho případnou pozici v novém kabinetu. Po volbách  roku 2015 byl totiž Mehmet Šimšek nahrazen Naci Ağbalem, kterého roku 2018 nahradil zeť současného prezidenta Berat Albayrak.

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,