Přeskočit na hlavní obsah

Ruské protiturecké sankce zabránily vyrábět Rusům protiturecká trička

Rusko narazilo už podruhé na Turecko. Poprvé ruský vojenský letoun Suchoj Su-24 narazil na raketu, vystřelenou z tureckého letounu F-16 poté, co vletěl do tureckého vzdušného prostoru. Tentokrát narazilo Rusko na vlastní sankce proti Turecku při pokusu o vyrobit něco proti Turecku.


Sestřelení ruské stíhačky nad tureckým územím

Ano, v tom je řečeno vše. Při letu nad Sýrií 24. listopadu 2015 překročil ruský Suchoj Su-24 hranice Turecka. Na to reagovalo hlídkující turecká stíhačka jejím sestřelením raketou krátkého doletu AIM-9X Sidewinder ze vzdálenosti 14 až 19 kilometrů. Krátké, rychlé, účinné.

Turecko tvrdí, že bombardér narušil jeho vzdušný prostor, což Moskva popírá. Při incidentu zahynul ruský pilot, což rozzuřilo prezidenta Vladimira Putina, který sestřelení letadla označil za "kudlu do zad".

Český prezident Miloš Zeman, který stále věří Rusku, komentoval situaci následovně: „Je občas vyslovováno podezření, že Turecko neformálně spolupracuje s ISIL, tedy s Islámským státem, a vzhledem k tomu, že ruské letectvo bojuje proti Islámskému státu, tak samozřejmě toto sestřelení se zdá být až příliš radikálním opatřením, které pouze zhorší atmosféru v dané oblasti.

Americký prezident Barack Obama naopak Turecko podpořil: „Turecko jako jakákoli jiná země má právo bránit své území a svůj vzdušný prostor.


Ruské protiturecké sankce

Rusko bylo akcí Turecka šokováno. Ale protože Turecko má silnou armádu a navzájem se s Ruskem potřebují, reagovalo jen sankcemi a doporučeními pro vlastní občany.

V následujících týdnech se v Rusku zvedla vlna protitureckých nálad, částečně podněcovaná státními médii, včetně demonstrací před tureckým velvyslanectvím v Moskvě, které demonstranti údajně zasypali vejci a kameny.


Rusko: Vyrobíme protiturecká trička!

Rusové jsou rozhořčeni nedávným sestřelením ruského bombardéru tureckými stíhačkami a přinejmenším jedna ruská návrhářka si myslí, že by mohla dobře vydělat na prodeji protitureckých triček.

Na jednom tričku z její kolekce je vyobrazen americký prezident Barack Obama, první afroamerický vůdce země, a je na něm napsáno: "Chceš se stát prezidentem? Opal se."

Druhý ruský módní návrhář v rozhovoru pro Russian News Service uvedl, že také plánuje vydat řadu protitureckých triček, ale s použitím látky vyrobené v tuzemsku.


Rusko: do Ruska turecké látky nevpustíme, protože sankce

Jen kdyby se jí podařilo sehnat tureckou látku na jejich výrobu.


Ruští výrobci protitureckých triček! A sakra...

Návrhářka Jekatěrina Dobrjaková 9. prosince sdělila moskevské televizní stanici Russian News Service, že výroba triček se zastavila, protože kamiony s dováženou tureckou látkou uvízly na hranicích.

"Pokud tyto kamiony s tureckou látkou konečně dorazí, určitě vydáme kolekci oblečení s protitureckou tematikou," citovala Dobrjaková. "Kamiony uvízly. Naši dodavatelé panikaří, protože vozidla nemohou překročit hranice."

Dilema Dobrjakovové s chybějící tureckou látkou vyvolalo posměch Putinových odpůrců, kteří ruského prezidenta dlouhodobě obviňují z toho, že se mu nedaří vybudovat v Rusku soběstačnější ekonomiku. Mnozí z jeho kritiků tvrdí, že Putin chce odvést pozornost voličů od nedostatků své vlády tím, že líčí Rusko v obležení nepřátel ze zahraničí.

Opoziční vůdce a bojovník proti korupci Alexej Navalnyj řekl, že Dobrjakovová "geniálně popisuje všechno: ekonomiku vybudovanou za posledních 16 let, politiku i zahraniční politiku."

Webové stránky Dobrjakovové popisují její oděv jako nabídku "ironického, vtipného pohledu na svět a využití obrazů jasně spojených s postavami, symboly a událostmi v Rusku".

"Turecko má v Rusku monopol na látky," řekl návrhář Alexandr Konasov. "Ale my přecházíme na látky ruské výroby a trička s protitureckou tematikou budou vyrobena na naší vlastní [míněno ruské] látce."

A tak je to ohledně Turecka se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,