Přeskočit na hlavní obsah

Izraelsko-turecká informační válka o Hamás a Pásmo Gazy

[aktualizace ve 12:12] Válka může mít plno podob. Vedle klasické řinčící zbraněmi jsou války tiché, kde je zbraní slovo, velmi mocnou zbraní. Ovládne totiž mysl lidí a ti pak jednají a případně sami vyvolají skutečnou válku či jiný násilný akt. Tu je příklad posledních dnů, kdy spousta informací plyne jak z Velvyslanectví Izraele v Turecku, tak z tureckých médií napojených na stát.


Co tomu předcházelo?

Jedno století trvající konflikt vygradoval do brutálního teroristického útoku Hamásu na Izrael, kde zabíjel bez ohledu na národnost, státní příslušnost, náboženskou či politickou příslušnost. Izrael zareagoval adekvátně, ale poté začal překračovat určité meze tím, že si vzal na mušku všechny občany Pásma Gazy, kteří jsou i tak obětí Hamásu, který jim vládne bez možnosti změny (Hamás zrušil možnost voleb). Izrael i Egypt nedovolují občanům Gazy území opustit, takže se ve výsledku celá Gaza rovná obřímu vězení či koncentračnímu táboru s volným režimem.

VYJASNĚNÍ: Neslučujme prosím Hamás, Palestince a obyvatele Pásma Gazy. Hamás je mezinárodně uznaná teroristická organizace, která páchá teror nejen na komukoli v Izraeli, kdo se připlete jejich raketám či kulkám do cesty, ale také na obyvatelích Pásma Gazy, kde případné demonstrace proti nim nemilosrdně potlačuje, včetně svobody slova.

Roznětkou silných akcí včetně politických silných řečí byl výbuch na dvoře nemocnice Al-Ahlí, který má na svědomí stovky obětí (a strany se hádají o to kolik set; Izrael tvrdí, že to je jen málo set a ne hodně set, takže o tolik nejde).

Tu je několik článků na dané téma:

[2023-10-15] Protiizraelské demonstrace a nálady v Turecku

[2023-10-18] Izrael vyzval své občany k okamžitému opuštění Turecka a Maroka

[2023-10-19] Turecko vyhlásilo třídenní státní smutek


Izraelské velvyslanectví v Ankaře

Začněme prvním "výstřelem", který učinil Izrael pro své turecké čtenáře 16. října 2023.



Snímky Hamásem zavražděných nevinných dětí oblétá svět mohutným sdílením jak klasickými médii, tak sociálními médii. V některých státech tisknou snímky dětí a lepí je na zdi domů.

Na druhou stranu když se o totéž pokusí "protistrana" (tedy zveřejňovat snímky stejně zavražděných nevinných dětí v Pásmu Gazy při izraelských útocích), tak jsou tyto snahy bagatelizovány, rasově či nábožensky napadány a jsou vybízeni k tomu, aby ty hrůzy nezveřejňovaly s tím, že je hrůzy i tak mnoho.

Výsledkem vítězství jedné strany v informační válce je například zavraždění palestinského šestiletého chlapce v USA 71letým Josefem Čubou.


17. října 2023 upozorňují na civilní oběti války s Hamásem, ovšem jen izraelských občanů (občané jiných států na seznam nejsou zaneseny).



...a ještě týž den



Tento výčet zahrnuje především oběti z hudebního festivalu, který se zrovna v Izraeli konal a který byl Hamásem nelidsky zmasakrován.

ZDROJ: https://twitter.com/IsraelinTurkey


TR Diplomacy

Na Twitteru (totiž pardon, na X) existuje kanál zvaný TR Diplomacy. Někdy slouží k provádění propagandy Turecka, ačkoli není přímo spojen se státem (tedy oficiálně). A 19. října zveřejnil následující:




Turecká mediální agentura Anadolu Ajansi

Tato turecká obdoba české ČTK vedle článků zveřejňuje také infografiku jak v turečtině, tak v angličtině, případně i v dalších jazycích.

První vznikla poté, co Izrael odříznul Gazu od vody, elektřiny a potravin a nařídil do 24 hodin přesun více než milionu obyvatel ze severu na jih Gazy.



Po výbuchu v areálu nemocnice zveřejnila agentura AA také následující infografiky:




Neštěstí v nemocnici Al-Ahlí vyvolala velkou debatu o tom jaká zbraň mohla tuto katastrofu způsobit. Příznivci Izraele argumentovali tím, že když Izrael bombarduje, tak po domě zbyde jen obrovský kráter (jako kdyby toto byla potěšující zpráva vzhledem k tomu, že se útočí na velmi hustě obydlenou oblast).




Následující infografika se věnuje problému určit viníka výbuchu na dvoře nemocnice Al-Ahlí



Objevily se dokonce i snímky tvrdící, že jsou aktuální, z Gazy a že zobrazují bílý fosfor. Následující snímky reagují na tuto informaci:





Následující infografika shrnuje počty mrtvých na obou stranách od roku 2008 do 16. října 2023.



ODKAZ: https://www.aa.com.tr/en/info/infographics/0


Centrum pro boj proti dezinformacím

Tato organizace spadá pod Prezidentské ředitelství pro komunikaci Turecké republiky. To vydává pravidelné informace o tom jak rozklíčovali nějaké dezinformace. V těch posledních vyvracejí informace poskytnuté izraelskou stranou o tom, že zdrojem neštěstí na nádvoří nemocnice Al-Ahlí je jedna z raket vypálených na Izrael.



ZDROJ: https://twitter.com/dmmiletisim


Turecká státní televize TRT

TRT zahrnuje jak rozhlas, tak televizní kanály. Na sociálních médiích mezinárodního kanálu TRT World se objevila následující infografika:



Zde je čtveřice infografiky z 19. října 2023:





A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,